Сцена / екран / ефир

С „Приказка за теб, приказка за вас, приказка за всички нас“ откриват новия арт сезон в Театър ВЕСЕЛ

Друг акцент в предстоящия театрален сезон е проектът „Съботни спектакли за семейна публика“ на сцената на читалище „Искра“

С „Приказка за теб, приказка за вас, приказка за всички нас“ откриват новия арт сезон в Театър ВЕСЕЛ

 

Актьорите от Куклен театър ВЕСЕЛ откриват своя 25. артистичен сезон с най-новия си творчески проект „Приказка за теб, приказка за вас, приказка за всички нас“, финансиран от Община Велико Търново по Програма „Изкуство и култура“. Само две седмици след закриването на най-успешното издание на Международния театрален фестивал „Лято, кукли и приятели“, организиран от Театър ВЕСЕЛ и реализиран с финансовата подкрепа на Общината, любителите на изкуството отново ще се срещнат с любими куклени герои.

В дните до края на първия есенен месец и през месец октомври куклениците, посредством проекта „Приказка за теб, приказка за вас, приказка за всички нас“, ще се срещнат с новите си зрители в малки населени места, с деца със СОП и деца, жертви на трафик или пострадали от насилие.

Целта на проекта съвпада с част от целите на Стратегията за развитие на културата на Община Велико Търново 2020-2030 г., а именно: инициативи за образоване на публики, гарантиране на достъп до култура и изкуства с фокус децата, младежите и уязвимите социални групи. Важен елемент в проекта е партньорството с образователните институции, с някои институции, предоставящи социални услуги за деца, както и приобщаването на хора в неравностойно положение. Специфична цел е и обогатяването на културния календар в малките населени места и подобряването на качеството на културния живот извън Велико Търново, където няма редовно представяне на театрални постановки.

Друг акцент в предстоящия театрален сезон е проектът „Съботни спектакли за семейна публика“ на сцената на читалище „Искра“ – дългогодишния и коректен партньор на театралите от старата столица. Още през октомври ще гостуват куклените театри от Русе, Пловдив, Търговище и Ямбол със своите най-нови премиерни представления.   

Предстоят участия на Театър ВЕСЕЛ в Международния куклен фестивал „Златният делфин“ в морската ни столица, в Международния театрален фестивал за детска и младежка публика „Забранено за възрастни“ в Смолян, както и във Фестивала за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле“ в Плевен с неговото най-ново заглавие „Русалка“, получило престижната награда „Култура“2022 на Община Велико Търново.

А през новата 2023 година търновските актьори ще поканят своите почитатели на рождения си ден – 25 години с Театър ВЕСЕЛ...

Автор:
Театър ВЕСЕЛ
Публикация:
14.09.2022 г. 22:14
Посетено:
439
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/35405-s-prikazka-za-teb-prikazka-za-vas-prikazka-za-vsichki-nas-otkrivat-noviya-art-sezon-v-teatar-vesel