Сцена / екран / ефир

Героинята Петра фон Кант, на прочутия режисьор Фасбиндер, е на сцената на Театър „София“

Премиера на „Горчивите сълзи на Петра фон Кант" - 4 април 2022, 19 часа

 

„Горчивите сълзи на Петра фон Кант" е най-новото заглавие в репертоара на Театър „София“. Премиерата на 4 април е истинско събитие за целия творчески екип, начело с режисьора Пламен Марков.

Тази година фестивалът „Берлинале“ 2022 беше открит с френска интерпретация „Петер фон Кант“ на оригиналната пиеса на Р. В. Фасбиндер. Авторът прави 41 филма за 14 години, а смъртта му на 37 се смята за края на подема на новото немско кино, определило филмовата мода на Европа и света.

Вечната история за Петра фон Кант ще бъде вълнуваща за публиката и от сцената на Театър „София“. В главната роля на успешна модна дизайнерка ще видите Лилия Маравиля. Тя е в центъра на събитията на една съвременна история за женственост, красота, сила, нежност и неумолим копнеж за творчество и споделена любов.

След 2 неуспешни брака, и във вихъра на своята кариера, Петра се запознава с младата и красива Карин. Лидия Василева се превъплъщава в момичето, което завърта главата на Петра и започва своята модна кариера. Самата Лидия е била капитан на Национален ансамбъл - девойки по художествена гимнастика.

Милена Живкова е със силно присъствие в ролята на Валери фон Кант - майка на Петра. Дъщерята на главната героиня играе Йоанна-Изабелла Върбанова, която е едно от най-новите и млади лица в трупата на Театър „София“.

Дясната ръка на дизайнерката е Марлене, изиграна от Неда Спасова. Нейният безмълвен, но деен персонаж е свидетел на всичко случващо се. Лора Мутишева играе Сидония фон Гразенаб – приятелката, която запознава Петра с Карин и носи всички важни новини.

А красивите манекенки, които ще видите да дефилират, са от класа на проф. Пламен Марков. Художник на спектакъла е Марина Райчинова. Композитор – Калин Николов. Видео – Димитър Сарджев.

Гледайте „Горчивите сълзи на Петра фон Кант" на 4, 12, 29 април и 10, 18 и 27 май. А през октомври очаквайте и филма „Петер фон Кант“, част от фестивала CineLibri.

Билети онлайн: https://sofiatheatre.eu/

Снимки: Гергана Дамянова

 

Автор:
Деница Димитрова
Публикация:
02.04.2022 г. 17:34
Етикети:
Лилия МаравиляПламен МарковТеатър „София“премиера
„Горчивите сълзи на Петра фон Кант"
Посетено:
2164
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/34427-geroinyata-petra-fon-kant-na-prochutiya-rezhisyor-fasbinder-e-na-stsenata-na-teatar-sofiya