Сцена / екран / ефир

Националната галерия представя Юлиан Вебер - "Дуети с абстракции"

Представление на 9 май от 19:00 часа в Квадрат 500

 

◊ СЪБИТИЕТО

Националната галерия
представя

Юлиан Вебер

"Дуети с абстракции"

Хореография и изпълнение: Юлиан Вебер
Музика на живо от Йоханна Одерски

9 май 2022

Представление на 9 май, понеделник, от 19:00 до 21:00 часа
Квадрат 500, пл. „Св. Александър Невски“, ул. „19-ти февруари“ No 1

“Дуети с абстракции“ е проект на немския хореограф Юлиан Вебер, който води началото си от 2021. Той е обвързан с произведения на изкуството от колекциите на музейните институции, в които автора избира да работи и представя своите забележителни танцови пърформанси.

След работата му с произведения от колекцията на Московския музей за модерно изкуство (MMOMA), Вебер избира да „танцува“ с творби от представителната експозиция на Националната галерия – картините „Стъклената кана“ (1933) от Иван Ненов (1902 – 1997), „Прозорец“ (1969) от Найден Петков (1918 – 1989) и кинетичната скулптура „Каприз“ (1982) от Лин Емери (1926 – 2021).

Селекцията на Юлиан Вебер ще бъде специално експонирана в панорамната зала на Квадрат 500. Там той ще взаимодейства с творбите „на живо“, съвместно с музикантката Ику – Йоханна Одерски.

„Дуети с абстракции“ не следва класическата драматургия с наратив, начало и край, а пресъздава откривателско пътешествие, в което на фокус са физическото, соматичното и сетивното изследване на концепцията за абстракцията във визуалните изкуства. Избраните от Вебер произведения са пример за различни подходи към нея и я третират включително от историческа гледна точка.

Представлението създава ситуация, в която формалността в абстракцията се сблъсква с живо тяло, което се опитва да комуникира с нея, да привлече вниманието ѝ, да флиртува, да бъде интимно с нея. Заради рестрикциите на музея, това тяло не може да докосва артефактите, а тази невъзможност създава градус и енергия, които задвижват танца между тях със силата на копнеж.

Юлиан Вебер е хореограф, танцьор, визуален артист и дизайнер. Учи скулптура във втория по големина университет за приложни изкуства в Германия, хореография в HZT, Берлин, както и в “Theaterschool“ в Амстердам. Работите му са свързани преди всичко с темата за пространството и взаимодействието между тяло, обект и движение. Носител е на редица отличия, сред които и на Berlin Art Prize (2015). Юлиан Вебер е съосновател на галерията за танц и пърформанс “New Fears” в Берлин.

* * *

Представлението се реализира с подкрепата на Гьоте-институт България в рамките на съвместния проект „Moving In a Squares”. Събитието е част от платформа „Без дистанция” към проекта Life Long Burning – за устойчива екосистема на съвременния танц в Европа, съфинансиран от Програма „Творческа Европа” на Европейския съюз.

 

 

Автор:
Национална галерия
Публикация:
09.05.2022 г. 11:07
Етикети:
представлениеКвадрат 500Юлиан ВеберНационална галерия
проект „Moving In a Squares”
Йоханна Одерски
"Дуети с абстракции"
Посетено:
661
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/34641-natsionalnata-galeriya-predstavya-yulian-veber-dueti-s-abstraktsii