Сцена / екран / ефир

Държавна опера Русе представя “Лучия ди Ламермур” от Гаетано Доницети

29 септември, 19 часа, Доходно здание - Голяма зала

 

Едно от върховите постижения на оперното изкуство - “Лучия ди Ламермур” на Гаетано Доницети ще представи Русенската опера на 29 септември, четвъртък,  от 19 часа в Голямата зала на Доходно здание!

В главната роля ще се превъплъти яркото сопрано Даниела Караиванова, на която бе присъдена наградата "Кристална лира" за 2021 година, именно за пресъздадения образ на Лучия ди Ламермур!

А гостът от Италия, гласовитият тенор Родриго Тросино, ще чуем като Едгардо ди Равенсууд. 

На диригентския пулт ще застане също италианец - Маестро Алфонсо Тодиско!

Операта на Гаетано Доницети е типичен пример за италианския вокален стил belcanto, който може да бъде овладян от опитни майстори-певци. Такива са и солистите, които съставят творческия екип на постановката на Русенската опера. Режисурата на световния бас Орлин Анастасов предлага необичайни и оригинални гледни точки към драматургичния материал на „Лучия ди Ламермур“. Те са преди всичко носители на изискан вкус и красота. Така тази постановка на Русенската опера заявява и защитава ново високо изпълнителско и естетическо ниво, съизмеримо с амбициите на най-авторитетните европейски оперни театри.

Продукцията изгражда впечатляваща визия със стилна сценография,  декор и костюми, дело на Денис Иванов, които кореспондират с епохата на действието. Играта на светлини и сенки, контрастите и хармонията между цветове и форми създават кинематографично усещане за развитието на сценичното действие. 

Хормайстор на спектакъла е Стелиана Димитрова-Хернани.

В ролите ще видите и чуете още:

Добромир Момеков като Лорд Енрико Аштън. Лорд Артуро Бъклоу ще бъде представен от Борис Луков. В Алиса ще се превъплъти Петя Цонева, Раймондо ще е Момчил Миланов, а Нормано – Теодор Петков.

* * *

Билети на каса Опера и на https://www.ruseopera.com/

 

 

Автор:
Диана Димитрова, Държавна опера Русе
Публикация:
26.09.2022 г. 12:01
Етикети:
Орлин АнастасовДаниела КараивановаГаетано ДоницетиДържавна опера Русе
Маестро Алфонсо Тодиско
Родриго Тросино
“Лучия ди Ламермур”
Посетено:
642
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/35468-darzhavna-opera-ruse-predstavya-luchiya-di-lamermur-ot-gaetano-donitseti