Сцена / екран / ефир

Остават броени дни до началото на осмия Кино-литературен фестивал “Синелибри”

Тази година фестивалът се провежда в 7 града

Остават броени дни до началото на осмия Кино-литературен фестивал “Синелибри”

 

◊ КИНОФЕСТИВАЛЪТ В СЕДЕМ ГРАДА

Осмото издание на Кино-литературния фестивал “Синелибри” започва след броени дни под мотото „Преоткритото време“.

Тази година фестивалът ще се проведе в общо 7 града: София (8 - 30 октомври), Пловдив (14 - 30 октомври), Варна (14 - 30 октомври), Велико Търновo (21 - 30 октомври), Бургас (21 - 30 октомври), Габрово (20 - 23 октомври), Стара Загора (8 - 15 октомври).

Билети за фестивалните прожекции и събития се продават в сайта epaygo.bg.

 

◊ ПЪЛНОМЕТРАЖНИЯТ ДЕБЮТ НА ТЕОДОР УШЕВ ОТКРИВА ФЕСТИВАЛА

Откриването на “Синелибри” е в Зала 1 на НДК в София на 8 октомври от 19:00 ч.  Танцов пърформанс, дело на Коста Каракашян, ще открие тържествената вечер. След това ще гледаме предпремиерната прожекция на дебютния пълнометражен филм на режисьора Теодор Ушев - „φ1.618“. За първи път от 2015 г. насам “Синелибри” започва с български филм, при това включен в конкурсната програма.

Заглавието на филма е пряка препратка към идеята за златното сечение, което съвсем не е само математическо понятие, но и символ на хармонията и съвършенството в природата, науката и изкуството. Филмът е адаптация на романа „Пумпал” от Владислав Тодоров - антиутопична приказка, в която смешното спъва страшното, иронията разваля магиите, абсурдът добива желязна логика, а езикът издевателства с чудото на творението, наречено човек. Действието ни пренася в незнайното бъдеще, в предела на човешката история, където в утробата на мрака се крие… щастливият край. 

 

◊ ГАЛАВЕЧЕРИ

Програмата на “Синелибри” включва и галасъбития с официални премиери на книги и филми от Дания, Франция, Италия, Ирландия, Испания и Япония, подкрепени от съответните посолства и културни институти.

На 11 октомври от 18:00 ч. в Сити Марк Арт Център ще се състои галавечер на Дания по случай 60-ата годишнина от смъртта на Карен Бликсен. В рамките на събитието ще бъде представено ново издание на автобиографичния роман „Извън Африка“, донесъл световна слава на авторката. Непосредствено след това ще се състои премиерна прожекция на биографичната драма „Пактът“ на реж. Биле Аугуст, удостоена с множество отличия. Копродукция на Дания, Белгия, Норвегия и Финландия, филмът разказва за странното приятелство между бележитата датска писателка и Торкилд Бьорнвиг, млад и обещаващ поет. 

В рамките на предстоящата галавечер на Ирландия на 12 октомври пристига Колъм Барейд, сценарист и режисьор на филма „Мълчаливото момиче“, тазгодишното предложение на Ирландия за наградата „Оскар“. Драматичната кинотворба, създадена по мотиви от книгата „Foster” на Клер Кийган, взе Голямата награда на международното жури в конкурса Generation Kplus на Берлинале и Почетен диплом (Special Mention) от детското жури на Берлинале. 

Тази есен ще отбележим и 100-годишнината от рождението на Нобеловия лауреат за литература Жозе Сарамаго. Галавечерта на Португалия на 14 октомври в кино „Люмиер“ включва представяне на творчеството му и на новото българско издание на романа шедьовър „Слепота“, както и ексклузивна прожекция на едноименния филм. Ще бъде излъчен авторски танцов спектакъл на португалската трупа за съвременен танц „Евора“, посветен на писателя. По случай осмото издание на кино-литературния фестивал, което се провежда под мотото „Преоткритото време“, през октомври издателство „Колибри“ планира ексклузивна отстъпка от 30% за всички екранизирани книги. Предстои да бъдат обявени събитията за най-малките зрители, журито в конкурса за късометражен филм и програмата на фестивала по градове.

На 18 октомври, в рамките на галавечерта на Франция, публиката ще се срещне с Аманда Стерс – писателка, киносценарист, драматург и режисьор, носителка на Ордена за изкуство и литература на френското правителство. Тя е член на тазгодишното международно жури, което ще определи носителя на награда „Синелибри“ за майсторска литературна адаптация за голям екран. След срещата ще се състои премиерата на филма по книгата, който носи същото заглавие, „Обещания“, и е режисиран от самата Аманда Стерс. 

Също на 18 октомври, от 19:00 ч. в Дома на киното, ще се състои галавечер на Япония с премиера на филма „Тонби“, адаптация на едноименния роман на Кийоши Шигемацу. 

Галавечерта на Италия на 19 октомври предвижда премиера на остроумната комедия „За цял живот", дело на режисьора Паоло Костела. Зрителите ще имат възможност да се насладят на специален видеоразговор с един от създателите на филма – Паоло Дженовезе, както и с известния актьор и писател Фабио Воло. 

На 25 октомври в празничната вечер на Испания ще гледаме филма „Лимонов сладкиш с маково семе“ - психологически фина и въздействаща адаптация на едноименния роман на Кристина Кампос. Събитието предвижда публична дискусия за тенденциите в съвременното испанско кино.

 

◊ ОЩЕ ФИЛМОВИ АКЦЕНТИ

Посетителите на “Синелибри” ще могат да гледат и „Петер фон Кант“ - последния филм на Франсоа Озон, интерпретация на „Горчивите сълзи на Петра фон Кант“ на Райнер Фасбиндер. Изключително продуктивната кариера на Фасбиндер, чиято запазена марка е социалната критика, е неразделна от неговия шеметен, разкрепостен и саморазрушителен начин на живот. Официалната премиера на „Петер фон Кант“ е на 11 октомври от 19:30 ч. в РЦСИ Топлоцентрала. Прожекцията ще бъде съпътствана от разговор с проф. Пламен Марков, режисьор на постановката „Горчивите сълзи на Петра фон Кант“ на Театър „София“.

На 21 октомври ще се състои церемонията по награждаване на лауреатите от международния конкурс за пълнометражен игрален филм, конкурса за документален филм и състезанието за костюми в рамките на “Синелибри”. Непосредствено след церемонията ще бъде премиерата на психологическата драма „Синът“ на световноизвестния драматург Флориан Зелер, номинирана за „Златен лъв“. Във филма участват Хю Джакман, Ванеса Кърби, Антъни Хопкинс, Лора Дърн.

 

◊ ОНЛАЙН ИЗДАНИЕ НА ФЕСТИВАЛА

35 филма от програмата на фестивала “Синелибри” ще са налични за гледане онлайн на платформата neterra.tv/plus от 8 до 30 октомври. Сред избраните филми онлайн са ирландското предложение за „Оскар“ - „Мълчаливото момиче“ на реж. Колъм Барейд, биографичната драма „Пактът“ на реж. Биле Аугуст, амбициозната копродукция „Осемте планини“, въздействащата адаптация по романа „Лимонов сладкиш с маково семе“, загадъчната история „Дневникът на подправките“, френско-белгийската драма „Сбогом, господин Хафман“, документалните филми за Милан Кундера и Сол Белоу и др.

 

 

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
05.10.2022 г. 16:19
Посетено:
624
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/35543-ostavat-broeni-dni-do-nachaloto-na-osmiya-kino-literaturen-festival-sinelibri