Сцена / екран / ефир

С българската премиера на култов документален филм за графити сцената на Амстердам започва поредицата от събития „От вандализъм до изкуство“

На 8 септември от 20:30 ч. в Дом на киното е българската премиера на „Короната на краля – трудни, добри, по-добри времена”

С българската премиера на култов документален филм за графити сцената на Амстердам започва поредицата от събития „От вандализъм до изкуство“

 

Премиерата на филма „Короната на краля – трудни, добри, по-добри времена” дава начало на серията от събития „От вандализъм до изкуство“ 2, които Sofia Graffiti Tour организират за втора поредна година с подкрепата на Посолството на Кралство Нидерландия в България. Билетите за прожекцията вече са в продажба онлайн и на касите на киното, а след филма ще се проведе дискусия с екипа на Sofia Graffiti Tour и със специалното участие на Алекс Поуп и Дейвид Роус от Музея за улично изкуство и графити STRAAT, Амстердам. 

Програмата продължава до 11 септември и включва още специалното гостуване в страната на стрийт арт легендата Mr. June. Той ще е един от четиримата водещи на майсторски клас с 20 предварително избрани млади български художници, а след това ще изрисува една стена в центъра на София в отличителния си стил. Лектори в майсторския клас ще бъдат още:  Алекс Поуп – мениджър на образователната програма на Музея за улично изкуство и графити STRAAT и известния испанския графити артист и изследовател Хавиер Абарка, който ще се включи онлайн. Буквално преди дни дойде и новината, че кураторът на музея STRAAT – Дейвид Роус ще пристигне също в София и ще се включи в майсторския клас.

„Короната на краля – трудни, добри, по-добри времена” е първият филм, който проследява отблизо историята на графити сцената на Амстердам и днес се счита за задължителен за всеки истински фен на графитите и стрийт арта. Съчетавайки редки архивни кадри с актуални интервюта с „кралете и кралиците“ на сцената, лентата разказва увлекателно и многостранно за зараждане на графитите в холандската столица в края на 70-те, през навлизането на хип-хоп културата през 80-те, до  средата на 90-те години на миналия век.

Нейни продуценти и създатели са STUNNEDFILM, независим арт колектив от графични дизайнери, режисьори и интернет специалисти. Работата им по филма започва почти на шега с намерението да създадат триминутно видео, но проектът се разраства от до 76-минутен филм, който авторите му описват така:

„В момента пред нас стои един фантастичен филм за вълнуващата история на графитите в Амстердам, от началото на пънкa през 70-те до „Бомбите в метрото“ от 90-те години и всичко между тях. В основата си филмът е документален хронологичен разказ и колекция от спомени на едни от най-известните графити артисти в Холандия.  За период от година и половина събрахме информация, снимки, архивни материали и най-важното - много истории. През това време направихме интервюта с графити райтъри като SHOE, DELTA, HIGH и CAT22, но също и с други артисти като поетесата и изпълнителка Даяна Озон и художника Хуго Каагман, който работеше в Амстердам в края на 70-те началото на 80-те, когато пънк движението беше в най-високата си точка.“

Повече подробности и актуални новини около предстоящото издание на „От вандализъм до изкуство" може да следите в профилите на Sofia Graffiti Tour във Facebook и Instagram.

Sofia Graffiti Tour е културна организация, създадена през 2016 г. Организацията е платформа за турове, работилници, графити и стрийт арт проекти, чиято цел е да представя и обогатя градската среда.

* * *

Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Посолството на Кралство Нидерландия в България.

Автор:
Организаторите
Публикация:
05.09.2022 г. 13:07
Етикети:
дискусиястрийт артSofia Graffiti Tourпрожекцияфилмпремиера
„От вандализъм до изкуство“ 2
„Короната на краля"
Посетено:
674
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/35322-s-balgarskata-premiera-na-kultov-dokumentalen-film-za-grafiti-stsenata-na-amsterdam-zapochva-poreditsata-ot-sabitiya-ot-vandalizam-do-izkustvo