Сцена / екран / ефир

Шекспирова компания „Петровден“ представя спектакъла „Бурята“

В село Паталеница на 28 и 29 юли от 21:00 ч. на откритата сцена в ОУ „Константин Величков“

Шекспирова компания „Петровден“ представя спектакъла „Бурята“: 1
Шекспирова компания „Петровден“ представя спектакъла „Бурята“: 2

 

◊ ПОКАНА

Новата лятна продукция на Шекспирова компания „Петровден“ е спектакълът „Бурята“.  Премиерните дати са 28 и 29 юли от 21:00 ч. на  откритата сцена в ОУ „Константин Величков“, с. Паталеница. Тази година режисурата е поверена на една от най-обещаващите режисьорки на българската театрална сцена -  Анастасия Събева. За първи път младата режисьорка поставя поставя на откритата сцена в Паталеница. Това е трети шекспиров спектакъл  в нейната творческа кариера.

"За мен Бурята е най-красивата, най-фантазната пиеса на Шекспир. Тя е като една абсолютна кулминация в неговото творчество. Дадох си сметка, че възможностите, които имаме на тази открита сцена под звездите, са много по-големи, отколкото в театър. Тук, под звездите, искаме да я направим по възможно най-свободния начин, защото мисля, че това е възможен ключ към тази наистина философска и сложна пиеса."

Анастасия Събева завършва специалността „Режисура за драматичен театър“ в класа на проф. Здравко Митков. Първата работа на Събева на професионална сцена е учебното представление „Женска управия“, играно и в Младежкия театър. В биографията ѝ на режисьор е още „Антихрист“ от Емилиян Станев в Пловдивския театър, както и няколко детски представления на столична сцена – „Мери Попинс“, „Алиса“ и „Снежната кралица“. Следват успешните спектакли, които утвърждават режисьорското ѝ име  - „Радован III“, „Ромео и Жулиета“, „Кралят Елен“, „Лято и дим“. Преди по-малко от месец беше премиерата на последния ѝ спектакъл „Дванайста нощ“ на Уилям Шекспир, който излезе под шапката на Драматично-куклен театър „Иван Димов“ – Хасково.

В постановката участват както дебютанти на паталенската сцена, така и добре познати лица: Августина-Калина Петкова, Адриана Димова, Анатоли Ставрев, Богдан Казанджиев, Георги Манчев, Делян Илиев, Константин Икономов, Лана Гекова, Самуела - Ивана Церовска, Стефан Зарев, Стефан Кондров.

Като продължение на традицията на сътрудничество и партньорство с Guildford School of Acting към Университета в Съри, Обединеното кралство, част от екипа са и трима актьори-музиканти, възпитаници на английското училище.

Вече втора година част от Шекспирова Паталеница са и деца от Театрална школа „Пластилин“, гр. Пазарджик

Художник-сценограф ще бъде нашата дългогодишна партньорка в шекспировите лета Теодора Лазарова.

Хореографията е поверена на Вера Молова.

За музикалната среда се грижи Гьорги Георгиев – Антика. Талантливият актьор известен и с вокалното си майсторство ще представи на почитателите на шекспировите представления театрално-музикалния пърформанс „Под небето ви разказвам“ с песни изпълнявани в предишни спектакли на Шекспирова компания „Петровден“ на 30 юли в двора на училището.

* * *

Шекспирова компания "Петровден" е с над 20-годишна дейност и се следи с голям интерес както от зрители, така и от професионалисти.

От 1999 г. насам на сцената с най-високия таван са представени 14 от произведенията на Барда, авторски текстове и проекти със силна социална страна.

Инициативата се реализира с финансовата подкрепа на Община Пазарджик, Театрална къща и приятели.

С любезното съдействие на ОУ „Константин Величков“, Читалище „Св. Панталеймон – 1909 и Младежки дом Пазарджик.

 

Автор: Инна Церовска
24.07.2022 г. 12:24
Посетено: 231
Етикети: Теодора Лазарова, Анастасия Събева, Гьорги Георгиев – Антика, Вера Молова, село Паталеница, "Бурята", Шекспирова компания "Петровден"
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/35135-shekspirova-kompaniya-petrovden-predstavya-spektakala-buryata