Сцена / екран / ефир

Вим Вендерс идва в България

Панорама на най-добрите филми на режисьора

Вим Вендерс идва в България


◊ СЪБИТИЕТО

Вим Вендерс - режисьорът на “Париж, щата Тексас” и „Криле на желанието” е специалният гост на София филм фест 2007.

От 22 февруари до 22 март 2007 в Дома на Киното и кино „Люмиер” ще бъде представена панорама на най-добрите филми на режисьора.

• Откриване: 22 февруари 2007 в Дома на киното с дългоочакваната премиера в България на филма „Светкавици над водата или Филмът за Ник”.

• Подготвя се и изложба с фотографии на Вим и съпругата му Доната Вендерс.

• В рамките на самия кинофестивал Вим Вендерс ще получи Наградата на София, която се връчва от Столичната община за цялостен принос в световното киноизкуство.

• Визитата на Вендерс се организира в партньорство с Гьоте Институт.


◊ КОЙ Е ВИМ ВЕНДЕРС?

Вендерс се ражда в Дюселдорф (Германия) през 1945 г. Любимите му занимания като млад са рок музиката, комиксите и киното. Името „Вим” е датско и отвежда към рода на майка му. Името било избрано от родителите му, но властите отказали да го признаят понеже не било немско. Най-близко звучащото немско име било Вилхелм и в рожденото му свидетелство било вписано името Ернст Вилхелм Вендерс.

След като завършва гимназия Вим първо записва медицина (1963-64) във Фрайбург, а след това философия (1964-65) в университета в Дюселдорф. През 1965 г. напуска университета и решава да стане художник. Премества се в Париж през октомври 1966, но се проваля на приемния изпит в академията и започва работа като гравьор в Мон Парнас, в ателието на  американеца Джони Фрайдландер. По същото време започва редовно да посещава  Cinemathèque Francaise, където гледа повече от хиляда филма и се пристрастява към киното. Завръщайки се в Германия през 1967, започва да посещава новооткритото Висше училище за кино и телевизия в Мюнхен.

Между 1967 и 1970 успоредно с тригодишното си обучение по кино, Вим работи и като кинокритик, пишейки за "FilmKritik", за ежедневника "Süddeutsche Zeitung", както и за списанията “Twen” и “Der Spiegel”. По същото време завършва няколко късометражни филма. През лятото на 1968 г. е арестуван по време на протестна демонстрация и получава шест месеца и половина условна присъда за оказване на съпротива по време на арест.

След като прави впечатление с пълнометражния си дипломен филм “Лято в града” Вендерс дебютира в игралното кино през 1972 г. със "Страхът на вратаря от дузпата”. Филмът е заснет по едноименната книга на Петер Хандке, един от най-популярните немски драматурзи и сценаристи.

През 1971 г. заедно с четиринайсет други немски режисьори Вендерс създава продуцентското и дистрибуторско сдружение "Filmverlag der Autoren". Тази компания става ядро на новото немско кино и продуцира първите филми на Вим Вендерс, сред които са “Алената буква” и “Алис в градовете”.

През 1977 Вим Вендерс завършва “Американският приятел” (прожектиран в България като "Правило без изключение") - филм, получил международно признание и забелязан от Франсис Форд Копола. През 1978 по покана на Копола Вим Вендерс заминава за САЩ, за да заснеме „Хамет” за Zoetrope Productions, с които продължава да работи до 1982. В кратките прекъсвания между снимките Вендерс успява да създаде "Филмът на Ник – Светлина над водата" (заедно със своя приятел, режисьорът Никълъс Рей) и "Състоянието на нещата", който му донася „Златен Лъв” през 1982 – първата от множество престижни международни награди.

Премествайки се от Лос Анжелис в Ню Йорк през същата година, Вим Вендерс започва работа по общ сценарий със Сам Шепърд, с когото се запознава през 1978 по време на кастинга за ролята на Хамлет. Още тогава Вендерс написва сценарий по “Motel Chronicles” на Шепърд, но двамата решават да започнат работата по сценария отначало. Заснемат филма със заглавие „Париж, щата Тексас” през лятото на 1983. През 1984 филмът получава „Златна палма” на фестивала в Кан, а Вим Вендерс се превръща в един от култовите режисьори на 80-те.

Следва появата на един от най-забележителните филми от историята на киното - „Криле на желанието”, донесъл наградата за най-добър режисьор на фестивала в Кан през 1987. Когато получава наградата от 5000 долара Вендерс решава да я дари на своя приятел канадския режисьор Атом Егоян. Сценарият отново е дело на познатия тандем Вим Вендерс и Петер Хандке, а образите на чернобелия шедьовър стават символи на осемдесетте. Филмът е отличен с още много световни награди и става повод за издаването на първата книга с фотографии на Вим Вендерс - "Written in the West". Този сборник с фотографии е последван от много други книги – сборници с есета и размисли за киноизкуството, даващи възможност на режисьора да коментира и анализира собствения си стил и съвременната култура.

През 1991 Вендерс завършва пълнометражния си научно-фантастичен проект "До края на света".  Недоволен от версията на филма, която продуцентите решават да пуснат на екран, Вендерс продължава работата по филма и 12 години по-късно пуска нова 5-часова режисьорска версия. След като заснема “Токио Га” – филм за любимия му режисьор Ясуджиро Одзу, Вендерс заснема друг документален филм за японския моден дизайнер Ямамото - “Записки за градове и дрехи". През 1993 Вендерс създава продължение на “Криле на желанието”. “Толкова далеч, толкова близо” (‘Faraway, So Close’). Следва поредният забележителен филмов проект "Отвъд облаците" – филм, който заснема съвместно с Микеланджело Антониони (1995).

Когато не е на снимачната площадка, Вендерс преподава в HFF в Мюнхен – филмовото училище, което е завършил, както и в академията за изкуства в Хамбург. През 1995 той получава втора титла Доктор хонорис кауза – от теологическия факултет на университета Фрибург в Швейцария, а първата получава през 1989 в Сорбоната.

До 1995 Вендерс снима филмите си предимно в САЩ на английски, въпреки че в съзнанието на режисьора Америка е мястото на разрушените илюзии. Тази идея вдъхновява и следващите му филми - "Краят на насилието", отличеният с множество награди документален филм "Буена Виста Сошъл Клуб" и награденият през 2000 в Берлин със Сребърна мечка "Хотел за един милион долара".

Вендерс вдъхновява и участва в проекта “С десет минути по стар” (‘Ten Minutes Older’) съвместно с режисьорите Джим Джармуш, Спайк Лий, Чен Кейдж, Вернер Херцог, Аки Каурисмаки и Виктор Ерис.

Със „Земя на изобилието”, който ще се разпространи в българските кина след филм феста през март, Вендерс завършва своята Ел Ей трилогия, част от която са още “Краят на насилието” и “Хотел за един милион долара”. Филмът се занимава с бедността и параноята в Америка след 11.09.2001.

„Не ме търси” събира отново Вим Вендерс и носителя на „Пулицър” Сам Шепърд. Освен като сценарист, Шепърд влиза и в главната роля в партньорство със съпругата си Джесика Ланг. Филмът носи на Вендерс номинациите за Златната палма и наградата на Европейската филмова академия за операторско майсторство.

В момента Вим Вендерс живее в Лос Анжелис и Берлин със съпругата си, фотографката Доната Вендерс, и активно работи върху следващият си проект „8” – филм, съставен от осем късометражни ленти на осем големи режисьори. „8” е посветен на предизвикателствата, които планетата трябва да понесе. Проектът е иницииран от Фонда за развитие на Обединените нации.
Автор:
Момчил Цонев, специален кореспондент на LiterNet за София Филм Фест 2007
Публикация:
20.02.2007 г. 22:10
Етикети:
Посетено:
626
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/3516-vim-venders-idva-v-balgariya