Сцена / екран / ефир

"Любовен еликсир" от Гаетано Доницети на 1 юли в Русе

“Сцена край реката” - Летен фестивал на Русенската опера

"Любовен еликсир" от Гаетано Доницети на 1 юли в Русе: 1
"Любовен еликсир" от Гаетано Доницети на 1 юли в Русе: 2

 

Летният фестивал “Сцена край реката” на Русенската опера ще предложи доза “Любовен еликсир" на своите верни почитатели на 1 юли, петък, защото любовта е лек  за всички рани на тялото и душата!

От 20.30 часа на сцената на Летния театър в парка на Военния клуб в Русе можете да гледате едноименната опера на Гаетано Доницети - едно от най-красивите и обичани произведения по целия свят!

Когато чуете  шедьовъра на великия италиански композитор ще разберете каква е рецептата за най-качествения еликсир на любовта. Научете я, кой знае – скоро може да ви потрябва...

Любовен еликсир“ e една от най-очарователните и трогателни любовни истории в оперната литература – забавна и нежна, с много комични ситуации, които винаги печелят сърцата на зрителите. Тя е едно от най-красивите и обичани произведения по целия свят, написани в италианския оперно-певчески стил belcanto. Пасторалната атмосфера и героите, събуждащи чувства на умиление и симпатия, превръщат операта в любимо произведение. Най-известна в нея е арията – любовен монолог на Неморино "Una furtiva lagrima".

Композиторът Гаетано Доницети завършва своята творба само за 15 дни! Сюжетът говори за вярата в чудодейни отвари, с помощта на които всеки може да спечели любовта на любимия човек. Още в първата картина се споменава легендата за Тристан и Изолда, където главното действащо лице отново е всесилна любовна отвара. А либретистът Феличе Романи вплита и елементи от сюжета на популярната тогава френска опера „Напитката“.

Режисьор на спектакъла е именития български оперен певец и педагог  проф. Павел Герджиков.

На диригентския пулт ще застане швейцарската възпитаничка Вилиана Вълчева.

Като  Адина ще се видим и чуем любимата солистка на Русенската опера, сопраното  Даниела Караиванова. Тя  има елегантно присъствие и покоряваща усмивка, затова ролята ѝ приляга добре, а флиртът ѝ се удава с лекота.

Нейният Неморино ще бъде чаровният тенор Михаил Михайлов. На него се пада нелеката задача да изгради образ, който преминава през най-разнообразни състояния: от любов до оглупяване, през тромави опити да спечели жената, която обича, до смехотворен прилив на самочувствие, дължащ се на опиянението с „любовен еликсир“ – евтино вино, продадено му от шарлатанин срещу добро заплащане. Ролята на Неморино се отплаща добре на всеки тенор, а прочутата ария Una furtiva lagrima от второ действие на операта предизвиква отново и отново дълги аплаузи от почитателите на опреното изкуство...

Арогантният сержант Белкоре ще бъде представен от атрактивния баритон Добромир Момеков, а като доктор Дулкамара ще се изяви въздействащия бас Момчил Миланов.

Образите им носят до голяма степен комичните елементи в творбата, а Момеков и Миланов  имат какво да покажат като актьори, освен че са певци с въздействащи гласове.

В ролята на Джанета ще се превъплъти Анна Карадимитрова.

___________________

Билети за събитието можете да си купите от каса Опера и на www.ruseopera.com

Автор: Диана Димитрова, Държавна опера Русе
25.06.2022 г. 11:24
Посетено: 303
Етикети: Вилиана Вълчева, проф. Павел Герджиков, Гаетано Доницети, Държавна опера Русе, "Любовен еликсир", Летен фестивал “Сцена край реката”
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/34992-lyuboven-eliksir-ot-gaetano-donitseti-na-1-yuli-v-ruse