Сцена / екран / ефир

Хореографът Хикмет Мехмедов на 70 години!

Държавна опера Русе отбелязва годишнината с балета "Дон Кихот", представяне на книга и изложба

 

С една от най-ярките и непреходни творби в танцовото изкуство - балета на Мариус Петипа “Дон Кихот”, Държавна опера - Русе ще чества 70-годишнината на един от най-уважаваните творци в съвременната история на българския балет проф. Хикмет Мехмедов!

Забележителното културно събитие ще се състои на 29 април, петък, от 19 часа в Доходното здание, а ден преди това, на 28 април, четвъртък, от 18 часа в зала Европа, ще бъде представена и знаковата книга на Недко Георгиев “Четири имена за една личност”, посветена на богатия и многостранен талант на изтъкнатия български хореограф, който започва своята ярка творческа кариера именно на балетната сцена на Русенската опера.

На представянето ще присъства авторът и главният герой на биографичната книга проф. Хикмет Мехмедов, както и негови ученици и възпитаници в балетното изкуство.

Преди представянето на книгата за изтъкнатия български хореограф, а също  и преди спектакъла на балета "Дон Кихот", който ще бъде показан в негова чест, почитателите на творчеството на Хикмет Мехмедов ще могат да видят и малка документална изложба със снимки от негови спектакли на русенска сцена, която ще бъде подредена във фоайето на Доходното здание.

В главните роли на Китри и Базил от спектакъла на Държавна опера - Русе, ценителите на танцовото изкуство ще могат да се насладят на възпитаниците на проф. Мехмедов Полина Иванова и Даниел Тичков - гост балетисти и участници в балета ДОН КИХОТ.

Полина Иванова е солист-балерина в Държавна опера Бургас, все още студент в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Носителка на много престижни музикални награди от конкурси у нас и в чужбина, с прекрасни отзиви от участието си в главните роли на емблематични балетни заглавия като „Спящата красавица“, „Жизел“, „Лебедово езеро“, „Лешникотрошачката“ и др.

Даниел Тичков е завършил Национално училище за танцово изкуство – София, и в момента също е студент в Академията по изкуствата в Пловдив. Гастролирал е в Южна Кореа, Италия, Оман, Тунис, Холандия, Австрия, Германия, Швейцария, Босна и Херцеговина и Македония. Носител на няколко престижни наши и международни отличия, той участва в постановките на Русенска, Бургаска, Пловдивска и Старозагорска опери. Танцува в любими за почитателите на танцовото изкуство спектакли като  „Жизел“, „Ромео и Жулиета“, „Спящата красавица", „Баядерка“ др.

„Дон Кихот“ е един от най-популярните балети, които се играят във всички театри по света. Интересът към него се дължи както на познатия сюжет от прочутия роман на Мигел де Сервантес, така и на темпераментната, весела и завладяваща музика на Лудвиг Минкус.

Хореографията на спектакъла на Русенска опера е на Мариус Петипа и Александър Горски, постановката на Йордан Кръстев и Веса Тонова, сценографията на Иван Токаджиев, художник на костюмите е Меглена Илиева, художествен ръководител на балетната трупа на Държавна опера - Русе – Весела Василева.

Хикмет Мехмедов е роден на 4 юни 1950 година в град Кърджали. Завършва средно образование в Държавното хореографско училище в София, след което започва работа като солист на Националната опера и балет "Арабеск". Завършва висше образование в Санкт-Петербургската Консерватория със специалност балетна режисура. Работи последователно като постановчик в Минск и Санкт Петербург.   

Творческият път на проф. Мехмедов е дълбоко свързан с Русенската опера. От 1983 година той е главен балетмайстор на емблематичния културен институт в Дунавската столица, а през периода 1992-93 година е и неин главен художествен ръководител. По негова инициатива през 1990 година се открива балетен клас към Русенското музикално училище.

През периода 1995-98 година Хикмет Мехмедов е Директор на балета на Националната опера в София, след което е главен балет-майстор на Бургаската опера. От 2001 година той работи и като доцент по балетна режисура в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. През 2002 година създава балетен клас и към Бургаското музикално училище.

Хикмет Мехмедов е автор на десетки балетни спектакли. Лауреат е на много национални и международни конкурси. Често е канен и като член на журита  в същите балетни форуми. Носител е на множество призове, сред които и орден “Стара Планина” първа степен. Член е на Танцовия комитет към ЮНЕСКО.

* * *

Билети на каса Опера:

понеделник - петък от 10.00 часа до 18.30 часа и на https://www.ruseopera.com/

 

 

Автор:
Диана Димитрова, Държавна опера Русе
Публикация:
26.04.2022 г. 18:42
Посетено:
748
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/34585-horeografat-hikmet-mehmedov-na-70-godini