Сцена / екран / ефир

"Дни на украинското кино" - безплатни прожекции през април и май

Инициативата е част от Световния благотворителен филмов маратон в подкрепа на Украйна

"Дни на украинското кино" - безплатни прожекции през април и май

 

◊ "ДНИ НА УКРАИНСКОТО КИНО"

Прожекции на дългометражни и кратки творби на украинското кино ще бъдат излъчени от 18 до 20 април в Общински културен институт "Надежда", а следващия месец събитието ще продължи в Дом на културата "Искър". Всички филми ще са със субтитри на български език, а входът за тях ще бъде свободен, като посетителите ще имат възможност при желание да дарят пари за благотворителност.

Инициативата "Дни на украинското кино" е част от Световния благотворителен филмов маратон в подкрепа на Украйна (CinemAid Ukraine Charity Film Marathon). Организатори на събитието са Столичната община, Посолството на Украйна в Република България и Сдружението на украинските организации в България "Мати Украйна".

Събраните средства от даренията ще бъдат използвани за закупуване на консумативи за екипа на общността "Жълтия автобус", който пътува из Украйна и документира трагичните събития от руската агресия.

Филмовият маратон е иницииран от Държавната агенция за кинематография на Украйна съвместно с Украинската филмова академия, Асоциацията "Дивись українське", Украинската филмова асоциация, КП "Киивкинофилм, ГО "Съюз на предприемачите на телевизията и филмовата индустрия", ГО "Нарешті", БО "БФ Двері" и ГО "Център за развитие на творческите индустрии".

Ето и програмата на прожекциите:

Общински културен институт "Надежда": бул. "Ломско шосе" №2, в близост до метростанция "Хан Кубрат". За повече информация посетете сайта на институцията http://oki-nadejda.com/

  • 18 април, 18:30 часа - "Моите мисли са тихи"
  • 19 април, 18:30 часа - "Благородни щураци"
  • 20 април, 18:30 часа - Алманах "Всичко започва в Киев!"


През май "Дните на украинското кино" продължават с още четири дати, като прожекциите ще се състоят в Дом на културата "Искър" на адрес бул. "Кръстю Пастухов" №23, в близост до метростанция "Искърско шосе". 

  • 16 май, 19:00 часа - "Моите мисли са тихи"
  • 17 май, 19:00 часа - "Благородни щураци"
  • 18 май, 19:00 часа - Алманах "Всичко започва в Киев!"
  • 19 май, 19:00 часа - "Толока"

А ето и повече информация за самите продукции:

"Моите мисли са тихи"

Украйна, 2019 г., 104 мин.
Реж. Антонио Лукич
В ролите: Андрий Лидаговский, Ирма Витовска-Ванца

Младия звукорежисьор и неудачник Вадим получава поръчка да запише гласовете на редки животни и птици. Майка му, която е таксиметров шофьор, заминава заедно с него из Закарпатието, като го наставлява за живота и постоянно му създава проблеми в комични ситуации.

Филмът е на 20-о място в класацията на "100-те най-добри филма в историята на украинското кино". Носител е на Националната филмова награда на Украйна "Золота джига", Международен филмов фестивал в Карлови Вари, 2019 г. - Специална награда на журито на секция "На Изток от Запад", 10-и Международен филмов фестивал в Одеса, 2019 г. - "Най-добър украински филм", Национална награда на кинокритици "Киноколо", 2019 г. - "Откритие на годината".

 

"Благородни щураци"

Украйна, 2018 г.
Режисьор: Олександър Березан.
В ролите: Ирина Гришчак, Иван Шаран, Юрий Хвостенко, Павло Кружков, Олег Примогенов, Ксения Николаева, Олег Симонов, Игор Гаврилив, Ярослав Федорчук, Володимир Захаренко.

Хумористична история за лвовските хаймани Бодя и Мирек, живеещи под девиза: "Да обичаш Лвов, жените и шегите". Тези безделници се впускат в различни авантюри, за да направят живота си ярък, но оставайки все пак позитивни образи. Неочаквано за себе си, те стават опекуни на непълнолетната Христя, с което техните приключения набират нова скорост.

 

"Толока"

Украйна, 2019, 114 мин.
Режисьор: Михайло Илленко
В ролите: Иванка Илленко, Дмитро Рибалевский, Дмитро Линартович, Богдан Бенюк, Олег Примогенов, Сергий Романюк, Костянтин Корецкий, Раиса Недашкивска.

Поетична миниатюра от украинския гений Тарас Шевченко предопределя всички събития във филма и дава възможност да се проследи историята на Украйна, да се пресъздадат нейните драматични и героични епизоди, включително и аварията на атомната електроцентрала в Чернобил. Историята е метафора за начина на оцеляването на Украйна в конкретни исторически условия, формиращи се хилядолетия и обединени в един народен обичай, наречен "толока".

 

Алманах "Всичко започва в Киев!"

Сборник от късометражни филми - кратки разкази на различни теми и жанрове. Всяка лента разказва интересна човешка история, която се случва в невероятно красивия и харизматичен Киев. Концептуалната идея на презентацията на Киев във формата на киноновели позволява да се демонстрират най-красивите древни и съвременни киевски панорами, архитектурни паметници, зрителят да се запознае с културата на града, с известни хора от Киев, с вековни традиции и ценности, с киевските фестивали, музеи, театри, интелектуалното и артистично богатство на града.

В "алманаха" са включени следните късометражни филми:

Май (26:52 мин.)
Режисьор: Виктор Придувалов
Актьор и актриса са влюбени. Те живеят в различни градове, но скоро отново ще се срещнат на една снимачна площадка. Техните герои също са влюбени. А има ли все още любов между актьорите?

Анна (14:32 мин.)
Режисьор: Олес Санин
Историята на френския монах Доминик, който е изпратен в Киев под покритие, за да разследва тайна на свещените реликви, съхранявани в "града на седемте хълма".

Клоун (6:01 мин.)
Режисьор: Саша Кириенко
Стар клоун всяка сутрин дава представления в автобуса. Когато той умира, млад полицай решава да поеме тази роля.

Обикновено утро (17:25 мин.)
Режисьор: Кадим Тарасов
Един въображаем килър - герой на един филм, успява да накара една двойка да разбере колко са близки помежду си.

Ден за прошка (8:22 мин.)
Режисьор: Саша Кириенко
Сираче е изправено пред жестокостта на другите деца. Но единственото, за което то мечтае, е да отиде в църквата в деня за прошка и да поиска прошка за омразата си.

Урок (3:01 мин.)
Режисьор: Михайло Илленко
Спонтанният акт на малко дете, което не иска да се раздели с баща си, разбива всички планове на семейството. Бащата решава да учи детето си, но изведнъж се оказва в ролята на ученик.

На своята земя (6:53 мин.)
Режисьор: Саша Кириенко
Двама възрастни - Гордий и Уляна, решават да напуснат родното си село, в което е дошла войната. Те отиват на шосето, където тръгват на автостоп. Но в последния момент Гордий се отказва да напусне своята земя.

На ръба (5:24 мин.)
Режисьор: Олександър Итигилов
Едно момче решава да сложи край на живота си, но до него се оказва непознато момиче, което, разказвайки за своите проблеми, му дава надежда.

Автор:
Организаторите
Публикация:
19.04.2022 г. 15:27
Етикети:
Украйнаблаготворителностбезплатни прожекции
Общински културен институт "Надежда"
Дом на културата "Искър"
"Дни на украинското кино"
Посетено:
745
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/34558-dni-na-ukrainskoto-kino-bezplatni-prozhektsii-prez-april-i-may