Сцена / екран / ефир

Зрелищният спектакъл "Летящият Бах" във Варна на 20 август от 20:30 ч. на сцената на Летния театър

Участват четирикратните световни шампиони по брейк "Flying Steps"

 

◊ СЪБИТИЕТО

Зрелищният спектакъл "Летящият Бах" гостува във Варна!

Зрелищното шоу съчетава класическа музика със съвременни улични танци и е отличено със специалната награда на престижните музикални отличия Echo Klassik. Очакваме го на 20 август в Летния театър в морската столица.

Многократните световни шампиони по брейк танц Flying Steps от Германия отново пристигат в България, за да представят за първи път във Варна спектакъла „Летящият Бах“, покорил световните сцени. Създаден по идея на известния оперен режисьор Кристоф Хагел и артистичния директор на компанията Вартан Басил, „Летящият Бах“ е единствена по рода си интерпретация на „Добре темперирано пиано“ от Й. С. Бах, в която по завладяващ начин се обединяват класическа музика, улични танци и съвременни дигитални изкуства. 

 „Хареса ми идеята да заменя балерина, която прави пируети на палци, с брейк танцьор, който се върти на главата. Мечтата ми беше да създам цялостно шоу с брейк танц по класическа музика“, споделя Вартан Басил. Предложението да се използва „Добре темперирано пиано“ на Й. С. Бах идва от Кристоф Хагел, който работи заедно с Басил. Така през 2010 г. Flying Steps представят за първи път „Летящият Бах“ в модерната галерия Neue Nationalgalerie в Берлин и оттогава успешно обикалят света.

И за двамата е важно този спектакъл да е нещо повече от „брейк танци на класически саундтрак.“ Намерението им е той да направи музиката визуално осезаема чрез танцьорите и да разкаже на публиката една история. „С комбинацията от градска култура и класика можем да покажем, че графитите и брейк танцът могат да се използват по много различни начини“, казва Вартан.

„Летящият Бах“ използва сюжет за седем танцьори,  един учител и една мистериозна жена, който кулминира в любовна история. Елегантната музика на Бах, интерпретирана с експлозивните движения на брейк танца, създава невероятно и забавно шоу за всички хора, независимо от възраст или естетически предпочитания. Затова и спектакълът вече повече от 10 години не слиза от световната сцена. До днес е представян в повече от 42 държави – от САЩ до Казахстан, от Австралия до Япония и Финландия – и е зарадвал над  повече от един милион зрители.

Във Варна „Летящият Бах“ се представя като част от програма „Интермецо“ на Международния музикален и на Международния театрален фестивал „Варненско лято“.

Flying Steps  (или „Летящи стъпки“) са четирикратни световни шампиони по брейк и многократно награждавана компания за улични танци, която е основана през 1993 г. от Вартан Басил и Кадир "Амиго" Мемис. Днес екипът ѝ включва повече от 40 професионални танцьори. През 2007 г. основават младежката академия Flying Steps Academy в сърцето на Берлин. С повече от 40 учители и над 100 класа тя е най-голямото училище за градски танци в Германия. Гостуването на спектакъла във Варна ще е съпроводено и с уъркшоп по хип хоп на Лил Рок, танцьор от компанията, който ще се проведе в танцовото студио The Center на 19 август.

Очаквайте „Летящият Бах“ на 20 август от 20:30 часа на сцената на Летния театър. Билетите са в продажба онлайн на сайтовете на Eventim  и на Фестивалния и конгресен център – Варна, както и на касите на ФКЦ-Варна и на Летния театър.

За повече информация следете сайтовете на фестивалите viafest.org и varnasummerfest.org, както и техните Фейсбук профили www.facebook.com/varnasummerfestival и www.facebook.com/vnsummerfest.

 

 * * *

Международният театрален фестивал „Варненско лято“ 2022 се организира от Фондация „Виа Фест“ със съдействието на Министерството на културата и Община Варна, както и на Посолството на Кралство Нидерландия в България, на Институт Камойш, Камойш София и Посолството на Португалия, на Френския институт в България и Гьоте-институт България. Партньор на фестивала е Дайнърс клуб България. Сцени-домакини на фестивала са ТМПЦ – Варна / ДТ „Стоян Бъчваров“, Държавен куклен театър – Варна, Фестивален и конгресен център – Варна, Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ и  Летен театър.

 

Автор:
Международен театрален фестивал "Варненско лято"
Публикация:
02.08.2022 г. 13:48
Етикети:
Международен театрален фестивалбрейк
Вартан Басил
Кристоф Хагел
Международен музикален фестивал "Варненско лято"
"Летящите стъпки"
"Летящият Бах"
Посетено:
551
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/35155-zrelishtniyat-spektakal-letyashtiyat-bah-vav-varna-na-20-avgust-ot-20-30-ch-na-stsenata-na-letniya-teatar