Сцена / екран / ефир

„Електра тук и сега“ – разказ за днес през далечното вчера

Премиера на 9 и 10 ноември 2022 в РЦСИ „Топлоцентра“

 

„Електра тук и сега“

По текста на Маргьорит Юрсенар „Електра или свалянето на маските“

Премиерни дати: 09 и 10 ноември | 19:30 ч. | РЦСИ „Топлоцентра“, зала 1

Следваща дата: 22 декември | 19:30 ч. | РЦСИ „Топлоцентра", зала 1

Режисьор: Василена Радева

Участват: Елена Димитрова, Богдана Котарева, Мария Панайотова, Самуела Ивана-Церовска, Марио Василев, Васил Читанов, Иван Станчев

Сценограф: Илияна Кънчева
Музика: Емилиян Гацов-Елби, Георги Георгиев-Антика

Представление на „Паник бутон театър“ в копродукция с РЦСИ „Топлоцентрала“

 

Още от заглавието се разбира, че ключ към представлението „Електра тук и сега“ ще бъде връзката с днешното. Но тази актуалност не трябва да се търси в преднамереното осъвременяване на мита, а по-скоро в коментара на историята.

„Електра или свалянето на маските“ е оригиналното заглавие на текста, по който тя работи с актьорите Елена Димитрова, Богдана Котарева, Мария Панайотова, Самуела Ивана-Церовска, Марио Василев, Васил Читанов, Иван Станчев. Сценограф на спектакъла е Илияна Кънчева, музиката е на Емилиян Гацов-Елби и Георги Георгиев-Антика, а премиерата ще бъде на 09 и 10 ноември от 19:30 ч. в РЦСИ „Топлоцентрала“. Следваща дата: 22 декември.

Пиесата на една от най-значимите фигури във френскоезичната литература на XX век – Маргьорит Юрсенар, е написан на прага на Втората световна война. Родена в Брюксел, тя пътува из Европа, Азия и Африка и се установява в САЩ. От 1947 г. става американска гражданка и прекарва целия си останал живот в Америка. През 1980 г. Юрсенар става първата жена, приета във Френската академия.

Режисьорската версия на Василена Радева върху „Електра“ на Юрсенар е всъщност едва вторият път, в който тази пиеса се поставя в България. Коментарно и аналитично, представлението следва езика и времето, което Юрсенар описва. Тази трудна семейна история започва в един сюблимен ден: „Това – казва Василена Радева –  е решителният ден, за който всички са се подготвяли с години. Това е денят, в който или умираш, или ставаш убиец.“

В лабиринта от представи и образи за другия, за героичното, за реалността, Василена Радева изгражда театралния разказ на базата на лабораторна работа с актьорите и тяхното активно участие в процеса. Това детайлно вглеждане  и в личностните връзка на актьорите с митологичния персонаж, и в текста на Юрсенар е резултат от почти едногодишната работа по спектакъла. Заедно със своята театрална компания „Паник бутон театър“ Василена Радева създава продължителен и задълбочен предварителен процес, който предшества репетиционния и включва две творчески ателиета и един теоретичен семинар. Водещ на първото ателие, проведено през 2021 г. беше немско-белгийският режисьор Рафаел Кон. Втората част от проекта бе семинарът и дискусията с участието на доц. Камелия Спасова, д-р Слава Янакиева и доц. Петър Горанов, посветен на образа на Електра, на съвременната рефлексия върху античната драма и на разнообразна рецепция върху творчеството на Юрсенар. Заключителният етап беше актьорският уъркшоп на Василена Радева, който премина в репетиционния процес на „Електра тук и сега“, за да се появи като част от репертоара на „Топлоцентрала“ през новия сезон.

* * *

Представлението се реализира с подкрепата на Столична община.

„Електра тук и сега“  се осъществява с подкрепата на Министерство на културата.

____________

Снимки: Иван Дончев

За повече информация:

Демна Димитрова
demna.dimitrova@gmail.com

www.panicbuttontheatre.com

fb/panicbuttontheatre

Instagram @panic_button_theatre

 

Автор:
Демна Димитрова
Публикация:
08.11.2022 г. 13:49
Етикети:
РЦСИ „Топлоцентрала“Василена РадеваМаргьорит Юрсенар
„Паник бутон театър“
„Електра тук и сега“
Посетено:
612
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/35738-elektra-tuk-i-sega-razkaz-za-dnes-prez-dalechnoto-vchera