Сцена / екран / ефир

"Дамата с камелиите" през призмата на съвременността

Маргарита Мачева с интересен прочит на Дюма-син във Варненския драматичен театър

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 28 март 2022 г. Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ Варна ще представи най-новата си премиера „Дамата с камелиите“ от Александър Дюма-син. Режисурата е дело на Маргарита Мачева, която за пръв път от 4 години поставя на друга сцена, освен в Благоевградския драматичен театър „Никола Вапцаров“, на който е директор.

Още като асистентка на проф. Пламен Марков в емблематичната варненска постановка на „Ричард Трети“ от Шекспир (2012), Маргарита Мачева проявява афинитет към класическата драматургия и адаптацията на класически романи, пречупени през призмата на съвременността. Със същата нагласа тя подхожда сега и към „Дамата с камелиите“ като „разказ за онзи миг, в който щастието те докосва за кратко и после изчезва. Разказ за пропуснатите възможности. За невъзможните избори. За разминаването с другия. Спектакълът е опит за дисекция на миналото, сглобяващ парчета от изчезнал живот, за да си отговорим на въпроса защо проваляме сами предложената ни възможност за щастие и търсим път назад, когато вече е твърде късно.“

За ролята на Маргьорит Готие режисьорката се спира на обаятелната Христина Джурова. „Нашата Маргьорит, е рядко срещан талант. Тя е много млада, но притежава изключително точен усет за действие, за психологически процес, много силна актриса с вярна чувствителност и голяма мощ на сцената“, подчертава Маргарита Мачева.

Само за година и половина Христина Джурова изгради стремителна кариера на варненска сцена с 9 роли, сред които нейната Констанца Вебер, съпругата на Моцарт в „Амадеус“ от Питър Шафър, реж. Стайко Мурджев, получи номинация ИКАР за поддържаща роля. И само един ден след връчването на наградите ИКАР в Световния ден на театъра 27 март в София, на 28 март тя ще се превъплъти във Варна в Маргьорит Готие, първата ѝ главна, при това обемна, роля.

Не по-малко развълнуван за първата си изява в главна роля като Арман Дювал е и Недялко Стефанов, също интересен млад актьор от варненската трупа. Двамата с Христина притежават финес и сила, една рядка комбинация, която според Маргарита Мачева ще ги превърне в убедителна двойка на сцената.

Наред с именития Стоян Радев – Граф дьо Валвий, участват Веселина Михалкова – Прюданс Дюверноа, Пламен Димитров – Мосю Дювал, Александра Майдавска – Нанин, Александра Койчева – Анес, Миглена Везирова – Нишет и Константин Соколов – Сен-Годен.

Съвременната трактовка на „Дамата с камелиите“, заложена в актьорската игра, е изведена последователно и в оригиналната музика на Петър Дундаков, условния сценографски контекст на Борис Далчев и инспирираната от класиката и висшата мода костюмография на Константин Вълков.

___________

Снимки:
1 - Маргарита Мачева, режисьор
2 - Христина Джурова в ролята на Маргьорит Готие в "Дамата с камелиите"

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
25.03.2022 г. 19:25
Посетено:
975
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/34379-damata-s-kameliite-prez-prizmata-na-savremennostta