Сцена / екран / ефир

"Зимна приказка" от Уилям Шекспир - спектакъл на Лилия Абаджиева

Премиера в Театър "Възраждане" на 8 и 9 октомври, 1 и 22 ноември 2022

"Зимна приказка" от Уилям Шекспир - спектакъл на Лилия Абаджиева

 

◊ ПОКАНА

Театър "Възраждане"
представя

"Зимна приказка"
Уилям Шекспир

Спектакъл на Лилия Абаджиева
Сценография и костюми Васил Абаджиев

Участват Свежен Младенов, Йордан Ръсин, Васил Витанов, Георги Златарев, Боян Младенов, Навид Афзали, Габриел Петков, Георги Власев, Калоян Бочев

Художник на плаката Васил Абаджиев
Фотография и видео Иван Абаджиев

Премиера в Театър "Възраждане" на 8 и 9 октомври, 1 и 22 ноември!

 

Шекспир е философски и психологически iCloud на света. Творчеството му е вселена, път за себепознание и изследване на човешката природа. Той поставя героите си в гранична ситуация, там където абсурдът, надеждата и смъртта си разменят реплики. Шекспир ни кара да вярваме, че съществува известна точка на духа, от която нататък животът и смъртта, реалното и въображаемото, божественото и демоничното престават да бъдат схващани като противоречия. През поезията на приказното, той изразява вътрешния свят на героите си през всичките им бездни и копнежи. Със "Зимна приказка" той съчувства на човека в неговите падения и оневинява греховете и злодеянията му.

Една история за любов, власт и безпричинна, разрушителна ревност, покаяние и опрощение. Приказка, в която доброто надмогва злото и възстановява погубената хармония. Вълшебна приказка за духове и чудовища и любовта като романтичен призив към възвишеното.

Лилия Абаджиева

 

Лилия Абаджиева е един от най-изявените български режисьори. Поставя като режисьор спектакли в немската, американската и руската театрална традиция. При работата си с немски, американски и руски актьори развива театралната си лексика и представата си за различни методологии и школи, свързани с актьорското майсторство. Носител е на множество национални и международни награди, между които: удостоена със „Златен век" - почетен знак на Министерството на културата за изключителен принос към българската култура, Награда на Министерство на културата за принос в развитието и разпространението на българската култура; Награда „Indy award" на независимите критици от „Индипендънт" и „Лос Анджелис Таймс" за режисурата на американската си постановка „Отело", продукция на Center Stage Theatre, Калифорния; Награда за режисура, най-добър спектакъл и награда за екипна работа за руската си Постановка „Ромео и Жулиета" от Cairo International Festival for Contemporary Theatre и др.

Преподавателска дейност: асистент на проф. Азарян в класа му по режисура в НАТФИЗ „Кр. Сарафов". Гост-преподавател в няколко университета, между които: Калифорнийския университет в Санта Барбара, Кьолнския университет, Уестмонт колидж в Калифорния и др. В последните две години е поставяла спектакли в Москва и София по Шекспир и Н. В. Гогол. Последната ѝ премиера е в Държавен Сатиричен Театър "Алеко Константинов" сезон 2021/2022г.

В момента обучава актьори и е художествен ръководител на клас по Актьорско майсторство.

Лилия Абаджиева е режисьор, който е поставял Шекспир не само на българска сцена. Нейният опит при изследването на пиесите на Шекспир е свързан със сблъсъка на културни идентичности в различни театрални традиции, актьорски школи и актьорски системи и традиции постановките и по Шекспир извън България. Работата ѝ в немската, руската и американската театрални традиции, не просто е обогатила нейната театрална лексика, но е развила и разширила представата ѝ за разбиране, тълкуване и интерпретация на сцена на Шекспировите произведения през различни театрални ситуации. В нашето съвремие няма друг български театрален режисьор, който в режисьорската си практика да е поставял Шекспир в толкова различни театрални традиции: нейни спектакли по Шекспир са свързани с работа с немски, руски и американски актьори в немската, руската и американската театрални традиции. Изнасяла е лекции, свързани с режисьорската ѝ работа по Шекспир в няколко американски университета. Правила е ателиета по актьорско майсторство по шекспирови пиеси в UCSB и Уестмонт Колидж в САЩ; Кьолнски Университет, Германия. Нейни спектакли са били част от селекцията на Шекспирови фестивали в Гданск, Полша; САЩ; както и част от изданията на театрални фестивали в Германия, Италия, Русия, Словения, Гърция, Полша, Мексико, Египет, Иран и други. 

 

 

Автор:
Публикация:
07.10.2022 г. 11:27
Посетено:
814
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/35553-zimna-prikazka-ot-uilyam-shekspir-spektakal-na-liliya-abadzhieva