Сцена / екран / ефир

Тази неделя, 2 октомври, отново ще се впуснем в невероятното приключение "Рицарски поход"!

От 19 часа на Голяма сцена на Доходното здание деца от Русенската детска опера и солисти, хор и оркестър на Държавна опера Русе ще представят творбата на Карл Волрат

 

Тази неделя, 2 октомври, отново ще се впуснем в невероятното приключение "Рицарски поход"!

Единственото оперно произведение на американския композитор Карл Волрат беше изпълнено за първи път в Европа именно в Русе на 12 юни тази година! 

От 19 часа на Голямата сцена на Доходното здание над 30 деца от Русенската детска опера в трудните солистични роли и в хоровия ансамбъл на творбата ще си партнират забележително със солисти, хор и оркестър на Държавна опера - Русе!

Невероятната, дълбока и емоционална история на това предание, достигнало до нас и пресътворено с изразните средства на музиката е затрогващо пресъздадено от безкрайно талантливите русенски деца и двамата солисти - Добромир Момеков и Борис Луков.

Възприемането на света и ценностите през призмата на чистия детски свят се утвърждава чрез силата на християнската вяра, а контрапункт на тази сюжетна линия са тъмните страсти и пагубната алчност на един баща!

Роденият в Ню Йорк през 1931 година композитор Карл Волрат, който твори предимно в областта на симфоничната и камерната инструментална музика е привлечен от необичайната история на детските кръстоносни походи от късното Средновековие. Така той създава своята единствена опера, в която участват като солисти и хористи десетки деца. Трогателни са картините на религиозен фанатизъм, на отчаяние и страдание, на неподправено упование в Бога, на вярност и приятелство, които контрастират с житейската действителност, белязана с корист, сребролюбие, предателство и жестокост.

Режисьор на спектакъла е Пламен Бейков, а диригент - Димитър Косев.

Музикален ръководител на Русенска детска опера - Свилен Димитров.
Участват Хор и оркестър на Държавна опера - Русе.

2 октомври, неделя,  от 19 часа в голямата зала на Доходното здание!


Билети на каса Опера и на www.ruseopera.com

 

 

Автор:
Диана Димитрова, Държавна опера Русе
Публикация:
29.09.2022 г. 14:47
Посетено:
569
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/35504-tazi-nedelya-2-oktomvri-otnovo-shte-se-vpusnem-v-neveroyatnoto-priklyuchenie-ritsarski-pohod