Сцена / екран / ефир

Ивайло Михайлов сменя Александър Шулц в ролята на Рикардо в „Бал с маски” от Джузепе Верди

„Бал с маски” открива на 14 октомври оперния сезон 2022/2023 година на Старозагорската опера

 

Поради заболяване на тенора Александър Шулц, в ролята на Рикардо в спектакъла на операта „Бал с маски” от Джузепе Верди, зрителите ще видят и чуят солиста на Старозагорската опера Ивайло Михайлов.

На 14 октомври ще бъде открит официално новия оперен сезон на Държавна опера Стара Загора.

Блестящият тенор, който бе титуляр в премиерния състав на спектакъла, ще си партнира със сопраното Таня Иванова, която ще направи своя дългоочакван дебют в ролята на Амелия. В ролята на Ренато ще се превъплъти международно признатият румънски баритон Йонуц Паску, в ролята на Улрика ще бъде мецосопраното Даниела Дякова, а Емилия Иванова ще изпълни  ролята на Оскар. Участват още солистите Валери Турманов, Александър Марулев, Евгений Арабаджиев, Костадин Якшев, хор, оркестър на Държавна опера Стара Загора. Спектакъла на операта „Бал с маски” ще дирижира Майкъл Енгелбрехт от Нидерландия, носител на Първа награда от VIII Международен конкурс за оперни диригенти Blue Danube/Bela Bartok /Стара Загора 2021/. Режисьор на постановката е Славчо Николов, сценографията и костюмите са Каталин-Йонеску Арборе, хормайстор Младен Станев.

Ивайло Михайлов е солист на Държавна опера Стара Загора от 2018. Ученик на именития български тенор Калуди Калудов.

През 1997 г. завършва с бакалавърска степен по класическо пеене в ДМА „Панчо Владигеров“ - София в класа на световноизвестната оперна певица Валери Попова. През 2002 г. печели стипендия от Министерството на културата на Р. България и заминава за Академията “Борис Христов “ в Рим, Италия, където учи под ръководството на Джузепе Тадеи, след което продължава с шестмесечно обучение в Академията за оперно бароково изкуство в гр. Озимо (Италия) с преподаватели Луиджи Алва и Уилям Матеуци. През 2002 г. защитава магистърска степен по вокална педагогика от НБУ-София в класа на проф. Руско Русков.

През 2010 г. Ивайло Михайлов придобива магистърска степен по „Арт мениджмънт“, а през 2013 г. - магистърска степен по „Музикално-сценична режисура“ от АМТИИ – Пловдив. Дебютът му като режисьор е операта „Бастиен и Бастиена“ от В. А. Моцарт. През 2012 г. той се появява в анимационните филми „BrainDamage“ и „Българ“, с режисьор Неделчо Богданов. Дебютът му в Софийската национална опера и балет е през 2012 г. като Ернани от едноименната опера на Джузепе Верди в постановката на Варненска опера. През следващата година дебютира в Букурещката национална опера и балет като Фауст от едноименната опера на Шарл Гуно. Следват Дон Хозе в Колизео до Порто през май на 2014-та и главната роля на Вакула в приказната опера „Черевички” на Чайковски в операта в гр. Каляри, излъчена по телевизия RAI през януари 2015 г.

Следват ангажименти в главните роли в оперите „Бохеми“, „Бал с маски“, „Кармен“ в Сполето, Италия където е гост-солист от 2015-та г. с турнета в Перуджа, Орвието, Асизи. Пее на сцените в Палма де Майорка, Антверпен, Гент и мн. други. През 2013/14 той е наставник и съдия в първото издание на “Popstar to operastar” - Виетнам и вокален педагог в X-фактор. Най-силните му роли са на Ернани, Дон Хозе, Родолфо, Фентън, Пинкертон, Алфред Жермон, Радамес, Фауст, Каварадоси, Вакула и повече от 30 други роли. През 2019 година дебютира с голям успех в ролята на Васко да Гама от операта „Африканката“ на Майербер в съвместната продукция на Старозагорската опера и Дойчеопер Берлин.

Ивайло Михайлов има множество записи за Българското национално радио и БНТ. Гост-солист на операта в Гданск от 2019 г. в постановката на операта „Таис“ от Масне, която бе представена и пред старозагорската публика под палката на маестро Жозе Мария Флоренсио на ФОБИ 2019 г. През април 2021 дебютира в ролята на Азал от операта на Клод Дебюси „Блудният син” на сцената на Операта в Гданск. Предстои му да бъде Фауст от едноименната опера на Гуно в оперно-кукления спектакъл на Старозагорската опера, чиято премиера ще открие 52-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство на 17 ноември.
 

Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
13.10.2022 г. 15:41
Посетено:
650
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/35603-ivaylo-mihaylov-smenya-aleksandar-shults-v-rolyata-na-rikardo-v-bal-s-maski-ot-dzhuzepe-verdi