Сцена / екран / ефир

Юлиан Константинов - 30 години на сцената в ролята на Крал Филип Втори

Старозагорската опера отбелязва 30 години на сцената на световния бас Юлиан Константинов със спектакъла на операта „Дон Карлос"

 

 На 27 май, от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера световният бас Юлиан Константинов ще се превъплъти в една от коронните си роли на Крал Филип Втори от операта „Дон Карлос" на Джузепе Верди. Роля, донесла му големи успехи на най-престижните световни сцени, към която винаги се връща с огромно удоволствие и която определя като знакова в кариерата на всеки бас. С този спектакъл големият артист ще отбележи своите 30 години на сцена.

На 27 май Юлиан Константинов ще си партнира със своите блестящи колеги: испанският тенор Алекс Висенс ще изпълни ролята на Дон Карлос, сръбското сопрано Драгана Радакович ще бъде Елизабет Валоа, басът Ивайло Джуров – в ролята на Великия инквизитор, мецосопраното Даниела Нинева ще дебютира в ролята на принцеса Еболи, баритонът Свилен Николов – в ролята на Маркиз Поза. Участват още солистите Емилия Иванова (Тебалдо), Симона Кодева (Глас от небето), Ивайло Йовчев (граф Лерма), Живко Добрев (Монах) и др., хор и оркестър на Държавна опера-Стара Загора. Спектакъла ще дирижира маестро Ивайло Кринчев, режисьор Славчо Николов, хормайстор Младен Станев.

Юлиан Константинов открива своите вокални и музикални заложби с рок музиката. Свири на китара, създава своя рок група и все повече се отдалечава от своето спортно бъдеще, предопределено от неговото семейство на изявени волейболисти. Към класическата музика го насочва неговият вуйчо баритонът-солист на Старозагорската опера Борислав Дойчев. Ключова роля в неговото бъдещо развитие има оперната прима  Евдокия Здравкова, която лично го среща с именития баритон Асен Селимски, при когото талантливият бас завършва Музикалната академия в София през 1993 година. Още като студент през 1992 дебютира в Софийската опера и балет в ролята на Дон Базилио от операта „Севилският бръснар" на Росини. От 1994 година е назначен за солист на операта, а през 1996 печели Международния конкурс за млади оперни певци "Борис Христов".

По това време започва и международната му кариера, която в следващите години го отвежда на най-големите световни сцени – Mиланската Скала, Mетрополитен опера, Кралската опера Ковънт Гардън, Щаатсопер (Виена), Бастилията (Париж), Дойче опер, Театро Лисео (Барселона),  Театро Реал (Mадрид), Ла Фениче (Венеция), Дел Опера (Рим), Реджо (Парма), Колон (Буенос Айрес), Mунисипал (Рио де Жанейро), Будкайкан (Токио), в оперните театри в Тел Авив, Тулуза, Женева, както и в най-престижните концертни зали Карнеги хол, Концертхаус Виена, Концертгебау Амстердам, Алте Опер Франкфурт, NHK Токио. През 1998 г. записва в ролята на Орое в "Семирамида" на Росини с Едита Груберова в главната роля. През 1999 г. изпълнява ролята на Мозер в „Разбойници" на Верди с оперния оркестър на Ню Йорк, а преди това – през 1998г., гостува в ролята на граф Максимилиян ("Разбойници") със състава на Кралската опера Ковънт гардън на оперния фестивал в Савонлина, Финландия.  На сцената на Миланската скала дебютира през 2000 година в ролята на Падре Гуардиано в спектакъла на операта „Силата на съдбата" под диригентството на Рикардо Мути.

През 2001 г. заедно с  Анджела Георгиу, Даниела Барчелона, Роберто Аланья и Берлинската филхармония пее басовата партия в Реквием на Верди под диригентската палка на Клаудио Абадо. През 2002 г. дебютира в ролята на Борис Годунов на сцената на  Парижката Опера Бастилия и в ролята на Фиеско в „Симон Боканегра" на фестивала Maggio Musicale Fiorentino. През 2003 г. Юлиан Константинов пее отново ролята на Борис в Grand Théâtre de Genève и ролята на Падре Гуардиано в спектакъла на операта „Силата на съдбата" на Верди в Карнеги хол в Ню Йорк.

Същата година неговият запис на „Морската симфония" на Ралф Воън Уилямс с Робърт Спано, Кристин Гьорке и Симфоничния оркестър на Атланта печели наградата Грами. През 2004г. той прави своя дебют в Метрополитън опера като Спарафучиле от операта „Риголето" на Верди, роля, която по-късно през същата година записва в Театро Лисеу, Барселона. През 2005 г. изпълнява ролята на Роджър в „Йерусалим" на Верди с диригент Паоло Олми, симфоничния оркестър и хор на Холандското радио. Редовни са участията му и на музикалните фестивали в Залцбург, Баден-Баден, Брегенц, Mаджо музикале (Флоренция), Савонлина. Юлиан Константинов има щастието да работи с най-големите оперни диригенти като Клаудио Абадо, Рикардо Мути, Зубин Мета, Джеймс Конлъм, Едуард Доунс, Густаво Дудамел, Владимир Федосиев.

Репертоарът на Юлиан Константинов включва почти всички големи басови роли от оперите на Верди, както и Борис в „Борис Годунов", Дон Жуан от едноименната опера на Моцарт, Мефистофел от „Фауст" на Гуно, Тимур от „Турандот" на Пучини, както и басовите роли в „Еврейката", „Пуритани", „Лучия ди Ламермур, четирите басови роли в „Хофманови разкази" на Офенбах, Галицки и Кончак в „Княз Игор", Алеко от едноименната опера на  Рахманинов, княз Гремин в „Евгений Онегин"  и др. Юлиан Константинов има записи за EMI, Nightingale, O.R.F., R.A.I.

От 2017 година Юлиан Константинов е солист на Старозагорската опера. Публиката го аплодира в ролята на Тимур в спектакъла на операта с кукли „Турандот", в ролята на Крал Филип Втори в петактната версия на операта „Дон Карлос", в ролята на Раймондо от операта „Лучия ди Ламермур", във важни за театъра оперни събития и концерти. Истински фурор предизвика със своето участие в ролята на Атила в знаменитата съвместна продукция на Старозагорската опера и Театро Лирико-Каляри, Италия на едноименната опера на Джузепе Верди, чиято премиера се състоя на Античния форум през 2020 година.

 

Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
23.05.2022 г. 15:14
Посетено:
817
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/34753-yulian-konstantinov-30-godini-na-stsenata-v-rolyata-na-kral-filip-vtori