Сцена / екран / ефир

Софийската опера и балет представя "Пепеляшка", "Кармен", "Мадам Бътерфлай" и "Евгений Онегин" на езерото Панчарево

На 31 юли, 11, 12, 13 и 14 август, начало на спектаклите 20 часа

Софийската опера и балет представя "Пепеляшка", "Кармен", "Мадам Бътерфлай" и "Евгений Онегин" на езерото Панчарево

 

◊ ПОКАНА

Само от 31 юли до 14 август гледайте оперите "Пепеляшка", "Кармен", "Мадам Бътерфлай" и "Евгений Онегин" на езерото Панчарево.

"Като форма на изкуството операта е рядко и забележително творение. Според мен тя изразява човешката драма така, както не може да бъде изразена по никакъв друг начин, или поне не така красиво."
- Лучано Павароти

Скъпи приятели, имаме удоволствието да ви представим няколко
вълнуващи оперни класики на лятна сцена "Музи на водата" на езерото Панчарево!

31 юли, 20 ч. "Пепеляшка или Триумфът на добротата" от Джоакино Росини - комична опера в две действия по либрето на Джакопо Ферети, вдъхновено от приказката на Шарл Перо.

Александрина Стоянова-Андреева ще бъде в ролята на Анджелина (Пепеляшка), Хрисимир Дамянов в ролята на принц Рамиро.

Завладяващата приказна история за малкото бедно момиче, което се превръща в принцеса, тук е леко изменена - героинята живее с доведения си баща и неговите дъщери. Няма я добрата фея, която се грижи за приказните трансформации в сюжета. Няма тиква, нито магии, привидно няма и магични трансформации. Вместо това, действието ръководи наставникът на принц Рамиро, Алидоро, за да ни убеди, че вълшебството в живота се крие в самите нас. И както винаги тази философия Росини поднася, разхождайки ни по ръба между сериозното и комичното - понякога явно, друг път полускрито, а някъде само с леко намигване.

Диригент - Жорж Димитров
Режисьор - Вера Петрова

На 11 и 13 август от 20 ч. очаквайте възхитителната опера на Жорж Бизе - "Кармен".

Тази "Кармен", режисирана от Маестро Пламен Карталов спира дъха, грабва те и не те пуска до края в съпреживяването съдбата на героинята. Внушителен спектакъл, който няма никаква прилика или родство с множеството версии в оперни постановки, филмови, балетни интерпретации и продукции. Но какво я прави толкова различна?

Изборът на режисьора Пламен Карталов да потърси своята мотивация за сюжета като рефлексия на античната драма поставя тази „Кармен“ отвъд времето. Постановката завладява публиката не само с необикновената интерпретация на познатия сюжет, но и с магията кадър по кадър да разплита нишките на съдбата, така, както това може да се случи в големите филмови продукции. В своята интерпретация в корелация с античната драма, Карталов умело и с мярка вплита съвременни похвати, нещо което прави неговата „Кармен“ близка до възприятията на човека от 21. век.

В ролята на Кармен - Виолета Радомирска и Гергана Русекова,  Дон Хосе - Костадин Андреев и Даниел Дамянов.

Диригент - Жорж Димитров

На 12 август от 20 ч. на Лятна сцена "Музи на водата" ще се потопим в най-прочувствената и написана с изключителен талант опера на Джакомо Пучини - „Мадам Бътерфлай”.

Южнокорейското сопрано Витория Йео ще бъде в ролята на Чо-Чо Сан - влюбената гейша в един лекомислен американски офицер. Витория Йео е откритие на голямата Райна Кабаиванска. Сопраното е нейна ученичка и една от най-ярките звезди от школата ѝ. В ролята на Пинкертон ще бъде Мартин Илиев. За първи път в ролята на принц Ямадори ще бъде Росен Ненчев.

"Ако не можеш да живееш с чест, умри с чест". Шедьовърът на лиричния бард на италианското оперно изкуство ще разкаже отново, но на открита езерна сцена, вълнуващата история за една отчаяна и чиста любов, изпълнена с много перипетии, както и за илюзиите и мечтите, за вътрешния морал и личното чувство за чест.

Диригент - Андрей Галанов
Режисьор - Пламен Карталов

Само на 14 август от 20 ч. в "Евгений Онегин" ще зазвучат лирическите сцени, родени от творческия порив на Пьотр Илич Чайковски и Александър Пушкин, които и днес възпламеняват страсти и събуждат душата за изконни човешки емоции.

На сцената Евгений Онегин изживява един ретроспективен сън, в
който прави анализ на целия си живот. Двамата централни герои се движат в два успоредни свята, които не успяват да се пресекат. Операта е изградена в духа на лиричната романтика, в която сблъсъкът човек / социално статукво води до драматизъм , трагедия и потъпкване на дълбокия порив на вътрешния свят на всеки един от героите.

В ролята на Татяна ще видим Стефани Кръстева. Партньор в съновидението ѝ, провокирано от стиховете на Пушкин, ще бъде впечатляващият вокално и актьорски Атанас Младенов - Евгений
Онегин. За първи път в ролята на Олга ще се превъплъти Весела Янева. Владимир Ленски - Хрисимир Дамянов, Княз Гремин - Ангел Христов.

Диригент - Андрей Галанов
Режисьор - Вера Петрова

* * *

Летен фестивал "Музи на водата" - езеро Панчарево се реализира с подкрепата на Столична община – Календар на културните събития 2022 и под патронажа на Кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова в рамките на програмата “Опера в парка“.

С любезната подкрепа на Фрегата 2003 ООД и Dundee Precious Metals.

 

Автор:
Софийска опера и балет
Публикация:
28.07.2022 г. 11:43
Етикети:
"Евгений Онегин""Кармен""Пепеляшка"Софийска опера и балет
езеро Панчарево
Лятна сцена "Музи на водата"
"Мадам Бътерфлай"
Посетено:
702
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/35158-sofiyskata-opera-i-balet-predstavya-pepelyashka-karmen-madam-baterflay-i-evgeniy-onegin-na-ezeroto-pancharevo