Сцена / екран / ефир

"Дама Пика" като една въздишка на болка и просветление

Премиерен прочит на Вера Немирова и Павел Балев в ММФ "Варненско лято" 2022

"Дама Пика" като една въздишка на болка и просветление

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 26 юли 2022, 21.00 ч., XIII Опера в Летния театър, ММФ „Варненско лято“, Държавна опера Варна ще поднесе на почитателите на оперното изкуство премиерата на „Дама Пика“ от П. И. Чайковски, в забележителната интерпретация на двама български творци от световната оперна сцена маестро Павел Балев и Вера Немирова, и двамата със статут на постоянни гости на Държавна опера Варна. 

В премиерния спектакъл на 26 юли 2022 г. главните роли ще изпълнят солистите на Държавна опера Варна: Ирина Жекова – Лиза, Валерий Георгиев – Герман, Бойка Василева – Графинята, Иво Йорданов – Княз Елецки, Пламен Димитров – Граф Томски, Гео Чобанов – Сурин, Даниела Дякова – Полина и др.

 

◊ ТВОРБАТА

Чайковски композира „Дама Пика“ по либрето на брат си Модест Чайковски (1890) върху едноименната повест на Ал. С. Пушкин. В основата на сюжета се прокрадва легенда от XIII век за красива девойка, която се превърнала във вещица и появявайки се в омагьосано огледало причинявала смъртта на всеки, дръзнал да я призове.

В своите версии по темата Пушкин и Чайковски се различават - в повестта мистиката е примесена с ирония, докато трагедийните нотки в операта са засилени до краен предел. Самият композитор, емоционално повлиян от въздействието на собственото си произведение, разказва в писмо до брат си: „Изпитвам на някои места, например, в четвърта картина, която аранжирах днес, такъв страх, ужас и потрес, че не може да бъде и слушателят да не изпитва поне част от това“. Чайковски сам предрича енигмата на своята „Дама Пика“, която ще остане недокосната от времето.

 

◊ ПОСТАНОВКАТА

Режисьорските търсения, насочени към психологическата драма, извеждат на преден план разкъсаната между две страсти личност на Герман - невъзможната любов към Лиза и страстта към хазартната игра. „Меридианът, който едновременно ги свързва и дели, е съдбата на старата Графиня. Бившата "Московска Венера", известна светска дама и страстна картоиграчка, среща своя смъртен ангел в Герман, а той се оглежда в нея като в холограма. Любовният триъгълник на Ерос и смърт оплита Герман, Графинята и Лиза и води до фатален край на тримата“, изтъква Вера Немирова, постоянен гост режисьор на оперния театър във Варна.

Заради „наситената със симфонични напластявания, силна, но и технически сложна звукова картина, „Дама Пика“ е най-големият връх в оперите на Чайковски. Образите са изградени с типичната за него и руската музика музикална символика, както и с въвеждането на лайттеми, като темите за любовта и злото, темите на Графинята и Герман. Те пронизват цялата опера, като фокусират и насищат в същото време музикалната характеристика и на останалите персонажи“, анализира произведението маестро Павел Балев, постоянен гост диригент на Държавна опера Варна.

Варненският прочит на „Дама Пика“ 2022 е обогатен с визията на художника с международно портфолио Юлиян Табаков. Неговата минималистична сценография разполага действието върху пътека, която сякаш виси във въздуха, за да символизира ефимерността на разиграващите се върху нея страсти. На фона на този пестелив декор, стилните и детайлни костюми оставят усещането за висша мода в театъра. Впечатляващата пластична графика на Анна Пампулова динамизира целия спектакъл, заслуга за което има и ефектният светлинен дизайн на Даниел Йовков.

Предпремиерните спектакли на „Дама Пика“ през април, които поставиха началото на богатата юбилейна програма за 75-годишнината на оперния театър във Варна, привлякоха вниманието на зрители и критици с оригиналното художествено мислене, адекватно на театъра на XXI век. В тази първа съвместна продукция на Вера Немирова и Павел Балев „дух и действие са се слели в едно, за да изградят оперен спектакъл за изпепеляващите страсти, мрачните терзания и затрогващи излияния, преминал на един дъх, създал усещане за въздишка - от болка и любов, ужас и просветление“, отбелязва в рецензията си за Портал Култура музиковедът Светлана Димитрова.

 

„ДАМА ПИКА“
Опера в три действия от П. И. Чайковски

Съвместен проект на Държавна опера Варна и ММФ „Варненско лято“

Диригент постановчик Павел Балев
Режисьор Вера Немирова
Сценограф и костюмограф Юлиян Табаков
Хореограф Анна Пампулова
Диригент на хора Цветан Крумов 

Светлинен дизайн Даниел Йовков

Плакат Славяна Иванова

Фотография Росен Донев

В ролите:
Герман – Валерий Георгиев
Лиза – Ирина Жекова
Графинята – Бойка Василева
Княз Елецки – Иво Йорданов
Граф Томски/ Златогор – Пламен Димитров
Чекалински – Христо Ганевски
Сурин – Гео Чобанов
Чаплицки – Велин Михайлов
Нарумов – Людмил Петров
Управител – Владислав Владимиров
Полина/ Миловзор – Даниела Дякова
Гувернантка – Вяра Железова
Маша – Галина Великова
Прилепа – Мария Павлова

Оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна

Концертмайстор Анна Фурнаджиева. Помощник-режисьори: Димитър Левичаров, Радинела Василева. Корепетитори: Жанета Бенун, Веселина Маринова, Соси Чифчиян, Руслан Павлов. Суфльор Димитър Фурнаджиев.

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
22.07.2022 г. 09:37
Посетено:
808
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/35122-dama-pika-kato-edna-vazdishka-na-bolka-i-prosvetlenie