Сцена / екран / ефир

Варненският театър пътува с "Тютюн" из страната

Най-успешното национално турне на трупата

Варненският театър пътува с "Тютюн" из страната

 

Варненският театър пътува с "Тютюн" из страната

„Тютюн“, юбилейната постановка за 100-годишнината на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“, реж. Бина Харалампиева, драматургичен вариант Юрий Дачев, сценография и костюми Свила Величкова и Ванина Цандева, композитор Асен Аврамов, удостоена с Награда „Варна“ 2022, е най-търсеното заглавие в най-новата история на театъра.

От премиерата на 20.09.2021 г. досега са изиграни 26 спектакъла пред почти 11 хиляди зрители във Варна и страната. Общият приход сочи 240 хил. лв, като навсякъде билетите за всички спектакли са били разпродавани до последното място. Това споделя със задоволство Мария Александрова, експерт маркетинг и реклама на ДТ „Стоян Бъчваров“ Варна, организатор на турнето, което тя определя като най-успешното от 23-годишната си практика във Варненския театър.

Екипът от общо 30 души – артисти и технически служби, е представил варненския „Тютюн“ в 10 български града, като в София са изнесени 4 представления, в Бургас – 2, в Панагюрище, Габрово, Казанлък, Кърджали, Пловдив, Велико Търново и Сопот – по едно представление. В някои от градовете, като Сопот, Севлиево и Панагюрище, варненският театър гостува за пръв път, докато в Габрово, Пловдив и София, той отдавна има свои редовни почитатели. В Казанлък, въпреки ранния час на пристигането, ученици специално чакали театралния автобус, за да вземат автографи и да се снимат с Диана Димитрова, Калин Врачански, Стоян Радев и другите артисти. Този трогателен жест е само част от изключително доброто посрещане, възторжените отзиви, аплодисментите и цветята, с които зрителите възнаграждават първата българска постановка по нецензурирания оргинален вариант на прочутия роман на Димитър Димов.

"Един от любимите ми романи днес оживя на сцената. През целият път до нас ми минаха хиляди неща през главата, който мога да кажа, но емоцията, която изпитвам измества думите. Борис Морев- много пъти четейки романа съм се мъчила да го визуализирам и днес го видях, не Калин Врачански, през цялото време виждах Морев. Толкова категорично изигран образ отдавна не бях гледала. Ирина - нежната и същевременно силна Ирина... Диана Димитрова от момента, в който се появи на сцената аз й повярвах. Пресъздаде я толкова органично, с лекота, не остави и грам съмнение, че е тя. За Стоян Радев, каквото и да кажа ще е малко... Чудесни са Пламен Димитров, Свилен Стоянов, Христина Джурова, Веселина Михалкова, Валентин Митев, Николай Кенаров, Александра Майдавска, Николай Божков, Ивайло Иванов, Юлияна Чернева“, пише във фейсбук Мария Танева по повод спектакъла на "Тютюн" в Казанлък.

Голям интерес предизвиква също мобилната документална изложба за 100-годишния юбилей на Варненския драматичен театър, която съпътства турнето. Преди всеки спектакъл и в антракта зрителите научават подробности от богатата история на трупата и с любопитство разпознават в архивните фотографии Катя Динева, Илия Пенев, Катя Чукова, Йорданка Кузманова, Кирил Господинов и други големи български артисти, играли на варненска сцена, разказва още Мария Александрова.

Националното турне на „Тютюн“ продължава, предстоят спектакли в Разград, както и в летните театри на Варна, Бургас и т.н. Другата новина е, че следващото заглавие, което голямата българска режисьорка Бина Харалампиева прие да постави след "Тютюн" във Варна, отново ще бъде по класически роман – „Под игото“ от Иван Вазов.

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
30.05.2022 г. 12:44