Сцена / екран / ефир

Уличният фестивал 6Fest представя историческа възстановка с легионери, рицари и трубадури в София

Събитието е с вход свободен в търговския център "Мега Мол София"

Уличният фестивал 6Fest представя историческа възстановка с легионери, рицари и трубадури в София
 
◊ ЛЕГИОНЕРИ И РИЦАРИ В МОЛА
 
Фестивал за улични изкуства 6Fest ще представи историческа възстановка "Легионери в Мега Мол". Събитието по покана на търговския център е на 12 ноември (събота) от 16:00 ч. до 17:00 ч. в "Мега Мол София", сцена на ниво партер. Входът е свободен.
 
Посетителите ще се пренесат в Античността и Средновековието. Програмата започва с историческа възстановка на Римска епоха (Античност) с участието на "Първи Италийски легион" (Legio I Italica) - Свищов. Групата за исторически възстановки е основана през 2005 г. и е първата подобна група в България. Тя популяризира древната история и пресъздава живота на римския легион в древната крепост Нове (днешен Свищов) в периода I-VI век.
 
След тях на сцената ще звучи средновековна музика от Евгени Чакалов, Калин Йорданов и Константин Кучев. Те ще изпълнят автентична танцувална музика от средновековна Европа и авторски разработки на класически мотиви от епохата. Евгени Чакалов е част от групите "Кайно Йесно Слонце" и "Ембиънт Фолклор". Свири на множество инструменти, сред които средновековна гайда, различни видове старинни флейти, тамбура и други. Калин Йорданов е дългогодишен певец и перкусионист на група "Ирфан", както и музикант в записите на "Кайно Йесно Слонце" и други български и чуждестранни групи. Преплита множество древни музикални стилове в творчеството си. Константин Кучев е певец и мултиинструменталист, свирещ на средновековно хърди-гърди, цигулка, гъдулка, ситар и други. Композира и участва в проектите “Основно Ветрове”, Balkan Khans и др.
 
Събитието ще завърши с историческа възстановка на Средновековие, изпълнена от "Дунавската дружина на Алдимир" - Свищов. Групата ще пресъздаде военна част от времето на цар Иван Шишман, с въоръжение по стандартите на средновековна българска армия от 12.-14. век от н.е. Групата работи с водещи историци-медиевисти (проф. Николай Овчаров, проф. Пламен Павлов, доц. Петър Николов) по сюжети от средновековната българска и балканска история.
 
 
◊ ПОВЕЧЕ ЗА 6FEST

Фестивалът за улични изкуства 6Fest има дванадесет издания до момента. Създаден е през 2017 г. В различните си издания 6Fest е представял съвременен цирк, куклен театър, огнени изкуства, марионетки, живи статуи, кокили, танци и музика. Фестивалът е бил част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата, както и от Културен календар на Община Пловдив. Фестивалът има издания в градовете Пловдив, Габрово, Ямбол, Троян, Джебел.

Информация за Фестивал за улични изкуства 6Fest може да намерите тук: https://www.facebook.com/6fest.streetart

Линк към Facebook събитие 6Fest представя: "Легионери в Мега Мол" - историческа възстановка https://www.facebook.com/events/802891480971779/
 
 
 
Автор:
Фестивал за улични изкуства 6Fest
Публикация:
10.11.2022 г. 18:02
Посетено:
979
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/35813-ulichniyat-festival-6fest-predstavya-istoricheska-vazstanovka-s-legioneri-ritsari-i-trubaduri-v-sofiya