Сцена / екран / ефир

"Moving in Squares" - Хореографска лаборатория на Юлиан Вебер

Представяне на 15 май в Национална галерия / Квадрат 500

 

◊ ПОКАНА

Национална галерия,

Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс ANTISTATIC
и
Гьоте-Институт

представят

Moving in Squares“

Хореографска лаборатория на Юлиан Вебер

Представяне на хореографската лаборатория на Юлиан Вебер с артистите Галина Борисова, Станислав Генадиев, Виолета Витанова, Зорница Стоянова и Войн де Войн

15 май, неделя, от 15:00 до 17:00 часа

Квадрат 500, пл. „Св. Александър Невски“, ул. „19-ти февруари“ № 1

 

“Moving in Squares“ e съвместна хореографска лаборатория, част от платформата „Без дистанция” към проекта “Life Long Burning” – за устойчива екосистема на съвременния танц в Европа, съфинансиран от Програма „Творческа Европа” на Европейския съюз.

Тазгодишната програма на образователната платформа „Без дистанция“ предприема подход, насочен към артикулирането на диалог между изпълнителските и визуалните изкуства. В рамките на програмата немският хореограф Юлиан Вебер работи с артистите Галина Борисова, Станислав Генадиев, Виолета Витанова, Зорница Стоянова и Войн де Войн в търсене на пресечни точки между тялото и танца, с произведения на изкуството от постоянната колекция на Национална галерия в Квадрат 500. Резултатите от танцовата лаборатория ще бъдат представени пред публиката под формата на танцови миниатюри и пърформанси, поставящи под въпрос понятията тяло, скулптура и живопис.

Пърформансите в несценични пространства (музеи, галерии) имат значителна роля за съвременните изпълнителски изкуства и танцовия дискурс от 1960-те, но с малки изключения тази практика не е популярна сред голямата част от българските музеи. Поради това проектът “Moving in Squares“ , си поставя целта да предефинира границите между визуално и перформативно, между история и настояще и да предложи ново преживяване и опит, както за артистите, така и за публиката и експозиционните пространства.

Участниците в лабораторията на Юлиан Вебер в Националната галерия избраха произведения от нейната колекцията и от художниците: Ренато Гутузо (1912 – 1987), Николай Абрашев (1897-1977), Петър Дочев (1934 – 2005), Динко Стоев (р. 1958) и Десислава Минчева (р. 1956).

Билети ще се продават на касата на Национална галерия/Квадрат 500 в деня на представянето на резултатите от лабораторията на Юлиан Вебер.

* * *

Юлиан Вебер е хореограф, танцьор, визуален артист и дизайнер. Учи скулптура във втория по големина университет за приложни изкуства в Германия, хореография в HZT, Берлин, както и в “Theaterschool“ в Амстердам. Работите му са свързани преди всичко с темата за пространствата и взаимодействието между движение, тяло и обект. Застанал на кръстопътя между визуалните и изпълнителски изкуства, Вебер печели редица отличия, сред които и “Berlin Art Prize” за 2015. Той е съосновател на галерията за танц и пърформанс “New Fears” в Берлин.

Галина Борисова е танцьор и хореограф, чието творчество има много силен театрален аспект. За първи път тя прави значително впечатление на Американския танцов фестивал през 1996, където участва в “International Choreographers Residency Program“. През 1998 получава първа награда за изпълнението си “A Never Ending Story“, в Гронинген, Холандия на Международния конкурс за хореографи. Създава повече от 50 сценични проекта, които са представяни в Европа и САЩ. Като танцьор е работила с хореографи като Луиз Бедард (Канада), Ленка Флори (Чехия), Симоне Сандрони (Италия), Елза Лимбах (САЩ) и Кубилай Хан (Investigations, Франция). Солото на Галина „Хуанита Хилдегард Бо“ получава златен медал в Белград за най-добър соло изпълнител през 2006. Други нейни сола, „Танцувам Мария Калас“ и „Тук долу всички люляци умират“, са номинирани за наградата „Икар“ – за съвременен танц и пърформанс. Галина е програмен директор на фестивал „Етюд и приятели“, както и програматор на Галерия „Етюд“. Тя е резидент на Фондация „Етюд“ от 2015. Автор е на книгата „Танцови представи и артистични предпочитания”, изд. Нов български университет. Активен блогър в платформата „Предпочитания за танц“. Нарича себе си хореограф-мутант.

Станислав Генадиев и Виолета Витанова са танцови артисти от сферата на независимите изпълнителски изкуства. Завършват Националното училище за танцово изкуство в София и след това участват в международни танцови проекти, български театрални продукции и създават свои авторски представления. От 2007 участват като танцьори и хореографи в „Кинестетик проджект“ (Kinesthetic Project), като общата им творческа работа започва през 2006, докато Станислав танцува в швейцарската компания „Лигна“. Първият им успешен спектакъл се казва „Imago“ (2006), за който получават и първия в историята на наградите на Съюза на артистите в България „Икар“ за дебют за танцов спектакъл. През 2013 печелят „Икар“ за съвременен танц и пърформанс за хореографията и изпълнението си в „Мишеловката“, в „Хамлет“, с режисьор Явор Гърдев. През 2017 Станислав Генадиев получава грамота от Министъра на културата на Република България по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. От 2015  насам Генадиев и Витанова работят с френският хореограф Брис Льору. През 2021  Генадиев инициира създаването на сдружение „Ареалност“, в което си сътрудничи с Виолета Витанова, Филип Миланов, Валери Миленков, Елена Китова и Ралица Тончева. Представленията на Станислав и Виолета са представяни на множество фестивали в България и Европа. Наред с работата на танцови артисти, Виолета преподава в Националното училище за танцово изкуство в София, а Станислав работи по свои авторски музикални проекти.

Войн де Войн е роден през 1978.  Живее и работи в София. Има магистърска степен от Академията за театър и танц “DasArts”, Амстердам, диплома от “Gerrit Rietveld Academy”, Амстердам, “Goldsmiths College”, Лондон, “Ecole International de Cinema et Realisation” (EICAR), Париж. Учил е съвременен танц и хореография в „Лабан център“ в Лондон и СНДО, Амстердам. От юли 2016 г. ръководи независимо арт пространство в София, наречено „ÆTHER“. Войн де Войн работи в различни области на визуалните изкуства, вариращи от пърформанс до инсталация, включвайки изследванията си в областите на колективните ритуали, психо-география, социология, психология и нови медии. Някои от самостоятелните му изложби са: “SUR(REAL)RENDER”, Галерия „Сариев“, Пловдив (2018); „Как си го представяш?“, “The Fridge”, София (2016); “Disconnecting Intergod”, Галерия „Васка Емануилова“, София (2015); “Retrofuturo”, Галерия France Fiction, Париж (2012). Участва в над 15 групови български и чуждестранни изложби. Участвал е и излагал в множество международни художествени институции и събития като “Documenta 14”, Атина, Венецианско биенале 2015 (извън програмата); Международен фестивал на изкуствата в Мелбърн (2009); МoМА, Ню Йорк (2007); “Hetveem Theatre”, Амстердам; Contemporary Istanbul Art Fair, “De Appel Art Centre”, Амстердам и други. Войн де Войн, работи на свободна практика в областта на организирането и курирането на събития и изложби: програмата на ÆTHER; ДОМА Арт Фест 2015: Нордика; “Manisensations”, Leap gallery, Берлин; Холандско модно биенале – пърформанс програма и др. Печели награди на “Mondrian Fondation for Visual Arts”, Амстердам (2008) и “Das Arts Stichting for the Arts” (2006-2008). Войн е в листа на галерия “SARIEV Contemporary” от 2011.

Зорница Стоянова е хореограф, куратор, писател, видео и светлинен дизайнер. През 2006 завършва “Bennington College”, Вермонт със специалност хореография и звуков дизайн. След това се мести във Филаделфия, САЩ където продуцира и представя спектакли и видео под името “BodyMeld” („БодиМелд“).  От 2020 живее в София, България и продължава да ръководи проектите на „БодиМелд“ в САЩ, както и развива дейността на компанията на родна земя. Представлението ѝ “AndroMeda” е поръчано и представено от Филаделфийския музей на изкуствата (2020), а соло спектакълът “Explicit Female” (2016) е награден с филаделфийската награда за съвременен танц “Rocky”. Стоянова представя сценичните си работи в САЩ, България и Франция. Тя е привърженик на устойчиво развитие на танцовото общество и като „БодиМелд“ създава множество програми за подпомагане, сътрудничество и обучение на хореографи. Работи като хореографски ментор, преподава импровизационни техники за сцена, скрийнденс и танцова композиция. Също е и един от инициаторите на „Платформа за импровизация и композиция“ в София и редактор на thINKingDANCE.net 

 

 

Автор:
Национална галерия
Публикация:
14.05.2022 г. 15:06
Етикети:
Юлиан ВеберВойн де ВойнЗорница СтояноваВиолета ВитановаСтанислав ГенадиевГалина БорисоваКвадрат 500Национална галерия
образователна платформа „Без дистанция“
проект “Life Long Burning”
Хореографска лаборатория
Moving in Squares“
Посетено:
596
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/34685-moving-in-squares-horeografska-laboratoriya-na-yulian-veber