Сцена / екран / ефир

Тамара Калинкина и Алексей Косарев гостуват в "Бохеми" на 31 март

"Бохеми" на Старозагорската опера на 5 години!

 

 

◊ ТАМАРА КАЛИНКИНА И АЛЕКСЕЙ КОСАРЕВ ГОСТУВАТ В „БОХЕМИ" НА 31 МАРТ
 
Силата на изкуството да прави света по-светъл и хармоничен ще усетите в един незабравим спектакъл на операта „Бохеми" от Джакомо Пучини на 31 март от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера. Точно на тази дата през 2017 година се състоя премиерата на забележителния  спектакъл, който вече 5 години радва почитателите на оперното изкуство и не слиза от афиша на театъра.

В ролята на Родолфо на 31 март гостува блестящият тенор Алексей Косарев, а Мими ще бъде очарователната Тамара Калинкина. Тамара е най-новата солистка на Държавна опера Стара Загора. Дошла преди броени дни тук със семейството си от Киев, тя прие с огромно удоволствие поканата на директора на Операта и режисьор на „Бохеми" Огнян Драганов да се изяви толкова скоро на сцената на театъра. Според нея „Пеенето лекува" и за нея е спасение да се опита да прави това, което може и обича най-много – да пее. Диригент на спектакъла е Матей Поп, в останалите роли участват солистите Иван Кабамитов (Шонар), Валери Турманов (Марсел), Евгений Арабаджиев (Колин), Симона Кодева (Мюзета), Александър Марулев (Беноа и Алсиндор), Стоян Буюклиев (Парпиньол), Игнат Желев (Офицeр), Петър Янкулов (Сержант), хор и оркестър, Детско-юношеска студия за опера и балет на Държавна опера Стара Загора.

Гъвкавият ритъм и колоритната хармония в музикалната драматургия на Пучини са в основата на високия емоционален градус на спектакъла. Динамичното действие се подпомага от ефектната сценография и режисьорски решения, в които се използва максимално сценичната техника – въртяща сцена, движещи се и издигащи се платформи, с които се сменят и местата на действието. Сюжетните теми в „Бохеми" винаги звучат актуално. Младежката виталност, вярата в доброто и импулсът за промяна живее във всяко ново поколение. Светът на „Бохеми" е един свят пълен с прохождащи и професионални художници, млади хора – артисти и самобитни индивидуалности. В атмосферата на действието органично се вписват творбите на Тулуз Лотрек и Пол Сезан, Антоан Бланшар, Едуард Кортес, които илюстрират Париж в края на 19-ти век.

„Във всяка картина се усеща носталгичен дух. Това е един свят на необикновено щастие, в който смъртта идва, когато си поиска. Силата на Пучини е в това да внуши на всички да преживеят отново живота си докато седят в залата или да страдат сами с неговата музика в рамките на два часа...", споделя художникът на постановката Каталин Йонеску-Арборе.
 
Тамара Калинкина е Заслужила артистка на Украйна (2018). Завършила е Киевския държавен музикален колеж на името на Р. Глиер през 2005 г. и Националната музикална академия на Украйна  „П. И. Чайковски" (в класа на О. М. Дяченко) през 2009 г. От 2004 до 2011 г. е водещ солист на Киевския национален академичен оперетен театър. От 2011 г. е солистка на Националната опера  на Украйна, където дебютира в ролята на Татяна от операта „Евгений Онегин" на Чайковски. Сред най-значимите роли, които постоянно изпълнява са: Виолета от „Травиата", Мими и Мюзета от „Бохеми", Маргарита от „Фауст", Татяна от „Евгений Онегин", Йоланта от едноименната опера на Чайковски, Лаурета от „Джани Скики", Наталка от „Наталка-Полтавка", Ксения в „Борис Годунов" от М. Мусоргски и др.

Тамара Калинкина печели първа награда на Международния конкурс за млади оперни певци Рикардо Дзандонай, Италия (2012) и е победител в Международния музикален конкурс във Виена в категория „Професионален глас" (2020). Гостувала е на сцените на различни оперни театри и концертни зали като Театър Виелки във Варшава, Театър Сан Карло в Неапол, Театро Реджо в Парма, Дубайската опера, Македонската опера и балет, Театър Амазонка в Манаус, Театър Серджо Кардозо в Сао Пауло, Националната опера на Естония.

Тенорът Алексей Косарев е ярка, харизматична звезда на европейската оперна сцена. Гостува в Парижката опера (Opera National de Paris), Берлинския национален театър Deutsche Oper Berlin, Цюрихската опера, Норвежката кралска опера, столичните театри на Финландия и други европейски страни. В репертоара на певеца са главните тенорови роли в знаменитите опери „Аида", „Турандот", „Лейди Макбет от Мценска околия", „Отело", „Хофманови разкази", „Травиата", „Евгений Онегин", „Тоска", „Мадам Бътерфлай", „Трубадур", „Русалка"... Работил е с големите режисьори Оле Андерс Тауберг (Норвегия), Римас Туминас (Литва), Вили Декер (САЩ), Дмитрий Бертман (Русия), с великите диригенти от ранга на Мстислав Ростропович, Марис Янсонс, Владимир Федосеев, Олег Каетани...

Отзиви: „Впечатляващ външен вид и огромен глас" (Liverpool Echo); „Красив лиричен глас, силен и свеж" (Le Bien Poublique, Дижон); „Алексей Косарев завладява със своята енергия и вокално-драматична страст" („Новая газета"); "Изблици на страст, наситени с голяма трагедия" ("Болшой театър"); „Алексей Косарев е певец с уникален тембър. Харизмата на артиста съчетава мъжественост с изящна нежност на гласа." (Berliner Morgenpost)

Алексей Косарев започва да играе в театъра от 10-годишна възраст и след завършване на училище постъпва в Музикалния колеж на името на Гнесини, където започва да учи оперно пеене. След дипломирането си, продължавайки да играе в драматични спектакли и мюзикъли, Алексей Косарев успешно дебютира в ролята на Бепо/Арлекин от операта "Палячи" в московския театър "Хеликон-Опера", където разгръща изцяло своите  певчески и актьорски способности. От 1995 г. е солист на „Хеликон-Опера". Изпълнява главните роли в опери на Росини, Верди, Пучини, Шостакович, Римски-Корсаков и Чайковски. Заедно с театъра Алексей участва в различни международни оперни фестивали. От 2002 г. Алексей Косарев пее на различни оперни сцени в Германия, Франция, Италия, Испания и Норвегия.
 
* * *

Алексей Косарев, Виолета Лукьаненко - Дует на Мими и Родолфо – Бохеми - видео
Тамара Калинкина – Ария на Мюзета – Бохеми - видео

 

 

Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
29.03.2022 г. 14:47
Посетено:
859
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/34395-tamara-kalinkina-i-aleksey-kosarev-gostuvat-v-bohemi-na-31-mart