Сцена / екран / ефир

"12 разгневени жени" на сцената на Университетски театър НБУ

Премиера на 25 и 31 март 2022 г.

"12 разгневени жени" на сцената на Университетски театър НБУ: 1
"12 разгневени жени" на сцената на Университетски театър НБУ: 2
"12 разгневени жени" на сцената на Университетски театър НБУ: 3

 

Днес, 25 март, от 19:00 ч. ще се състои премиерата на спектакъла „12 разгневени жени“ по адаптацията на Шърмън Л. Съргъл, базирана на телевизионния филм на Реджиналд Роуз „12 Разгневени мъже“ удостоен с награда „Еми“. Режисьор на спектакъла е проф. д-р Ева Волицер.

Втората премиера на „12 разгневени жени“ е на 31 март от 18:30 ч. на сцената на Университетски театър НБУ.

Дванайсет момичета, студенти от майнер програмата на НБУ „Театър - актьорско изкуство“, вдъхновени от своя ментор проф. д-р Ева Волицер, ще ни разкажат история за ценности, съмнения, трудни решения и едно убийство.

19-годишно момче е дадено под съд за убийството на баща си. „Няма шанс той…“ промърморва съдебната охрана, докато дванайсетте съдебни заседатели влизат в мрачната заседателна стая на журито. Изглежда изходът от делото ще е ясен и бърз, докато един от заседателите не започва да отваря очите на останалите за фактите. „С това е забележителна демокрацията…“ казва една от  заседателките, „.че ни уведомяват по пощата да дойдем тук на това място и решим, дали един човек е виновен или не, човек, когото не познаваме. Нито ще спечелим, нито ще загубим от присъдата. Не трябва да го превръщаме в нещо лично.“ То обаче, наистина се превръща в нещо лично, а всеки съдебен заседател разкрива своя характер, докато се преразглеждат отново свидетелските показания, прави се възстановка на убийството и пред очите им се заражда заплаха за ново убийство. Нервите са опънати, споровете се разгорещяват, а съдебните заседатели се превръщат в дванайсет разгневени хора. Окончателната присъда и достигането до нея, в изпълнени с напрежение сцени, наелектризира публиката и я държи на ръба на столовете, благодарение на тази великолепна, зряла драматична творба, която не слиза от световните сцени и филми.

В екипа, създал спектакъла, са още:

Сценография и костюми: Яна Дворецка
Превод: Вера Кондова                                            

Участват студенти от майнер програма „Театър - актьорско изкуство“: Зарина Златарева,Тамара Ангеловска, Емма Ангелова, Василена Иванова, Поли Янева, Цветелина Ангелова, Ана Стоянова, Екатерина Чуклева, Анжела Чолакова, Соня Хоанг, Ивет Коста, Дема Чолакова, Виктор Стоянов

Асистенти костюми:  Милица Милнова, Ели Ненковска, Анита Рачева, Кристина Любенова, Едже Дервиш, Селин Миткова

 

Автор: НБУ
25.03.2022 г. 14:20
Посетено: 610
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/34377-12-razgneveni-zheni-na-stsenata-na-universitetski-teatar-nbu