Сцена / екран / ефир

Яворовата пиеса „В полите на Витоша” с премиера през декември

Спектакъл на Драматичен театър - Ловеч, режисьор Крис Шарков

Яворовата пиеса „В полите на Витоша” с премиера през декември

 

Яворовата пиеса „В полите на Витоша” под режисурата на Крис Шарков с премиера през декември

Един от шедьоврите в българската драматургия – „В полите на Витоша” от Пейо Яворов, влиза в репертоара на Драматичен театър Ловеч с две премиери през декември – в Ловеч и в София. Спектакълът е под режисурата на Крис Шарков, който категорично заявява присъствието си на българската театрална сцена.

Премиерите ще се състоят на 12 декември от 19:00 ч. в Драматичен театър - Ловеч и на 13 декември на сцената на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, отново с начален час 19:00 ч.

През последните няколко години трупата на Ловешкия театър вдъхновява режисьорите със своя млад състав. Затова и Крис Шарков избира в главните роли на Мила и Христофоров да се превъплътят актьорите Боряна Бабанова и Неделин Найденов. Заедно с тях на сцената ще излязат Петко Венелинов, Елица Костова, Георги Грозев, Дейвид Тумбарков, Явор Костов – Яша и Аделина Петрова.

Сценографията и костюмите за Яворовата пиеса са дело на Кирил Наумов, който тази година беше удостоен с награда за костюмография за спекаткъла „Службогонци” от 25-тото юбилейно издание на Международния фестивал „Дни на комедията” в град Куманово, Северна Македония. По музиката работи Емилиян Гацов-Елби, известен с творчеството си за спектакли на Народния театър „Иван Вазов”, Театър „София”, Театър 199 и други. Плакатът е дело на графичния дизайнер и фотограф Драгомир Димчев.

 „В полите на Витоша” на Пейо Яворов неслучайно е посочвана като един от шедьоврите на българската драматургия. Думите на автора докосва със своята нежност и любовна лирика, но в същото време се забиват като остриета от невъзможност. Тя е и една от първите български пиеси с европейска проблематика и форма, следваща две основни линии – политическа и любовна.

Двадесетгодишната Мила и младият политик Христофоров са олицетворение на онази чиста любов, готова да унищожи дори тялото, за да може да просъществува, макар и не на този свят. Причината да се стигне до подобна крайност е една – пропитият от алчност брат на Мила Стефан Драгоданоглу, също депутат, но от противоположна на Христофоров партия.

Интересите на Стефан се въртят единствено около материалните облаги, затова иска да омъжи Мила за прилепчивия д-р Васко Чипиловски – заможен и добре поставен в обществото мъж. Любовта обаче е непримирима, трагичният край - неизбежен.

„В полите на Витоша” далеч не е родена от фантазията. В нея Яворов вплита личната си любовна история с Мина Тодорова, чийто край е определен от смъртта.

Освен характерната за автора красива неосъществимост на любовното чувство, пиесата се занимава и с вечния проблем за невъзможността на адаптация на българския интелектуалец в социалния и политически живот.

„И една материална култура не служи за нищо, щом не е условие за реализирането на духовни цели”, казва героят на Яворов, Христофоров. С тези негови думи става ясно страданието на поета и трудността му да приеме суровата действителност, в която се развива животът му.

“В полите на Витоша” е отпечатана през юли 1911 г. Пиесата обръща внимание на проблеми, характерни за времето си. В нея се виждат образите на забогатели по нечестен начин българи или идеалисти, които дори неспирайки да се борят, накрая остават единствено с нереализираните си блянове. В диалозите на автора стоят също политици, политиканстващи в името на материалната изгода, алчни и готови на всичко, за да се доберат до повече власт.

*

Билети:

За премиерата в Ловеч билетите са в продажба на касата на Драматичен театър-Ловеч и онлайн в мрежата на entase.bg, а за тази в София – на касата на НАТФИЗ и онлайн с намаление от grabo.bg.

 

Автор: Маргарита Капитанска
03.12.2022 г. 11:47
Посетено: 282
Етикети: Крис Шарков, "В полите на Витоша", Драматичен театър - Ловеч
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/35985-yavorovata-piesa-v-polite-na-vitosha-s-premiera-prez-dekemvri