Сцена / екран / ефир

Рейналдо Дроз с Първа награда на XII Международен оперен конкурс „Анита Черкуети“ в Италия

Възпитаникът на Райна Кабаиванска е познат на варненската публика от редица концерти и премиерни спектакли, посветени на 75-годишнината на Държавна опера Варна

 

Рейналдо Дроз с Първа награда на XII Международен оперен конкурс „Анита Черкуети“ в Италия

Рейналдо Дроз от Венецуела, възпитаник на Райна Кабаиванска, стана категоричен победител в XII Международен оперен конкурс „Анита Черкуети“ в Монтекозаро, Италия, съобщи Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна, член на журито. Тя с радост припомня, че Рейналдо Дроз вече е познат на варненската публика от редица концерти и премиерни спектакли, посветени на 75-годишния юбилей на Държавна опера Варна.

Втората награда на конкурса поделят Александра Метелева, Русия и Матео Манчини, Италия. Третото място заеха Светолик Белослюдов, Русия и Йонгджун Парк, Южна Корея. Наградата „Обещаващ млад певец“ отива при Олга Мелничук, Украйна. До финала на конкурса стигат Саюми Канеко (Япония), Албертина Дел Бо (Италия), Джесика Ричи (Италия), Ма Гуой (Китай).

По традиция, конкурсът "Анита Черкуети“ дава възможност за награди, под формата на изяви на престижни сцени. В тази категория Държавна опера Варна присъди своята награда на: Рейналдо Дроз, Олга Мелничук, Йонгджун Парк, Матео Манчини и Александра Метелева, които предстои да видим в спектакли и концерти на варненската оперна сцена.

Operastudio Molis също присъжда своята награда на Рейналдо Дроз, който ще изпълни ролята на Алфредо в премиерна постановка на „Травиата“ от Верди в Savoia Theater в Кампобасо, с Международния оркестър на Кампания. Рейналдо Дроз, заедно с Олга Мелничук, Светолик Белослюдов и Александра Метелева, ще концертира и в новия сезон на Симфоничния оркестър на Санремо.

Рейналдо Дроз е роден във Венецуела, завършва Консерватория „Симон Боливар“ през 2017 г. и веднага дебютира като Неморино в операта „Любовен еликсир“ от Гаетано Доницети. През същата година се записва в майсторския клас на Райна Кабаиванска в Нов български университет и печели стипендия от фонд „Райна Кабаиванска“ за продължаване на образованието си с оперната прима в Музикален институт “Веки-Тонели”, Модена, Италия.

По време на обучението си при маестра Кабаиванска дебютира като Херцога на Мантуа от „Риголето“ на Верди в „Teatro Municipal de Caracas” във Венецуела, Даниеле в операта „Бетли“ от Доницети в Швейцария, Девета симфония на Бетовен в Колумбия, отдавна изгубеният Реквием от Леонкавало в Модена като почит към Лучано Павароти в паметния ден на смъртта му в театъра, който носи неговото име, и Ернесто от „Дон Паскуале“ на Доницети в Софийска опера и балет.

През 2021 г. Рейналдо Дроз печели първа награда в IV издание на Международния конкурс за млади оперни певци „Гена Димитрова” в Плевен, през 2022 г. е удостоен с първа награда на XII Международен оперен конкурс „Анита Черкуети“ в Монтекозаро, Италия.

__________

На снимките:

1. - Рейналдо Дроз спечели Първа награда на Международния оперен конкурс "Анита Черкуети" - Италия 2022.

2. - Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна, с колеги от журито и участници в Международния оперен конкурс "Анита Черкуети" - Италия 2022.

3. - Рейналдо Дроз - Ромео в премиерата на "Ромео и Жулиета" от Шарл Гуно, продукция на Държавна опера Варна 2022. Сцена от спектакъла, игран във фестивала "Сцена на вековете" - Велико Търново 2022.

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
14.09.2022 г. 12:03
Етикети:
Държавна опера Варнапърва наградаРейналдо Дроз
XII Международен оперен конкурс „Анита Черкуети“
Посетено:
610
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/35393-reynaldo-droz-s-parva-nagrada-na-xii-mezhdunaroden-operen-konkurs-anita-cherkueti-v-italiya