Сцена / екран / ефир

Спектакълът "Илинден" на Драматичен театър Ловеч с премиера в Театър "София"

За първи път пред софийска публика на 16 май от 19 часа

Спектакълът "Илинден" на Драматичен театър Ловеч с премиера в Театър "София"

 

◊ СЪБИТИЕТО

Драматичен театър Ловеч ще представи за първи път пред софийска публика спектакъла "Илинден" по текстове на Димитър Талев и Пейо Яворов. В главната роля е актьорът Иван Юруков.

Датата е 16 май, мястото - Театър "София", а началото - 19 ч.

Наричат го „Канатлъ шейтан“ – Хвъркатият дявол. Подписва писмата си с името Ахил. Това е Гоце Делчев – героят на един народ, който дава много жертви, за да извоюва свободата си. Спектакълът проследява неговата история през бурните и жестоки времена, когато Македония все още е под турско робство. Започва подготовката на Илинденско-преображенското въстание...

Ролята на Гоце Делчев е поверена на актьора Иван Юруков, познат от киното и телевизията с участието си в сериалите "Мен не ме мислете", "Откраднат живот", "Столичани в повече", както и в пълнометражните филми "Дъвка за балончета", "Аве", "Кметът" и др. В своя житейски и творчески път Юруков е лично вдъхновен от образа на Гоце Делчев.

„Спектакълът стъпва върху първия биографичен материал за живота на Гоце Делчев, написан от Пейо Яворов година, след като революционерът е застрелян при освободителните борби за Македония в село Баница. Самият Яворов е близък съратник и съмишленик на Гоце Делчев и много му се възхищава. Този документален пласт сложи основата и гръбнака на спектакъла, за да можем да въплътим тази колосална историческа фигура на нашата обща българо-македонска история”, разказва директорът на Драматичен театър Ловеч и режисьор на представлението Биляна Петрова.

Линиите от романа „Илинден” на писателя Димитър Талев, които са избрани за спектакъла, са на ярки герои, отдадени всеки по свой начин на революцията. Животът също така успява да ги сблъска и с големия български водач за освобождението на Македония.

„Художествения пласт на текста през гениалното слово на Димитър Талев дава допълнителна красота и дълбочина на образите”, продължава Биляна Петрова.

Заедно с Иван Юруков на сцената ще излязат актьорите Петко Венелинов, Боряна Бабанова, Марина Георгиева, Тодор Лазаров, Гьорги Трайков, Диана Спасова, Петър Стойчев, Марина Атанасова, Радослав Тодоров и Нина Суванджиева.

 

Сценографията и костюмите са дело на Елица Андреева и Юлиана Войкова- Найман, музиката – на Асен Аврамов, а хореографията – на Елена Ангелова.

Плакат и мултимедия - Николай Димитров. Езиков консултант - Доц. д-р Ана Кочева

Билетите са в продажба на касата на театър „София, онлайн тук - https://bit.ly/3vTFG8i, и на преференциална цена от Grabo.bg - https://bit.ly/3krtNBa .

Събитие във „Фейсбук” - https://fb.me/e/27lmZYaiG

Спектакълът е подходящ и за ученици.

 

Автор:
Маргарита Капитанска, Драматичен театър Ловеч
Публикация:
14.05.2022 г. 17:08
Посетено:
1112
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/34687-spektakalat-ilinden-na-dramatichen-teatar-lovech-s-premiera-v-teatar-sofiya