Сцена / екран / ефир

Елена Панайотова поставя в Търговище „Седем стъпки на любовта“ по древна персийска приказка

Премиера на 13 октомври, 19 часа, Драматичен театър Търговище - Голяма сцена

 

Драматичен театър Търговище представя „Седем стъпки на любовта“ под режисурата на Елена Панайотова. Нейна е и сценичната версия, базирана на древния персийски епос за Калаф и Турандот. Историята е описана за първи път през 12. век от поета Низами Ганджави. По интересен и екзотичен начин тя поднася на зрителя послания от древността под формата на приказка за възрастни.

Татарското царство на ногайците е въвлечено във война и напълно опустошено. Принц Калаф е принуден да бяга в изгнание, заедно с родителите си, и изпада в пълна бедност. След много перипетии той успява да уреди родителите си при царя на берласите и се отправя към Китай. Там се влюбва в императорската дъщеря, принцеса Турандот, но за да се ожени за нея, трябва да отговори на гатанките ѝ или да загуби главата си. Принц Калаф се подготвя и успява да отговори, принцесата обаче отказва да се омъжи и тогава той й поставя гатанка, която, ако тя не успее да отгатне, на другия ден ще трябва да стане негова жена.

Във фокуса на вниманието на тази древна персийска приказка е жестоката принцеса, която погубва всеки претендент за ръката ѝ. Нашият спектакъл обаче разказва не за жестокостта, а за израстването и любовта. Китайската принцеса е принудена да се омъжи насила и, за да се защити, поставя своите условия като протест срещу неравностойното положение на жените, като се надява, че онзи единствен принц, достоен за нея, ще я открие и ще ги изпълни.

Принц Калаф, от своя страна, трябва за извърви дълъг път към съзряването и мъдростта, да срещне старицата, която да му предаде познанието за седемте стъпки в любовта и чак тогава да се отправи към преодоляване изпитанията, за да спечели ръката на Турандот.

Само този, който премине през всички седем стъпки на любовта, може да изпита пълното сливане с другия и да изрече, като големия персийски суфист и поет Амир Хусроу, думите: „Аз станах теб, а ти мен, аз съм тялото, ти душата, за да не може никой да каже след това, че ти си някой, а аз друг.“.

Ако искате да научите тези седем стъпки на любовта, това е вашият спектакъл. Насладете му се на 13 октомври, от 19 часа, на голямата сцена на Драматичен театър Търговище!

„Седем стъпки на любовта“ е първата премиера за този сезон, който е под надслов „Семейството“.

Сценична версия и режисура: д-р Елена Панайотова
Сценограф: Юлиана Войкова-Найман
Композитор: Николай Иванов (OM)
Хореограф: Яница Атанасова

Участват: Антония Кундакова, Благица Стоименова (дебют), Любомира Стефанова, Мартин Петков (дебют), Радослав Радев, Теодор Кисьов (гост), Тодор Кирилов.

 

 

Автор:
Драматичен театър - Търговище
Публикация:
10.10.2022 г. 12:23
Етикети:
премиераприказкаЕлена ПанайотоваДраматичен театър Търговище
древен персийски епос
„Седем стъпки на любовта“
Посетено:
718
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/35571-elena-panayotova-postavya-v-targovishte-sedem-stapki-na-lyubovta-po-drevna-persiyska-prikazka