Сцена / екран / ефир

Дебют на Маргарита Сидоркина в ролята на Одета/Одилия в „Лебедово езеро”

На 3 ноември от 19 часа Балетът на Държавна опера Стара Загора ще представи спектакъла на балета „Лебедово езеро” от П. И. Чайковски

 

Дебют на  Маргарита Сидоркина в ролята на Одета/Одилия в „Лебедово езеро”

На 3 ноември от 19.00 часа Балетът на Държавна опера Стара Загора ще представи спектакъла на балета „Лебедово езеро” от П. И. Чайковски. В главната роля на Одета/Одилия ще дебютира Маргарита Сидоркина, а в ролята на принц Зигфрид ще ѝ партнира Фиорди Лоха. За първи път в ролята на Шута ще танцува Филипо Сарторели, а Ротбарт ще бъде Марсело Молина. Участват солистите и кордебалетът на  многонационалната трупа на балета на Държавна опера Стара Загора, деца от Детско-юношеската студия за опера и балет „Маргаритки”.
 
Първото голямо класическо балетно заглавие, към което смело посегна и постави с новосформираната многонационална трупа Силвия Томова, бе балетът на балетите „Лебедово езеро”. Премиерата се състоя на 23 май 2017 г. – за първи път в над 90-годишната история на Старозагорската опера. Тогава „изгря звездата” на примабалерината Анелия Димитрова в ролята на Одета/Одилия. Оттогава всеки спектакъл на „Лебедово езеро“ е неповторим и демонстрира възхода на балетната трупа. В същата 2017 г. на 24 октомври гостуваха звездните солисти на Софийската  опера и балет Марта Петкова и Емил Йорданов. В програмата на Фестивала за оперно и балетно изкуство на 5 декември 2017 г. публиката аплодира в „Лебедово езеро“ солистите на Мариинския театър, Санкт Петербург  Татяна Ткаченко и Иван Оскорбин.

С  „Лебедово езеро“ се откри и балетния сезон 2019/2020 на 15 октомври 2019 г. с участието на премиер солиста на Виенския щатсбалет Денис Черевичко и Анелия Димитрова в ролята на Одета/Одилия.

Артистичният директор на Балета на Държавна опера-Стара Загора Силвия Томова се стреми да създаде ансамблова трупа със собствени солисти, като внимателно следи израстването на младите балетни артисти. Големите роли идват постепенно и след много и неуморна работа.

Младата и много талантлива балерина от Украйна Маргарита Сидоркина (само на 19 години ненавършени) бе превъзходна Повелителница в постановката на балета „Дон Кихот” на 20 октомври 2022 г. и в тази роля участва и в Първия бал в Операта на 22 октомври 2022 г., като веднага бе забелязана от почитателите на балетното изкуство. В трупата на балета на Държавна опера Стара Загора е от тази година. Войната в Украйна преобръща живота на Маргарита, но в Стара Загора тя намира своя пристан, а балетната трупа под ръководството на Силвия Томова е нейното ново семейство, с което може да споделя,  да танцува, да надгражда, да трупа репертоар и да израства като балерина.

Маргарита Сидоркина е родена на 1 август 2003 г.в Мариупол, Украйна. От 2013 до 2021 г. учи в  Киевския държавен балетен колеж. През 2021 г. участва в спектаклите на Националната опера и балет на Украйна  „Копелия” и „Лешникотрошачката”.

На таланта ѝ ще се наслади и публиката в Германия и Нидерландия, където предстои голямо турне на балета и оркестъра на Държавна опера Стара Загора с „Лебедово езеро” и „Лешникотрошачката”.
 
 
 

Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
03.11.2022 г. 12:04
Посетено:
575
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/35753-debyut-na-margarita-sidorkina-v-rolyata-na-odeta-odiliya-v-lebedovo-ezero