Сцена / екран / ефир

Оперетата "Българи от старо време" на летния фестивал „Сцена под звездите“ в Русе

27 юли, 20.30 часа, площад пред Русенска опера

 

Оперетата "Българи от старо време" на летния фестивал „Сцена под звездите“ в Русе

Различни ли са българите сега от тези преди век и половина?

На този въпрос русенци ще получат недвусмислен отговор в сряда вечер, 27 юли, от 20.30 часа на площада пред Русенската опера!

В оперетата на Асен Карастоянов “Българи от старо време” с лекота  разпознаваме кривиците си, неизменни и до наши дни!

Спектакълът е със  специалното участие на любимия български актьор Николай Урумов в ролята на Хаджи Генчо и на Фолклорна група “Кукери".

Вдъхновен от повестта „Българи от старо време“ на Любен Каравелов, написана далеч от родината в Русия с много любов и носталгия, композиторът Асен Карастоянов пише музика към нея и така се ражда оперетата „Българи от старо време“. Главните действащи лица – двамата копривщенски големци дядо Либен и Хаджи Генчо, оживяват с патриархалната романтика, колорита и духа на българите от епохата на Възраждането – времена и образи, които и днес са скъпи на всеки българин. Единият – корав, суров и строг, но справедлив човек, а другият – набожен, учен, хитър и деспотичен. Двамата представляват двата стълба на обществото по онова време, а характерите им се проектират и днес в традиционно консервативните среди на българското общество. В годините на робство те възпитават децата си Павлин и Лиляна в подчинение и послушание, но младостта е младост и нищо по-хубаво няма от нея с нейните пориви, които не могат да бъдат поставени под никаква забрана. В повествованието на либретото има още две млади и свободни души, сродни по интереси и чувства – това са Иван и Янка, чираците на двете чорбаджийски къщи.

Русенската опера иска отново да припомни на българите от къде тръгват корените на българското самосъзнание в спектакъла на площада пред Операта в рамките на летния фестивал „Сцена под звездите“.

Участват още:

Емил Желев, Йоланта Николаева - гост, Андреана Николова, Борис Луков, Даниела Караиванова, Теодора Чукурска, Иван Пенчев, Петя Цонева и др.

Диригент - Владимир Бошнаков.

 

Автор:
Диана Димитрова, Държавна опера Русе
Публикация:
26.07.2022 г. 12:47
Посетено:
671
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/35143-operetata-balgari-ot-staro-vreme-na-letniya-festival-stsena-pod-zvezdite-v-ruse