Сцена / екран / ефир

Премиера на „Сеч. Една възбуда" по едноименния роман на Томас Бернхард

27 септември | 19:30 ч. | РЦСИ „Топлоцентрала"

 

 

Премиера на „Сеч. Една възбуда" от Томас Бернхард на сцената на „Топлоцентрала"

„Намираме се на най-ужасяващата територия на цялата история. Подплашени сме, при това сме подплашени като някакъв чудовищен материал на новия човек; през последното столетие всички ние заедно не сме нищо повече от една огромна болка; тази днешна болка – това сме самите ние; тази болка е нашето душевно състояние."

 (из „Моите награди", Томас Бернхард, превод: Александър Андреев, издателство „Атлантис КЛ")

 

Малко преди края на миналия театрален сезон в афиша на РЦСИ „Топлоцентрала" бе добавена и предпремиерата по прочутия роман на Томас Бернхард – „Сеч. Една възбуда". Премиерната дата на спектакъла обаче ни очаква на 27 септември от 19:30 ч.

Текстовете на австрийския писател не се появяват особено често на българска сцена. Представлението „Сеч. Една възбуда" е по идея на актрисата Елена Димитрова, която заедно с актьора и режисьор Явор Костов-Йондин, създава първата сценична версия на текста в България. В него единствено действащо лице е писател, гост на вечеря на група виенски интелектуалци. Като един особен гротесков инквизитор, който без да напуска своя стол-трон ликвидира целия фалш, парвенющина и егоцентризъм на артистичния елит, той извършва почти аутопсия на лицемерното съществуване на всички присъстващи, включително и на своето собствено. Публиката се превръща в свидетел на интензивния вътрешен монолог на главния герой, но тя чува и външния свят. За нея е изграден сетивният образ на „невидимото", случващо се сякаш в съседната зала.

Процесът на работа по спектакъла започва от поредица лабораторни опити, силно повлияни от психодраматичните подходи. Визуалната среда на спектакъла е вдъхновена от известната картина на Франсис Бейкън с папа Инокентий Х.

„Светът на изкуството и животът в изкуството, важни в миналото почти до сакралност, се оказват унищожени от една чудовищна машина, която употребява и захвърля таланта. Отдолу наднича отчаянието, породено от разбитите надежди, страха от стареенето и смъртта", казва Елена Димитрова.

Томас Бернхард е един от най-значимите немскоезични писатели на XX в., наричан още „алпийски Бекет", „екзистенциален клоун" и липсващата връзка между Кафка, Бекет, Уелбек и Ларс фон Триер.

Преводачът на „Сеч. Една възбуда" – Александър Андреев пише за него: „Томас Бернхард е един от най-грандиозните писатели на модерното време. Той не описва, а създава света такъв, какъвто не смеем да го мислим."

Билети за представлението са в продажба онлайн и на касата на „Топлоцентрала"

 

„Сеч. Една възбуда" | Премиера - 27 септември | 19:30 ч. | РЦСИ „Топлоцентрала"

по  едноименния роман на Томас Бернхард
Превод: Александър Андреев

Екип:

Идея и концепция: Елена Димитрова
Сценична версия на текста и постановка: Елена Димитрова и Явор Костов-Йондин
С участието на Явор Костов-Йондин
Сценография, костюми и дизайн на осветление: Ралица Тонева
Композитор: Любомир Брашненков
Фотограф: Иван Дончев
Видеотрейлър: Клара Стоянова
Графичен дизайн на плаката: Георги Шаров

 

* * *

Екипът изказва специални благодарности към Александър Андреев (преводач на „Сеч. Една възбуда"), Любомира Въжарова и издателство „Атлантис КЛ" и Цветан Алексиев.

 

Представлението е реализирано от Сдружение „Форс Минор" с финансовата подкрепа на Министерство на  културата и Австрийското посолство в София.

 

 

Автор:
Демна Димитрова
Публикация:
25.09.2022 г. 12:34
Етикети:
Александър АндреевЕлена ДимитроваЯвор Костов-ЙондинТомас Бернхард
издателство „Атлантис КЛ"
„Топлоцентрала"
„Сеч. Една възбуда" театър
Посетено:
539
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/35460-premiera-na-sech-edna-vazbuda-po-ednoimenniya-roman-na-tomas-bernhard