Сцена / екран / ефир

"Moving in Squares" - Хореографска лаборатория на Юлиан Вебер

Представяне на 15 май в Национална галерия / Квадрат 500

"Moving in Squares" - Хореографска лаборатория на Юлиан Вебер: 1
"Moving in Squares" - Хореографска лаборатория на Юлиан Вебер: 2
"Moving in Squares" - Хореографска лаборатория на Юлиан Вебер: 3
"Moving in Squares" - Хореографска лаборатория на Юлиан Вебер: 4

 

◊ ПОКАНА

Национална галерия,

Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс ANTISTATIC
и
Гьоте-Институт

представят

Moving in Squares“

Хореографска лаборатория на Юлиан Вебер

Представяне на хореографската лаборатория на Юлиан Вебер с артистите Галина Борисова, Станислав Генадиев, Виолета Витанова, Зорница Стоянова и Войн де Войн

15 май, неделя, от 15:00 до 17:00 часа

Квадрат 500, пл. „Св. Александър Невски“, ул. „19-ти февруари“ № 1

 

“Moving in Squares“ e съвместна хореографска лаборатория, част от платформата „Без дистанция” към проекта “Life Long Burning” – за устойчива екосистема на съвременния танц в Европа, съфинансиран от Програма „Творческа Европа” на Европейския съюз.

Тазгодишната програма на образователната платформа „Без дистанция“ предприема подход, насочен към артикулирането на диалог между изпълнителските и визуалните изкуства. В рамките на програмата немският хореограф Юлиан Вебер работи с артистите Галина Борисова, Станислав Генадиев, Виолета Витанова, Зорница Стоянова и Войн де Войн в търсене на пресечни точки между тялото и танца, с произведения на изкуството от постоянната колекция на Национална галерия в Квадрат 500. Резултатите от танцовата лаборатория ще бъдат представени пред публиката под формата на танцови миниатюри и пърформанси, поставящи под въпрос понятията тяло, скулптура и живопис.

Пърформансите в несценични пространства (музеи, галерии) имат значителна роля за съвременните изпълнителски изкуства и танцовия дискурс от 1960-те, но с малки изключения тази практика не е популярна сред голямата част от българските музеи. Поради това проектът “Moving in Squares“ , си поставя целта да предефинира границите между визуално и перформативно, между история и настояще и да предложи ново преживяване и опит, както за артистите, така и за публиката и експозиционните пространства.

Участниците в лабораторията на Юлиан Вебер в Националната галерия избраха произведения от нейната колекцията и от художниците: Ренато Гутузо (1912 – 1987), Николай Абрашев (1897-1977), Петър Дочев (1934 – 2005), Динко Стоев (р. 1958) и Десислава Минчева (р. 1956).

Билети ще се продават на касата на Национална галерия/Квадрат 500 в деня на представянето на резултатите от лабораторията на Юлиан Вебер.

* * *

Юлиан Вебер е хореограф, танцьор, визуален артист и дизайнер. Учи скулптура във втория по големина университет за приложни изкуства в Германия, хореография в HZT, Берлин, както и в “Theaterschool“ в Амстердам. Работите му са свързани преди всичко с темата за пространствата и взаимодействието между движение, тяло и обект. Застанал на кръстопътя между визуалните и изпълнителски изкуства, Вебер печели редица отличия, сред които и “Berlin Art Prize” за 2015. Той е съосновател на галерията за танц и пърформанс “New Fears” в Берлин.

Галина Борисова е танцьор и хореограф, чието творчество има много силен театрален аспект. За първи път тя прави значително впечатление на Американския танцов фестивал през 1996, където участва в “International Choreographers Residency Program“. През 1998 получава първа награда за изпълнението си “A Never Ending Story“, в Гронинген, Холандия на Международния конкурс за хореографи. Създава повече от 50 сценични проекта, които са представяни в Европа и САЩ. Като танцьор е работила с хореографи като Луиз Бедард (Канада), Ленка Флори (Чехия), Симоне Сандрони (Италия), Елза Лимбах (САЩ) и Кубилай Хан (Investigations, Франция). Солото на Галина „Хуанита Хилдегард Бо“ получава златен медал в Белград за най-добър соло изпълнител през 2006. Други нейни сола, „Танцувам Мария Калас“ и „Тук долу всички люляци умират“, са номинирани за наградата „Икар“ – за съвременен танц и пърформанс. Галина е програмен директор на фестивал „Етюд и приятели“, както и програматор на Галерия „Етюд“. Тя е резидент на Фондация „Етюд“ от 2015. Автор е на книгата „Танцови представи и артистични предпочитания”, изд. Нов български университет. Активен блогър в платформата „Предпочитания за танц“. Нарича себе си хореограф-мутант.

Станислав Генадиев и Виолета Витанова са танцови артисти от сферата на независимите изпълнителски изкуства. Завършват Националното училище за танцово изкуство в София и след това участват в международни танцови проекти, български театрални продукции и създават свои авторски представления. От 2007 участват като танцьори и хореографи в „Кинестетик проджект“ (Kinesthetic Project), като общата им творческа работа започва през 2006, докато Станислав танцува в швейцарската компания „Лигна“. Първият им успешен спектакъл се казва „Imago“ (2006), за който получават и първия в историята на наградите на Съюза на артистите в България „Икар“ за дебют за танцов спектакъл. През 2013 печелят „Икар“ за съвременен танц и пърформанс за хореографията и изпълнението си в „Мишеловката“, в „Хамлет“, с режисьор Явор Гърдев. През 2017 Станислав Генадиев получава грамота от Министъра на културата на Република България по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. От 2015  насам Генадиев и Витанова работят с френският хореограф Брис Льору. През 2021  Генадиев инициира създаването на сдружение „Ареалност“, в което си сътрудничи с Виолета Витанова, Филип Миланов, Валери Миленков, Елена Китова и Ралица Тончева. Представленията на Станислав и Виолета са представяни на множество фестивали в България и Европа. Наред с работата на танцови артисти, Виолета преподава в Националното училище за танцово изкуство в София, а Станислав работи по свои авторски музикални проекти.

Войн де Войн е роден през 1978.  Живее и работи в София. Има магистърска степен от Академията за театър и танц “DasArts”, Амстердам, диплома от “Gerrit Rietveld Academy”, Амстердам, “Goldsmiths College”, Лондон, “Ecole International de Cinema et Realisation” (EICAR), Париж. Учил е съвременен танц и хореография в „Лабан център“ в Лондон и СНДО, Амстердам. От юли 2016 г. ръководи независимо арт пространство в София, наречено „ÆTHER“. Войн де Войн работи в различни области на визуалните изкуства, вариращи от пърформанс до инсталация, включвайки изследванията си в областите на колективните ритуали, психо-география, социология, психология и нови медии. Някои от самостоятелните му изложби са: “SUR(REAL)RENDER”, Галерия „Сариев“, Пловдив (2018); „Как си го представяш?“, “The Fridge”, София (2016); “Disconnecting Intergod”, Галерия „Васка Емануилова“, София (2015); “Retrofuturo”, Галерия France Fiction, Париж (2012). Участва в над 15 групови български и чуждестранни изложби. Участвал е и излагал в множество международни художествени институции и събития като “Documenta 14”, Атина, Венецианско биенале 2015 (извън програмата); Международен фестивал на изкуствата в Мелбърн (2009); МoМА, Ню Йорк (2007); “Hetveem Theatre”, Амстердам; Contemporary Istanbul Art Fair, “De Appel Art Centre”, Амстердам и други. Войн де Войн, работи на свободна практика в областта на организирането и курирането на събития и изложби: програмата на ÆTHER; ДОМА Арт Фест 2015: Нордика; “Manisensations”, Leap gallery, Берлин; Холандско модно биенале – пърформанс програма и др. Печели награди на “Mondrian Fondation for Visual Arts”, Амстердам (2008) и “Das Arts Stichting for the Arts” (2006-2008). Войн е в листа на галерия “SARIEV Contemporary” от 2011.

Зорница Стоянова е хореограф, куратор, писател, видео и светлинен дизайнер. През 2006 завършва “Bennington College”, Вермонт със специалност хореография и звуков дизайн. След това се мести във Филаделфия, САЩ където продуцира и представя спектакли и видео под името “BodyMeld” („БодиМелд“).  От 2020 живее в София, България и продължава да ръководи проектите на „БодиМелд“ в САЩ, както и развива дейността на компанията на родна земя. Представлението ѝ “AndroMeda” е поръчано и представено от Филаделфийския музей на изкуствата (2020), а соло спектакълът “Explicit Female” (2016) е награден с филаделфийската награда за съвременен танц “Rocky”. Стоянова представя сценичните си работи в САЩ, България и Франция. Тя е привърженик на устойчиво развитие на танцовото общество и като „БодиМелд“ създава множество програми за подпомагане, сътрудничество и обучение на хореографи. Работи като хореографски ментор, преподава импровизационни техники за сцена, скрийнденс и танцова композиция. Също е и един от инициаторите на „Платформа за импровизация и композиция“ в София и редактор на thINKingDANCE.net 

 

 

Автор: Национална галерия
14.05.2022 г. 15:06
Посетено: 141
Етикети: Юлиан Вебер, Войн де Войн, Виолета Витанова, Станислав Генадиев, Галина Борисова, Квадрат 500, Национална галерия, Зорница Стоянова, образователна платформа „Без дистанция“, проект “Life Long Burning”, Хореографска лаборатория, Moving in Squares“
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/34685-moving-in-squares-horeografska-laboratoriya-na-yulian-veber