Сцена / екран / ефир

Това е историята на една сянка, която...

Законите на реалността в един въображаем свят

Това е историята на една сянка, която...


◊ СЪБИТИЕТО

На 19 февруари 2007, от 19 часа,
Държавен куклен театър – Варна

Френската трупа „кри-О” гостува на Държавен куклен театър – Варна с “Това е историята на една сянка, която...” - цирков и мултимедиен спектакъл, модерен театър на сенките.

• Концепция, постановка и изпълнение: трупа „кри-О”
. Гуенаел Бюржи (танци/жонглиране)
. Михаел Клаус (визия/анимация)
Ив Салман (музика)

Продължителност на спектакъла: 45 минути

• Организатори:
. Френски културен институт,
. Генерално представителство на „Алианс Франсез” – България, в партньорство с
. Държавен куклен театър - Варна

Цени на билетите – 3 лв. за учащи и 5 лв. за възрастни


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СПЕКТАКЪЛА И ТРУПАТА

След успешното реализиране и представяне на спектакъла „Пещерата и сенките”, сега на Държавен куклен театър – Варна гостува трупата от Страсбург „кри-О” със спектакъл, близък по дух и жанр.

Последните изяви на френската трупа са в Унгария, България и Македония. На сцената на Държавен куклен театър – Варна, актьорите гостуват благодарение на доброто сътрудничество с Френския културен институт в лицето на неговия представител за Варна Давид Бинан. Сцената на Кукления театър, домакин на събитието, е четвъртото място в България (след София,
Театър „Сфумато” - 16.02.2007 от 19.00 ч., Пловдив, Куклен театър - 17.02.2007 от 19.00 ч. и Бургас, Дом на Нефтохим - 18.02.2007 от 17.30 ч.), където трупата „кри-О” ще представи своя спектакъл „Това е историята на една сянка, която...”

Спектакълът
“Това е историята на една сянка, която...” е спектакъл, който съчетава цирково изкуство, музика, пластични изкуства, театър на сенките и нови технологии. Най-новите достижения на мултимедията се използват в спектакъла по оригинален начин, базирайки се на класическа сценична драматургия.

“Това е историята на една сянка, която...” е разказ за една сянка, която изобретява машина за писане на сънища. Така започва нейното приключение, пълно с перипетии, които произтичат от вплитането на законите на реалността в един фантастичен и въображаем свят.
Сянката ни въвлича в света на сънищата, който се разкрива все по-неочакван, странен и удивителен.
Историята – една истинска визуална и музикална поетична творба, може да има множество прочити и ще привлече вниманието както на децата, така и на възрастните.

Трупата
Трупата „кри-О” е основана в Страсбург през 2001 г. Трима души се обединяват около идеята да правят оригинално сценично изкуство, комбинирайки три артистични области – цирково изкуство, музика и визуални изкуства. Спектаклите, създадени от трупата, провокират въображението, съчетавайки различните артистични похвати и области. Трупата използва новите технологии за нуждите на звуковото оформление и за изграждане на графичен свят.

Трупата се състои от трима души:
. Гуенаел Бюржи е актьорът в спектакъла. От 10 години се занимава с цирково изкуство (жонглиране, акробатика, клоунада). Участвал е в улични и циркови спектакли, а днес работи съвместно и с музиканти и оперни композитори. Участва в постановки на Операта в град Рен (област Бретан) и в една продукция на Badischestaadt Theater в град Карлсруе, Германия.  
. Михаел Клаус е сценограф на спектакъла, програмира графичните анимации и създава цялостната визия.
. Ив Салман е автор на музиката на спектакъла. Цигулар по образование, той участва като изпълнител в различни формации – в джаз квинтет за източна музика, в трио за джаз мануш (музиката на френските цигани), в група, която изпълнява танго и във формации за съвременна музика.

Трупата „кри-О” е гостувала в много градове във Франция и на няколко фестивала в страната. Миналата година участва във фестивал в Алжир и реализира турне в Сенегал. От Варна тримата артисти заминават за Скопие.

Автор:
Елена Владова
Публикация:
14.02.2007 г. 13:32
Посетено:
335
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/3479-tova-e-istoriyata-na-edna-syanka-koyato