Сцена / екран / ефир

Представяне на нова българска драматургия

Пиесата "Антоним" от Цвета Ерменкова

Представяне на нова българска драматургия

 

Миналата седмица в град София се състоя представяне на нов драматургичен текст със заглавие „Антоним“. Автор на текста е Цвета Ерменкова.

Цвета Ерменкова е млад драматург, който работи основно в сферата на независимия театър като част от СНЦ Театър на отговорността. Първата ѝ пиеса „Безсъщност“ се поставя през 2016-та година в Червената къща в град София. Пиесата е документална и разказва за живота, и проблемите на четирима герои, които страдат от психични заболявания. Втората пиеса на автора е по романа „Калуня-каля“ от Георги Божинов. Пиесата оживява на сцената на Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ под режисурата на Благой Бойчев. Третата пиеса на Цвета Ерменкова е „Жълтата котка“. Представлението по нея имаше своята премиера в Derida Dance Studio през октомври миналата година. „Жълтата котка“ проследява живота на жена- бежанец от Иран.

Последният текст на автора, който беше представен миналата седмица е „Антоним“.

„Антоним“ е трагикомедия, чиято основна тема е разделението в обществото. В пиесата се използва принципът на театър в театъра, като на сцената паралелно вървят две действия. Главните герои са представители на различни социални групи, които попадат на едно място в едно време. Сблъсъкът между тях е неизбежен. Пиесата изследва актуална тема, като за написването ѝ е направено проучване чрез анкета, събиране на мнения в социалните мрежи, използване на реални коментари от онлайн пространството, които илюстрират много ясно разделението между хората. 

Събитието премина пред неголяма публика, но за сметка на това присъстваха хора от бранша, които имат интерес към съвременна българска драматургия. Събитието протече на открито в центъра на град София. Гостите имаха възможност да се насладят на чаша вино, и да проведат дискусия с автора след края на четенето.

Проектът „Антоним“ е осъществен с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

 

 

Автор:
Мария Руменова
Публикация:
08.08.2022 г. 13:52
Посетено:
776
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/35206-predstavyane-na-nova-balgarska-dramaturgiya