Сцена / екран / ефир

Балетът "Ана Каренина" е първата премиера в Opera Open 2022 на Античния театър

Спектакълът „Ана Каренина“ на водещия хореограф Лео Муич ще бъде представен на 24 юни от 21 часа

Балетът "Ана Каренина" е първата премиера в Opera Open 2022 на Античния театър

 

◊ OPERA OPEN 2022

Балетът „Ана Каренина“  е първата премиера в Opera Open 2022 на Античния театър

Спектакълът „Ана Каренина“ на водещия хореограф Лео Муич ще бъде представен премиерно на 24 юни от 21 часа на Античния театър в рамките на фестивала Opera Open 2022. Гост-солисти на Балетната трупа на Опера Пловдив са Марта Петкова, Никола Хаджитанев и Емил Йорданов – премиер солисти на Национален балет София, и Христина Накевска, Мирослав Митрашиновик и Ангела Велевска от Македонския балет в Скопие. Изпълнители на централни роли са още Мара Салваджо, Елена Кучкова, Емедео Джунта, Александра Савова и др.

Драматичният сюжет по романа на Лев Толстой е разказан на фона на едни от най-красивите произведения на Чайковски в изпълнение на Оркестъра на Опера Пловдив с диригент Диан Чобанов. Въпреки познанството си с Толстой, композиторът никога не е създал музика по негови романи. Музикалната партитура на балетния спектакъл включва части от Симфонии Nо 5 и Nо 6 и Концерт за цигулка и оркестър, интерпретиран от виртуозната  Лия Петрова.

За Опера Пловдив е чест да посрещне водещия световен хореограф Лео Муич. Артистът е поставил свои хореографии в Американския балетен театър, Парижката опера, Щатсбалет Берлин, Национален театър Токио, Националните театри в Унгария, Словения, Хърватия и Сърбия. Лео Муич разказва „Ана Каренина“ чрез изразните средства на неокласическия балет с изразена чистота и индивидуалност на израза. В Пловдив той работи с постановъчен екип от Хърватската опера в Загреб, който има задача да пренесе зимния сюжет на Толстой на Античния театър и да изведе римската архитектура като вдъхновение за стила в Имперска Русия през XIX век.

Балетната трупа на Опера Пловдив ще представи „Ана Каренина“ и на Фестивала „Сцена на вековете“ на крепостта Царевец през юли и на Новогодишния музикален фестивал в НДК като премиера на закрито през декември.

* * *

Билети за “Ана Каренина“ се продават на касите на Опера Пловдив, в мрежата на Ивентим и онлайн в eventim.bg и grabo.bg.

OPERA OPEN 2022 e част от програма Наследство II на Пловдив – Европейска столица 2019.

 

Автор:
Държавна опера - Пловдив
Публикация:
23.06.2022 г. 15:02
Етикети:
Посетено:
626
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/34975-baletat-ana-karenina-e-parvata-premiera-v-opera-open-2022-na-antichniya-teatar