Сцена / екран / ефир

Филмът "Школата Кабаиванска" с ексклузивна премиера тази вечер по NOVA NEWS

Документален филм за великата оперна прима - 24 май, 19:05 часа

Филмът "Школата Кабаиванска" с ексклузивна премиера тази вечер по NOVA NEWS

 

Нов български университет (НБУ) и Новините на NOVA обявиха стратегическо партньорство в популяризирането на XXII Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска в НБУ. Тази година той ще се проведе от 8 септември до 2 октомври в зала „България“.

„Оценявам високо готовността на Новините на NOVA за подкрепа при реализирането на XXII Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска и се радвам, че голямото оперно изкуство намира нов приятел по пътя си към публиката. Майсторският клас на Райна Кабаиванска в НБУ е първият майсторски клас в България и е създаден през 2001 г. Форматът предоставя възможност на млади артисти от цял свят да се срещнат с изкуството и опита на Райна Кабаиванска и да усъвършенстват с нея своята вокална техника и интерпретаторски възможности. Oсновна ценност на университетското образование е създаването и развитието на школи на големи имена в науката и изкуството и ние се радваме, че намираме партньор и подкрепа в лицето на NOVA“, сподели д-р Георги Текев, изпълнителен директор на Нов български университет и продуцент на Международния майсторски клас на Райна Кабаиванска.

„Радвам се, че партньорството на Новините на NOVA и Нов български университет продължава. Вече реализирахме един успешен проект – „Гласът на науката“, в който зрителите имаха възможност да отсеят фактите сред морето от дезинформация за пандемията от COVID-19. А сега, чрез нашата медийна подкрепа, ще популяризираме сред широка аудитория забележителното изкуство на Райна Кабаиванска“ – заяви Илия Дафов, главен продуцент „Новини и актуални предавания“ на Нова Броудкастинг Груп.

Тази вечер, в Деня на светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура, NOVA NEWS ще представи ексклузивно документалния филм „Школата Кабаиванска“ от 19:05 часа. Зрителите ще видят разказ от първо лице на великата оперна дива. Райна Кабаиванска говори за артистите, които създава, оперния свят в миналото и днес и за бъдещите си мечти. Филмът е ново свидетелство за нейната артистична, преподавателска и благотворителна дейност. Разказа допълват и нейни ученици, сега певци със световна слава - Андреа Каре, Вероника Симеони, Витория Йео, Мария Агреста, Мария Радоева, както и двама млади дебютанти - Александрина Михайлова и Джузепе Инфантино. За създаването на първия майсторски клас в България говори неговият основател и продуцент, изпълнителният директор на НБУ д-р Георги Текев. Минало и настояще се редуват в забързан ритъм. Изпълнения от сцените на Арена ди Верона, Театро Реал в Мадрид, Виенската опера, Античния театър в Пловдив, Софийската опера и балет, Националния дворец на културата и много други пленяват с естетическо и музикално съвършенство. Кабаиванска предава на учениците си безценния дар на белкантовата техника, колона в собствената ѝ 55-годишна световна кариера. Атмосферата е на споделеност, проникновение и любов между артист и публика, учител и ученици.

„Школата Кабаиванска“ е дело на режисьора Найо Тицин и сценариста Петър Барбалов, които представиха документалния филм в сутрешния блок на NOVA NEWS „Твоят ден“.

  

За Нов български университет

Нов български университет е учреден на 18 септември 1991 година с решение на Великото народно събрание. НБУ е първото висше училище в България, в което се въвеждат кредитната система, обучението по образователните степени специалист, бакалавър и магистър, дистанционното и продължаващото обучение.  Личности със световна известност са почетни доктори и почетни професори на НБУ, сред които Ричард Рорти, Вера Мутафчиева, Юлия Кръстева, Жан-Пиер Вернан, Милчо Левиев, Робърт Йънг, Райна Кабаиванска, лорд Ралф Дарендорф, Тери Игълтън, Герард Хофстеде, арх. Даниел Либескинд, маестро Енио Мориконе и др.

 Мисията на НБУ като автономна либерална академична институция е да бъде ориентиран към своите студенти като изгражда предприемчиви, социално отговорни личности, подготвени за живот в условията на съвременна демократична България, обединена Европа и глобализиращия се свят. Целта на НБУ е да допринася за напредъка на университетското образование чрез достъпно интердисциплинарно и специализирано обучение, и научни изследвания по международни стандарти, както и да поставя в служба на обществото своя академичен потенциал и да реагира на социалните и икономическите промени като участва в тях със свои проекти. 

 

За Новините на NOVA

През последните години Новините на NOVA са най-използваният източник на информация, според данните от годишния Digital News Report на Института за изследване на журналистиката „Ройтерс“ към университета в Оксфорд. Според същото проучване новинарският сайт nova.bg заема първото място в класацията за най-силен онлайн канал за достоверна информация.

Новините на NOVA могат да се слушат и по радио NOVA NEWS, а подробности да се следят на сайта nova.bg. Новините на NOVA са и във Facebook, InstagramTwitterTelegram и Viber. Бърз достъп до най-важните теми от България и света навсякъде и по всяко време предлага мобилното приложение на NOVA. 

 

За NOVA NEWS

NOVA NEWS е информационен телевизионен канал с 24-часово информационно покритие. Той служи като отправна точка в моменти на актуални събития с извънредни включвания директно от най-горещите точки. Зрителите имат възможност да проследяват важните местни, национални, европейски и световни теми от деня с новини на всеки кръгъл час. В програмата на NOVA NEWS са включени още публицистични предавания, както и директните излъчвания на значими за обществото икономически, политически, социални и културни събития.

 

Автор:
НБУ
Публикация:
24.05.2022 г. 11:42
Посетено:
734
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/34761-filmat-shkolata-kabaivanska-s-ekskluzivna-premiera-tazi-vecher-po-nova-news