Сцена / екран / ефир

В БНР започнаха снимките на документално-игралния филм “Оцеляване”

Радиото е главен герой като пазител и разказвач на истории

В БНР започнаха снимките на документално-игралния филм “Оцеляване”

 

В БНР започнаха снимките на документално-игралния филм “Оцеляване”

“Оцеляване” е работното заглавие на съвместния филмов проект на журналиста от програма „Хоризонт" на БНР Таня Иванова и операторите проф. Красимир Андонов и Алекс Самунджи. Кинотворбата разказва 3 истории на българи за оцеляване в планината.

Едната от тях е на Методи Савов под Еверест. На 8 май 1984 г. той и Иван Вълчев изкачват върха по най-трудния маршрут - Западният гребен, като част от Българската национална експедиция. На слизане се налага да прекарат нощта открито, в т.нар. Зона на смъртта, на 8750 м. На следващия ден са спасени, но Методи Савов губи част от ходилата си и се налага да прекрати алпийската си кариера.

Другите истории са за оцеляване на алпинистите Николай Петков и Дойчин Боянов в снежна буря на Антарктида, както и за самотното спускане на сноубордиста със счупен крак в място без обхват Владимир Павлов. В „Оцеляване“ ще видим и Иван Кожухаров, който оцелява след каменопад в Алпите и после, в инвалидна шейна е качен от приятели на Монблан.

„Един от главните герои във филма е Радиото, което всички, свързали живота си с него, по традиция изписват с главна буква. То е пазител и разказвач на истории - със своите журналисти, с безценните архиви в Златния фонд, с творците си. Във филма участват много такива колеги, които продължават да изписват Радиото с главна буква“, разказва Таня Иванова, която е сценарист на филма и в художествената част от него преживява своето, макар и по-абстрактно оцеляване.

Историите в кинотворбата ще видим през обективите на операторите проф. Красимир Андонов от НАТФИЗ, който засне и филма за Боян Петров, както и Алекс Самунджи.

Амбицията на екипа е да включи в историята освен документални кадри, и възстановки на част от сцените.

Първото интервю, част от филма, ще бъде излъчено в предаването "Изотопия" по програма “Хоризонт” на БНР, на 18 август. В него са включени и неизлъчвани записи от експедицията “Еверест ’84”.

 

Снимка: Красимир Андонов

 

Автор:
Катя Василева
Публикация:
17.08.2022 г. 14:07
Етикети:
Таня ИвановаинтервюМетоди СавовБългарско национално радиоБНР
Алекс Самунджи
проф. Красимир Андонов
"Изотопия"
“Оцеляване”
документално-игрален филм
Посетено:
669
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/35241-v-bnr-zapochnaha-snimkite-na-dokumentalno-igralniya-film-otselyavane