Сцена / екран / ефир

Хумор, любов, ревност и прошка в „Копелия“

Балетен спектакъл на XIII Опера в Летния театър – Варна 2022

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 23 юли 2022, 21.00 ч., Опера в Летния театър, балетната трупа на Държавна опера Варна ще поднесе своята интерпретация на комичния балет „Копелия“ по музика на Лео Делиб, в хореографската редакция на Сергей Бобров от 2019 г.

 

◊ ТВОРБАТА

Сюжетът, както е известно, разказва за интереса на Франц към Копелия, непознатото момиче, което всяка сутрин излиза на балкона в къщата на странния доктор Копелиус. Момичето е всъщност механична кукла с човешки размери, която може да се движи и да танцува. Докторът замисля чрез магия да вземе душата на момчето, за да превърне Копелия в живо същество, но годеницата на Франц Сванилда и приятелките й успяват да попречат на дяволския му план.

Премиерата на балета в „Гран Опера“ в Париж, хореография Артюр Сен-Леон, на 25 май 1870 г., в присъствието на император Наполеон III, жъне огромен успех. Оттогава до днес балетът се радва на изключителна популярност. „Копелия“ заема ключово място в налагането на балетното изкуство като самостоятелен музикално-сценичен жанр. С постановката на „Копелия“ през 1928 г. в Народния театър, София, хореографът Анастас Петров полага основите на професионалния балет в България.

 

◊ ПОСТАНОВКАТА

В историята на Варненската опера „Копелия“ има 3 постановки – първата през 1959 г. на Анастас Петров, втората през 1979 г. на Галина и Стефан Йорданови и третата през 2019 г. на Сергей Бобров, с асистент хореограф Иван Карнаухов, репетитор Светлана Тоншева и художник Лора Маринова.

Според Иван Карнаухов: „Балетът „Копелия“ устоява във времето, защото е много приятен семеен балет. Изпълнен с хубаво чувство за хумор, в него има място и за любов, и за ревност, и за прошка. За пръв път в историята на балета, в „Копелия“ танцува кукла. Тя не е обикновена кукла, а танцуваща кукла, която в първо действие само участва в мизансцена, но във второ действие вече танцува. Във второ действие има също превъзходни дивертисменти на класически вариации за дуети и ансамбли и разбира се красиво па де дьо. В хореографията са заложени редица сложни моменти, въпреки визуалната лекота на възприятието. „Копелия“ е органичен балет, всичко в него е взаимносвързано и подкрепя основната красива нишка, която минава през целия спектакъл, за да завърши накрая със сватбата на Франц и Сванилда. Двамата са все още незрели, повърхностни, дори някак глупави, всичко около тях им се струва забавно, леко и лесно постижимо. В този смисъл трябва да тълкуваме и интереса на Франц към тайнствената девойка, която макар и толкова красива, се появява само на балкона и никога не излиза на улицата. Любопитството да разгадае тайната ѝ не му дава мира. Това поведение говори за присъщите на младостта наивност и романтизъм, които по-късно загубваме“, усмихва се Иван Карнаухов.

В спектакъла на 23.07.2022 г. в ролите на Сванилда и Франц ще аплодираме Клер Мари Гилард Лестан и Марко ди Салво, които са сред водещите солисти в интернационалната балетна трупа на Държавна опера Варна. Копелиус, майстора на кукли ще представи Федерико Фарина, в образа на куклата Копелия ще се превъплъти Андреа Никол Конфорти. Интересни персонажи са също Феята, в изпълнение на Ная Сото Барсена, Зора – Роберта Естрела Маркес Перейра, Утро – Мегън Райд и Полин Фаже, Работа – Илияна Славова, София Еремина, Луиз-Франка Йожени Лоранс льо Биан и др.

 

„КОПЕЛИЯ“

Балет в две действия с пролог и епилог по музика на Лео Делиб

Хореографска редакция Сергей Бобров
Асистент хореограф и режисьор Иван Карнаухов
Сценография и костюми Лора Маринова
Репетитор Светлана Тоншева
Помощник режисьор Елиана Кръстева
Балет на Държавна опера Варна

Действащи лица и изпълнители:

Сванилда, девойка – Мари Клер Гилард Лестан
Франц, неин годеник – Марко ди Салво
Копелиус, мим, майстор на кукли – Федерико Фарина
Копелия, кукла – Андреа Никол Конфорти
Фея – Ная Сото Барсена
Зора – Роберта Естрела Маркес Перейра
Утро – Мегън Райд, Полин Фаже
Работа – Илияна Славова, София Еремина, Луиз-Франка Йожени Лоранс льо Биан и др.

23 юли 2022, 21.00, XIII Опера в Летния театър – Варна 2022

________________

На снимките: Сцени от балета "Копелия" със солистите на Държавна опера Варна Марко ди Салво и Нерея Асторя. Премиера 2019 г.

 

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
20.07.2022 г. 16:33
Етикети:
Държавна опера ВарнаСергей БобровЛео Делиббалет"Копелия"
XIII Опера в Летния театър – Варна 2022
Иван Карнаухов
Посетено:
820
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/35110-humor-lyubov-revnost-i-proshka-v-kopeliya