Сцена / екран / ефир

Балет "Арабеск" кани детската аудитория на предколеден маратон

"Снежната кралица" и "Лешникотрошачката" на сцената на Музикалния театър

 

◊ ПОКАНА

В навечерието на Коледа Балет „Арабеск“ ще представи любимите спектакли:

„Снежната кралица“ на 9 декември от 19:00 часа

и "Лешникотрошачката" на 10 декември от 19:00 и на 28 декември от 11:00 часа

Мили родители, доведете Вашите деца, създавайте им празници, които ще помнят дълго, които ще им дадат възможност да се потопят във вълшебния свят на приказките и да изпитат радостта и очарованието от срещата с изкуството.

И така, стъпка по стъпка... и така, приказка след приказка, децата си изграждат свят от образи, които през целия им съзнателен живот след това ще дават увереност на постъпките им, сили да се борят за мечтите си и в крайна сметка да ги осъществяват.

Съвременната танцова приказка „Снежната кралица“ на големия датски разказвач Ханс Кристиан Андерсен е разказ за изумително красивата и неспособна на искрена любов ледена Кралица (Петя Колева-Вучов) с нейните двама верни стражи (Васил Дипчиков и Стефан Вучов), за детската чистота и обич на Кай (Филип Миланов) и Герда (Таня Кацарова). Притча, която ни вълнува и ни кара да се замислим. Дали едно малко момиче има сили да спаси едно малко момче, ранено от леден къс и докоснато от смразяваща целувка? Дали една неосъзната още, но дълбока детска любов е достатъчна да победи Сили, много по-мощни и древни? Дали споменът и вътрешният стремеж за светлина и топлина, ще надделеят над вечната зима?

На тези, в своята същност вечни въпроси, отговорят в своя танцов прочит  и хореографката Ангелина Гаврилова, драматургът - Марий Росен, сценографът - Иван Токаджиев и художникът на костюмите – Адрияна Найденова .

Спектакълът „Лешникотрошачката” е създаден по прочутата приказка на Е.Т.А.Хофман и вълшебната музика на П. И. Чайковски. Хореограф на спектакъла е Боряна Сечанова, дългогодишен ръководител на Балет „Арабеск”, която заедно със сценографа Борис Стойнов, художника Цветанка Петкова-Стойнова и танцьорите на Балет „Арабеск” създава празнично, приказно и фантасмагорично зрелище за малки и големи.

Спектакълът  е фееричен, в него не липсват  любимите герои от приказката на Хофман: мишките, играчките, които оживяват, и самият принц Лешникотрошача.

В ролята на Мари ще видим Виктория Петрова, на принца – Васил Дипчиков, на братчето на Мари -  Фриц - Филип Миланов. В магьосника Дроселмайер се превръща  Асен Наков, а в една неочаквана роля, на принцеса Мишонка - Константина Ханджиева.

Посланието на спектакъла е, че всеки човек трябва да е свободен да фантазира, да е свободен в избора си да превръща мечтите си в реалност и да променя около себе си света така, както той мечтае да го направи.

*

Билети на касата на Музикален театър (02 9431979) и online

За „Снежната кралица“ 9.12.2022 -  https://epaygo.bg/1616100994

За „Лешникотрошачката“ на 10.12.2022 - https://epaygo.bg/1016165142

За „Лешникотрошачката“ на 28.12.2022 - https://epaygo.bg/4119903641

 

Автор:
Мая Михайлова
Публикация:
03.12.2022 г. 09:43
Посетено:
501
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/35984-balet-arabesk-kani-detskata-auditoriya-na-predkoleden-maraton