Сцена / екран / ефир

Драматичен театър Ловеч представя в София актуалната вече повече от век Вазова пиеса „Службогонци”

19 октомври 2022, 19 часа, Сатиричен театър "Алеко Константинов"

Драматичен театър Ловеч представя в София актуалната вече повече от век Вазова пиеса „Службогонци”

 

Драматичен театър Ловеч представя емблематичната за българската драматургия пиеса „Службогонци”, под режисурата на Николай Урумов, на сцената на Сатиричния театър в столицата на 19 октомври, с начален час 19.30 ч. Само преди малко повече от седмица трупата представи спектакъла на 25-о юбилейно издание на Международния театрален фестивал „Дни на комедията” в Куманово, Северна Македония, където бе посрещнат с голям успех.

Макар написана преди 120 години, пиесата „Службогонци”, чийто автор е Иван Вазов, е все още актуална и насочва вниманието към съществуващи и до днес проблеми в управлението на България. Тя е сред най-ярките творби в българската класическа драматургия, а чрез нея авторът обръща внимание на теми, присъщи за хората след Освобождението, от които се открояват амбицията за власт, кариеризмът и корупцията.

„Службогонци” е и едно от най-новите заглавия в репертоара на Драматичен театър Ловеч.  Режисурата е дело на добре познатия от театралната сцена и киното Николай Урумов. Но освен, че е режисьор на постановката, Урумов се превъплъщава в образа на Станчо Квасников и заедно с актьорите на Ловешкия театър - Аделина Петрова, Георги Грозев, Гьорги Трайков, Диана Спасова, Марина Георгиева, Нина Суванджиева, Петър Стойчев и Явор Костов-Яша, вдъхва нов сценичен живот на Вазовата пиеса. В спектакъла специално участие заемат и гост-артистите Йордан Петков-Дуньо от Народния театър и Мариян Стефанов от ДКТ „Иван Радоев” – Плевен.

По сценографията и костюмите работи Кирил Наумов. Музиката е дело на Иван Стоянов, а на плаката – Драгомир Димчев.

„В диалога ни с режисьора Николай Урумов той прояви вдъхновение по отношение на тази пиеса и не съм имала никакво съмнение, че ще разработи партитурата на всеки един от актьорите така, че накрая да се постигне този нелек жанр – комедията”, обяснява директорът на театъра в Ловеч Биляна Петрова.

Историята на спектакъла ни представя един министър и няколко души, желаещи да станат чиновници и да бъдат назначени на държавна служба, независимо от длъжността, която ще изпълняват. Образите на героите са смешни, но разкриват една уродлива част от човешка същност, в чието лице се оглеждат алчността и глупостта.

„Мисля, че няма по-актуална пиеса. Ще издам последната реплика от спектакъла. Министърът извиква всички „службогонци“ и казва: „Господа, имам една благополучна новина – Вие се отървахте от мен и аз от Вас, правителството падна“. Толкова актуално нещо няма. Пиесата се оказа пророческа”, казва в интервю за БТА режисьорът Николай Урумов.

Комедийният спектакъл „Службогонци” е изигран за първи път от трупата на Театър „Сълза и смях” през далечната 1902 г. Той е и едно от първите заглавия на новооснованият Народен театър, където е представен на 16 януари три години по-късно. Материалите за написването на творбата Иван Вазов събира по времето, когато самият той е министър на народното просвещение в правителството на Константин Стоилов.

След премиерните изигравания през юли тази година, които бяха посрещнати с голям успех от публиката в Ловеч и още няколко града в страната, „Службогонци” получава покана да участва на 25-о юбилейно издание на Международния театрален фестивал „Дни на комедията” в Куманово, Северна Македония в началото на октомври. Предложението идва след гостуване на Кумановския театър на ловешката театрална сцена през юни със спектакъла „Драма изгубена во времето” под режисурата на Владлен Александров.

Добрите отношения между двата културни института се развиват още от 2019 г., когато Биляна Петрова се свързва с изпълнителния директор на Културно-информационния център на Република Северна Македония в София Сашко Насев по повод спектакъла „Илинден” от афиша на Ловешкия театър, на който тя е режисьор.

„Човекът, който се отзова тогава на сто процента, беше директорът на НИЦК „Трайко Прокопиев” в Куманово Сашо Тодоровски. Искаме да обединим творческите си екипи, което по своему отваря културните граници на двете държави. По време на фестивала „Дни на комедията” бяхме посрещнати страхотно, а един от хората, имащ голяма заслуга да успеем да осъществим това свое участие, е Антония Велева – директорът на Българския културно-информационен център в Скопие”, казва Петрова.

Билетите за „Службогонци” в Сатиричния театър на 19 октомври са в продажба на касата на театъра и онлайн в мрежата на epaygo тук - https://bit.ly/3MfWy0P .

Събитието във Фейсбук - https://fb.me/e/25thLGdaA
 
 
 
Автор:
Маргарита Капитанска, Драматичен театър Ловеч
Публикация:
18.10.2022 г. 14:43
Посетено:
558
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/35615-dramatichen-teatar-lovech-predstavya-v-sofiya-aktualnata-veche-poveche-ot-vek-vazova-piesa-sluzhbogontsi