Сцена / екран / ефир

Лятна гала на Балет "Арабеск"

Софийски фестивал на музикалния театър 2022

Лятна гала на Балет "Арабеск": 1
Лятна гала на Балет "Арабеск": 2
Лятна гала на Балет "Арабеск": 3

 

Софийски фестивал на музикалния театър 2022

Балет "Арабеск" представя Лятна гала

3 юли, лятна сцена Военна академия, 20:30 ч.

На 3 юли на лятна сцена Военна академия в рамките на Софийския фестивал на музикалния театър от 20:30 ч., зрителите ще могат да видят лятната гала на Балет „Арабеск“. В програмата са включени спектакъла „Следобедът на един фавн“ на хореографа Мила Искренова и  специално подбрани фрагменти с хореография на Аршак Галумян (Германия), Ангелина Гаврилова, Мириам Енгел (Израел), Филип Миланов и Боряна Сечанова. Тази вечер е част от концепцията на трупата за сътрудничество между български и чужди творци в областта на съвременния танц.

В спектакъла „Следобедът на един Фавн“ Мила Искренова интерпретира по иновативен начин принципи, заложени в хореографията на легендарния руски балетист, с полски произход Вацлав Нижински, както и хореографски вариации на антични изображения и скулптури. В музикалната партитура, наред с музиката от всеизвестния прелюд Мила Искренова използва композиции за сиринг флейта на френския композитор Дебюси както и стихове от едноименната поема на Стефан Маларме.

Днес „Арабеск“ е не просто трупа от световна класа, но и своеобразна школа за изпълнители и хореографи, генератор на идеи, източник на информация за случващото се в света на съвременния танц. Фрагментите, които ще представят различните хореографи се характеризират с личен, колоритен и уникален език, базиран както на съвременни танцови техники така и на театрални методи. Хореографските откъси вълнуват публиката по дебикатен начин, с физическа и емоционална дълбочина.

 

 

 

Автор: Мая Михайлова, Балет "Арабеск"
02.07.2022 г. 12:25
Посетено: 201
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/35013-lyatna-gala-na-balet-arabesk