Сцена / екран / ефир

Държавна опера Русе представя "Омагьосаният принц" и "Подслушан разговор" - камерни опери от Димитър Тъпков

Световна премиера на 9 декември 2022 от 19 часа в Зала Филхармония

Държавна опера Русе представя "Омагьосаният принц" и "Подслушан разговор" - камерни опери от Димитър Тъпков

 

◊ СЪБИТИЕТО

В края на 2022 година Русенската опера представя световната премиера на "Омагьосаният принц" и "Подслушан разговор" - единствените опери, създадени от българския композитор и деятел на българската култура Димитър Тъпков (1929-2011).

Оригиналната творческа идея е двете камерни опери да бъдат представени в една вечер с изненадваща последователност – вечерта започва с „Омагьосаният принц“ по приказката на Вилхелм Хауф „Халифът щърк“, чиято продължителност е 40 минути. След края на Първа картина следва антракт, по време на който във фоайето като антрактно интермецо ще бъде представена пред публиката съвсем кратката 12-минутна мини-опера „Подслушан разговор“. Вечерта завършва с Втора картина на „Омагьосаният принц“, чието приказно съдържание ярко контрастира със сатирата на комичната мини-опера „Подслушан разговор“.

„Подслушан разговор“ представя един хумористично-сатиричен диалог между две млади жени. Той е лек, неангажиращ и показва тяхната „свещена простота“ във възприятията на нормалните житейски явления, които ги обграждат и вълнуват в настоящия момент – любовта, ревността, приятелството, стремежът за високо обществено положение, което да бъде постигнато с демонстрация на претенции за познания в музикалното изкуство и по-конкретно – в операта.

„Омагьосаният принц“ представя една приказна история, която носи поуката да бъдем внимателни с нашите желания и намерения, защото не винаги можем да понесем техните изпитания, когато те се осъществят. В търсене на въздействащо и носещо още по-силни послания сценографско и постановъчно решение, „Омагьосаният принц“ ще постави своите герои в екстремните обстоятелства на дигиталната действителност.

Действащи лица и изпълнители:

„Омагьосаният принц“
Принцът - Теодор Петков
Придворният - Георгиус Филаделфевс
Книжовникът - Стоян Стоянджов
Кукумявка - Анна Чулкова
Първа магьосница - Любомира Серафимова
Втора магьосница - Мария Чавдарова
Трета магьосница - Гергана Маркова

„Подслушан разговор“
Гана - Теодора Чукурска
Пена - Андреана Николова
Клавирен акомпанимент - Виктория Гершон

Диригент: Луиза Станоева
Режисьори: Аделаида Якимова-Фурнаджиева и Пламен Бейков

Участват солисти и оркестър на Държавна опера - Русе

Билети на каса Опера и на www.ruseopera.com

 

 

Автор:
Диана Димитрова, Държавна опера Русе
Публикация:
04.12.2022 г. 14:17
Етикети:
Пламен БейковАделаида Якимова-ФурнаджиевапремиераДържавна опера Русе
Димитър Тъпков
камерни опери
„Омагьосаният принц“
„Подслушан разговор“
Луиза Станоева
Посетено:
620
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/35991-darzhavna-opera-ruse-predstavya-omagyosaniyat-prints-i-podslushan-razgovor-kamerni-operi-ot-dimitar-tapkov