Сцена / екран / ефир

Гледаме филмите от Киномания и онлайн

До 4 декември избрани филми от фестивала ще са налични на Neterra.TV+

Гледаме филмите от Киномания и онлайн

Кадър от филма "Суша"

 

За трети път фестивалът "Киномания" ще има и своето онлайн присъствие, но за пръв път успоредно с прожекциите в кината. До 4 декември избрани филми от фестивала ще са налични на Neterra.TV+. Могат да се купят билети за един филм или за филмови пакети, които включват 3, 5, 10 или всичките 15 филма.

Сред акцентите онлайн се откроява “Момчето от рая на Тарих Салек” - майсторски трилър за политизацията на религията. Филмът разказва историята на главния имам, който умира ненадейно пред студентите си в престижния университет на Кайро. Смъртта му дава началото на безжалостна битка за влияние кой да заеме неговото място.

„Безкрайността“ с участието на Пенелопе Крус проследява задълбочаваща се семейна криза, развиваща се в Рим през 70-те години на миналия век – време на големи социални и културни промени. Най-голямото момиче в семейството преднамерено се представя пред приятелите си като момче, с което провокира развръзката на проблемните отношения.

Един от чаканите филми тази година е „Суша“, който показва как се променят съдбите на неколцина коренно различни обитатели на Рим, техните навици и начин на живот в условията на суша, продължила цели три години. В продукцията участва Моника Белучи.

Друго хитово заглавие е „Маскарад“ с участието на Изабел Аджани. Историята ни среща с бившия танцьор Адриен, който заедно с партньорката си Марго – дребна мошеничка и изключителна красавица, планират същински емоционален маскарад.

Сред френските заглавия е филмът "Млади завинаги", копродукция между Италия и Франция от 2022 г. Филмът проследява историята на Стела, Виктор, Адел, Етиен, когато са на 20. Те са приети в прочутата актьорска школа на Патрис Шеро в „Театр дез Амандиерс” в парижкото предградие Нантер.

Леа Сейду участва във филма на режисьора и сценарист Миа Хансен-Льове „Една хубава утрин“. Сейду е в образа на самотна майка, която се грижи всеотдайно за болния си баща. Среща със стар приятел поставя началото на страстна връзка между двамата, въпреки че той е обвързан.

Прекрасните Шарлот Гензбур и Еманюел Беар блестят в носталгичния „Пътниците на нощта“ на Михаел Ерс. Елизабет е изоставена от съпруга си жена, майка на двама тийнейджъри, която започва работа в нощно радиопредаване, където попада на младата Талула и решава да я приюти в дома си.

Жерар Депардийо пък ще видим във филма „Умами“, в ролята на прочутия готвач Габриел Карвен, който се отправя на пътуване до Япония с надеждата да открие тайнствения пети вкус, наречен именно умами.

От музикалните предложения на Киномания онлайн може да се насладите на документалния „Сезария Евора“, представящ живота на звездата от Кабо Верде. Филмът е интимен поглед върху съдбата на певицата, нейните възходи и падения, демони и величие.

От златните класики в селекцията са „Теорема“ на Паоло Пазолини; „Семейството“ на Еторе Скола; “Патица с портокали“ на Лучано Салче.

Извън програмата на Киномания в киносалоните, но онлайн може да гледаме романтичната комедия „Тичам към теб“ с участието на Микеле Плачидо. Плейбоят Джани взема изкуството на съблазняването така сериозно, че дори решава да се направи на инвалид, за да очарова сексапилната Алесия. Но всичко се променя след срещата му с Киара – витална, усмихната музикантка със страст към тениса, въпреки че и тя е в инвалидна количка след катастрофа.

 

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
26.11.2022 г. 15:47
Посетено:
1229
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/35941-gledame-filmite-ot-kinomaniya-i-onlayn