Сцена / екран / ефир

"Поразените" и "Не ви познавам" от Теодора Димова в "Аполония" 2022

Театралната постановка на Варненския театър предхожда първата среща на новия роман на Теодора Димова, продължение на „Поразените“

 

◊ СЪБИТИЕТО

"Поразените" и "Не ви познавам" от Теодора Димова в "Аполония" 2022

Романът "Не ви познавам" на Теодора Димова, продължение на романа "Поразените", който предстои да излезе в издателство "Сиела", ще се срещне за пръв път с публика на 1 септември, 18.00 ч., Художествена галерия, Созопол, в рамките на Празници на изкуствата "Аполония" 2022.

Актьорът Стоян Радев, който е режисьор на "Поразените", първа българска театрална постановка по романа на сцената на ДТ "Стоян Бъчваров" Варна, ще представи откъс от романа.

Един ден преди това, на 31 август, 18.30 ч., Читалище "Отец Паисий", ще се играе варненският спектакъл "Поразените", създаден по едноименния роман на Теодора Димова, обявен за Роман на годината от фондация „13 века България“, отличен с годишната награда на Клуб „Перото“ в категория Проза и френската Литературна награда "Фрагонар".

 

◊ „ПОРАЗЕНИТЕ“

"Поразените" е една разтърсваща творба от XXI век за грозните истини на тоталитарния български XX век и жертвите на т.нар. "народен" съд". "Теодора Димова пише с перо, потопено в човешката душа, вътрешния механизъм, който произвежда виновни“, пише по повод наградата "Фрагонар" за романа френското списание „Ебдоскоп".

„Писах романа "Поразените" дълго и мъчително, защото трябваше да се потопя заедно с героите в онази не толкова далечна епоха, която родителите ни бяха преживели, но се страхуваха да говорят за нея дори и с нас, децата си. Сега романът е адаптиран за първи път за сцена във Варна. Това е поклон на българския театър към паметта на предците ни, пред техните обезличени съдби. И единственото, което можем да направим за тях, е да помним, да знаем, да предаваме на другите поколения. Травмата не е преживяна, не е изговорена, много малко книги, малко филми, малко театрални представления има за този период. Ние не успяхме да преминем през това. Продължава да тежи в нас и в общата ни памет", предупреждава Теодора Димова.

Вариант за сцена и постановка Стоян Радев Ге.К. Композитор Калин Николов. Вокали Деница Серафим. Пиано Миглена Шишева. Звукооператор Делян Апостолов.

В ролите: Райна - Веселина Михалкова; Екатерина - Даниела Викторова; Виктория - Петя Ангелова; Александра - Полина Недкова.

С гласовете на: Константин Соколов – Ангел; Димитър Костадинов – Васа; Красимир Добрев – Йордан; Валентин Митев – Никола; Гергана Арнаудова – Кула; Николай Божков – Минà; Милена Кънева – Минка; Симеон Лютаков - Първи инспектор; Станислав Кондов - Втори инспектор; Биляна Стоева – Сия; Юлияна Чернева – Възпитателката; Стоян Радев – Михаил; Пламен Димитров - Първи критик; Ивайло Ивàнов - Втори критик; Валери Вълчев - Трети критик; Свилен Стоянов – Щерев; Теодора Михайлова – Теодора.

Режисьорът Стоян Радев Ге. К.: Историята, паралелът с деня, в който живеем, следите от миналото, които пренасяме, дори понякога без да го съзнаваме, белезите, които прехвърляме на тези след нас, макар и без да искаме... Раните, които остават по нас, в нас... Болките, които трябва да преодолеем... Ще имаме ли сили... Откъде ще ги намерим... Само поразените ли са поразени...

Композиторът Калин Николов: Този текст те залепя за стената и те кара да се чувстваш виновен.

Веселина Михалкова - Райна: Отиваш в едно друго измерение, в един друг свят, на сцената директно се озоваваме в 1944 година.

Даниела Викторова - Екатерина: Осъзнаваме отговорността, която тежи на плещите ни – публиката да разбере значимостта на това, за което разказваме.

Петя Ангелова - Виктория: Събитията, случили се преди 70 години, кодирани в съзнанието ни и на подсъзнателно ниво, излизат на повърхността и минават през нас.

Полина Недкова - Александра: Това е пиеса, много подходяща и нужна и за най-младите, защото ние имаме огромна липса на ценности, изгубени от родителите ни и от поколенията на техните родители.

 

 

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
28.08.2022 г. 13:56
Посетено:
1382
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/35284-porazenite-i-ne-vi-poznavam-ot-teodora-dimova-v-apoloniya-2022