Сцена / екран / ефир

"Кармен" в Доходното здание в Русе на 16 септември от 20.30 часа!

Операта "Кармен" ще бъде представена не на площада, а в Доходното здание

 

◊ ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ

Уважаема публика,

Заради вероятността за дъждовно време точно тази вечер, спектакълът на операта "Кармен" ще се състои в Доходното здание от 20.30 ч.

Билетите ще важат без презаверка и гостите ни ще бъдат насочвани към местата, които да заемат.

Молим да ни извините за причиненото неудобство!

 

В края на жаркото лято и в началото на седемдесет и третия творчески сезон на Русенската опера, ни очакват и огнени страсти!

На 16 септември, петък, от 20:30 часа, на площада пред емблематичната сграда на музикалния институт, операта “Кармен" ще ни завладее с красотата на музиката си, със силата на любовта, която тя смело рисува, и с екзотиката на испанските образи в устремния ритъм на техните страсти!

С този ярък спектакъл ще съхраним спомена за красивите и свободни летни дни, през които бяхме заедно на площада пред Операта!

“Кармен“достойно заема едно от първите места в репертоара на Световните театри, а сюжетът й е по новелата на Проспер Мериме, и по-точно от третата ѝ глава, която съдържа разказа на Хозе за драмата на живота му. Сценичното либрето е създадено от Анри Мейяк и Луи Халеви.

Бизе несъмнено е велик класик на френската музика, а в творчеството му намират израз най-добрите и демократични традиции на френската култура. Основните му творчески постижения разбира се са свързани с театъра.

На 3 март 1875 г., е премиерата на „Кармен“, която се играе в театър „Опера комик”, а на 2 юни, след три месеца, Бизе внезапно умира. Преждевременната му смърт вероятно е ускорена и от светският скандал, който избухва около точно тази негова творба. В началото на следващата – 1876 г. , операта "Кармен” за дълго изчезва от репертоара на Парижките театри и в същото време започва триумфалният ѝ успех в чужбина. В Париж е възобновена, като постановка чак в 1883г., и оттогава не спира да се играе с огромен успех.

Режисьор на спектакъла е  д-р Аделаида Якимова-Фурнаджиева, според която в този спектакъл публиката ще разчете символите на съдбата, на бялата и червената роза, на картите. Ще открие и нови връзки между познатите и традиционни решения на операта.

Диригент ще бъде Маестра Вилиана Вълчева.

В ролята на Кармен ще се превъплъти слънчевото момиче на Русенската опера Петя Цонева, а като Дон Хозе на сцената ще ѝ партнира тенорът Борис Луков, за когото това е дебют.

В останалите роли ще видим любимите солисти на Държавна опера – Русе – Венцеслав Анастасов  като Ескамилио, Цветелина Василева като Микаела, Данкайро ще бъде Теодор Петков, Ремендадо – Иван Пенчев, Цунига – Момчил Миланов, Моралес – Стоян Стоянджов, Мерседес – Нели Петкова, а Мария Чавдарова ще дебютира като Фраскита.

С участието на хор, балет и оркестър на Държавна опера - Русе.

*

Билети за събитието можете да си купите от каса Опера и на www.ruseopera.com

Автор:
Диана Димитрова, Държавна опера Русе
Публикация:
16.09.2022 г. 18:35
Посетено:
944
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/35409-karmen-v-dohodnoto-zdanie-v-ruse-na-16-septemvri-ot-20-30-chasa