Сцена / екран / ефир

Премиера на "Ернани" в Опера в Летния театър - Варна 2022

Дебют в главните роли за Иван Момиров, Сузана Бранкини, Деян Вачков и Пламен Димитров

Премиера на "Ернани" в Опера в Летния театър - Варна 2022

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 6 август, 21.00 ч., Опера в Летния театър – Варна 2022, предстои премиера на операта "Ернани" от Джузепе Верди. Диригентската трактовка е на маестро Григор Паликаров, един от най-големите съвременни диригенти с международно признание, постоянен гост диригент на Държавна опера Варна. Режисьорът от Националната опера и балет на РС Македония Деян Прошев, който вече е поставял няколко пъти на варненска сцена, е поканен да направи сега първия си прочит на "Ернани". Автор на сценографията и костюмите на солистите е Денис Иванов, останалите костюми са дело на Лора Маринова и Мария Трендафилова. Хореографията на „Ернани“ поставя Светлана Тоншева, балетмайстор на Държавна опера Варна.

В главните роли ще дебютират солистите със световна кариера: тенорът Иван Момиров - Ернани, сопраното Сузана Бранкини – Елвира, Деян Вачков - Гомес да Силва и Пламен Димитров – Дон Карлос. 

Премиерата на "Ернани" се посвещава на маестро Борислав Иванов - директор, артистичен директор, ментор и творец, посветил голяма част от живота и творчеството си на оперния театър в родния си град, личност с огромни заслуги за съвременното оперно изкуство. През август тази година маестрото щеше да навърши 91 години.

 

◊ ТВОРБАТА

В операта „Ернани“ са заложени принципите на романтическия театър, с неговите ярко обагрени, сложни и често противоречиви характери. Джузепе Верди композира операта по либретото на Франческо Мария Пиаве, което следва сюжета в едноименната драма на Виктор Юго. Избраник на красивата Елвира е бунтовникът Ернани, който всъщност е благородник, но тя е сгодена за Гомес да Силва – неин чичо, а и кралят на Испания Дон Карлос претендира за сърцето ѝ. В любовния четириъгълник бушуват страсти, героите се борят за своята любов, но и за своята чест и Верди дава блестящ музикален израз на този сложен емоционален възел.

Представена за пръв път на 9.03.1844 г. във Венеция, операта „Ернани“ се превръща в един от бисерите в творчеството на великия композитор. В 75-годишната история на Държавна опера Варна постановката на „Ернани“ 2022 е четвърта поред след сценичните реализации през 1960, 1989 и 2010 г.

 

◊ ПОСТАНОВКАТА

Маестро Григор Паликаров:

В „Ернани“ се срещат дълги красиви музикални епизоди, всичко върви сякаш спокойно и изведнъж ситуацията рязко се променя. Мотивацията за тази промяна трябва ясно да бъде откроена, защото тя обосновава следващите ходове на действието. Тази ранна музикална драматургия на Верди е предизвикателство за диригента и солистите, с което се надявам ние да се справим по възможно най-добрия начин.

За „Ернани“ трябва да има много добри гласове. и ние разполагаме с четирима великолепни певци за главните роли, при това и четиримата ще дебютират в „Ернани“. Това са Иван Момиров – Ернани, Сузана Бранкини – Елвира, Деян Вачков – Гомес да Силва и Пламен Димитров – Дон Карлос. Може би някои биха оценили подобно стечение на дебюти като риск, но аз намирам, че това е по-скоро една чудесна възможност за утвърдени певци като нашите солисти да избягат от рутината. Знаем, че от една страна рутината помага на професионалиста, но от друга страна му пречи да излезе от утъпканите коловози на пътя и да прояви креативността си. Очаквам точно това да се случи на нашата премиера.

Режисьорът Деян Прошев:

За мен е голямо щастие, че точно в 75-ия юбилеен сезон на Държавна опера Варна съм тук и поставям „Ернани“, четвърта постановка в историята на оперния театър. Спектакълът е посветен на маестро Борислав Иванов, когото много ценях и който за съжаление не е вече сред нас. 

Сложността в"Ернани" идва от многото масови сцени, които трябва да бъдат поставени красиво и да отразяват взаимоотношенията между героите. В „Ернани“ има любов, страст, омраза и чест. „Ернани“ е опера на честта с трагичен завършек за главния герой. 

В Скопие не сме поставяли "Ернани". Затова изказвам моята голяма благодарност на директора на Театрално-музикален продуцентски център Варна Даниела Димова за поканата да поставя „Ернани“ във Варна. Вече обсъдих с нея възможността да покажем тази постановка и на сцената на Националната опера и балет на РС Македония. Вярвам, че ще се случи в най-скоро време.

Художникът Денис Иванов:

Сценографията на „Ернани“ е минималистична, издържана в кубистична форма, всичко е остро, с един много рязък диагонал, който подсилва драматизма. Верди създава „Ернани“ по известната драма на Виктор Юго, който като драматург много е държал на естетичната визия в театъра и има определен принос в това отношение. В изкуството на онази епоха изкривяването на перспективата е било много модерен способ, т.е. ние не виждаме сценичната кутия в нормалния ѝ вид, тя винаги е леко в ракурс. В „Ернани“ съм се постарал да направя точно това, да създам усещане, сякаш цялата публика е седнала леко встрани от сцената. Това дава един много дързък диагонал, оправдан и от многопластовия сюжет, в който има и политическа, и любовна линия, преплетени с темата за честта, както и с много други теми. Една праволинейна сценография би убила този драматизъм, така че „Ернани“ се нуждае от по-агресивна визия, която адекватно да изведе заложените внушения и да засили страстта в отношенията между героите.

Костюмите са класически, защото стъпвам върху основата на костюмите за хора и балета на „Ернани“, създадени от две големи художнички, които много уважавам – Мария Трендафилова и Лора Маринова. Късният Ренесанс, където е базирана визията на спектакъла, е повлиян силно от арабския Изток и целият източен колорит със злато, перли, диаманти, всякакви камъни, ламè и т.н. присъства в модата както на костюмите, така и на платовете. На едната рокля на Елвира зашихме над 1000 перли. За нея проектирах общо 4 сценични костюма, различни за всяка сцена. В костюма ѝ във второ действие вложих много ръчен труд, нарисувах и кръстовете по тази специална рокля за сватбата ѝ с Гомес да Силва. Бялата сватбена рокля, каквато познаваме днес, тогава не е съществувала. Булките са се обличали предимно в светли и ярки тонове, но тук аз облякох Елвира в подтискащо кафяво, за да покажа страданието на героинята, на която е наложен брак с много по-възрастния от нея Гомес да Силва, неин чичо. 

Иван Момиров - Ернани:

С дебюта ми като Ернани във Варненската опера се навършват 27 години, откакто съм на оперната сцена. Започнах някога с „Травиата“, изпях почти целия Верди, а „Ернани“ бе заглавието, което истински ми липсваше. За него копнея от години и се радвам, че най-сетне му дойде времето. С „Ернани“, след „Дон Карлос“ и „Силата на съдбата“, затварям триъгълника на испанската опера на Верди в моя репертоар. 

Ернани е истинският романтически герой. Заедно с Вертер от „Страданията на младия Вертер“ на Гьоте, впоследствие Масне – двамата са най-ясно очертаните герои на романтизма. Верди се вдъхновява от едноименната драма на Виктор Юго, най-знаковото произведение в европейската култура на XIX век. Неслучайно се разразява т. нар. „Битка за Ернани“, която противопоставя опоненти и поддръжници на идеите, чиито ярък представител е Ернани. С „Ернани“, създаден в период на големи сътресения, Юго предлага нов тип сюжет, в който честта, достойнството и любовта са поставени над личното щастие и издигнати във върховен закон. Във финалната развръзка Ернани умира, за да удържи мъжката си дума, да защити достойнството и честта си. И Верди, който издига лозунга за Нова Италия, се вдъхновява от творбата на Юго. Ернани е възвишен и благороден, той не е само отмъстител, той въплъщава идеите на Юго и Верди за едно ново светоусещане. Неслучайно ролята на Ернани се играе от най-добрите изпълнители на френските сцени – в театъра това са Жерар Филип и Жан Маре, а на оперната сцена  - Франко Корели и Марио дел Монако.

 

"ЕРНАНИ"

 Опера в 4 действия от Джузепе Верди

Либрето Франческо Мария Пиаве по едноименната драма на Виктор Юго

Диригент Григор Паликаров
Режисьор Деян Прошев
Сценография Денис Иванов
Костюмография Денис Иванов, Лора Маринова, Мария Трендафилова
Хореография Светлана Тоншева
Диригент на хора Цветан Крумов

Плакат Славяна Иванова

В ролите:

. ЕРНАНИ - Иван Момиров
. ЕЛВИРА - Сузана Бранкини
. ГОМЕС ДА СИЛВА - Деян Вачков
. ДОН КАРЛОС - Пламен Димитров
. ДОН РИКАРДО – Пламен Райков
. ЯГО – Петър Петров
. ДЖОВАНА – Благовеста Статева

Солисти, оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна. Концертмайстор Красимир Щерев. Помощник режисьори: Димитър Левичаров, Радинела Василева. Корепетитори: Жанета Бенун, Веселина Маринова, Соси Чифчиян, Руслан Павлов. Суфльор Димитър Фурнаджиев.

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
04.08.2022 г. 19:12