Сцена / екран / ефир

РОК РИТЪМ МЕТОД с барабанистката Десислава Петкова

Музикална видео биография

Рок барабанистката Десислава Петкова – SunDessi реализира видео, посветено на барабаните в алтернативната рок музика.  

Деси е добре познато лице из родните ъндърграунд среди, като барабанистка на не една и две групи. Доскоро тя държеше здраво ритъмът в дуото Feedbacker, с което има записани четири албума.  Може да чуем нейните безпощадни рокендрол барабани и във втория албум на групата Jasmine Whale – “Ghosts Have Shadows”, с които свирят заедно в продължение на две години.

Други групи в които сме я слушали във времето са Comasummer, Egodraft и изцяло дамската d.vine.   

В настоящия момент Деси работи по записи на албуми в групите Pokigron и Психоивашкин, с които се намират в активен творчески период.

Във видеото „ROCK RHYTHM METHOD with Dessislava Petkova” (https://www.youtube.com/watch?v=Cy6zDD8Cgx0) слънчевата барабанистка, какъвто е нейният псевдоним, показва на широката публика по неподправен начин как изглежда творческият процес от гледна точка на барабаните и тяхната роля, като част от една алтернативна рок група.  

Както знаем, моментите на създаване и подготовка на музика представляват процес на уединение в затворена среда от страна на музикантите. Със своето видео SunDessi допуска феновете на алтернативната музика в своето творческо пространство, демонстрирайки с открито сърце вдъхновението и страстната енергия, които влага в песните и свиренето на този нелек и доста шумен инструмент – барабаните.

Интересна е и възможността да се запознаем с музиката едновременно на три различни групи от българската ъндърграунд сцена, а именно: Jasmine Whale, Feedbacker и Pokigron, като част от музикалната биография на Десислава Петкова. Няма как да не оценим и нестандартния подход на “вдигане на завесата” и възможността да надникнем в репетиционното студио, за да се докоснем до любопитни истории и детайли около създаването и записа на авторски песни от алтернативната българска рок сцена. Това несъмнено е рядкост и е трудно постижимо за хората извън тези среди – да съпреживеят емоцията и да усетят енергията на подобни бекстейдж моменти. Още повече, че самата барабанистка по много искрен и чистосърдечен начин показва резултатите от своята работа, плод на дългогодишен труд, отдаденост и свирене.  Резултатът е бунтарска, неподправена и неприемаща ограничения музика. Музика, поддържана от стабилният, тежък и характерен за Деси безкомпромисен рокендрол груув.   

Това видео е свидетелство, че младите ъндърграунд групи продължават своето развитие и заслужават специално внимание.  А инструменталисти като SunDessi даряват вдъхновение за нови последователи на този стил у нас и по света.

       Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура”.

 

 

Автор:
Тина Коилова
Публикация:
31.08.2022 г. 10:10
Посетено:
436
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/35307-rok-ritam-metod-s-barabanistkata-desislava-petkova