Сцена / екран / ефир

Люси Сланева с авторски спектакъл - комедията „Джими с бялата фланелка“

Премиери на 23 и 24 март 2022, Сатиричен театър „Алеко Константинов“

Люси Сланева с авторски спектакъл - комедията „Джими с бялата фланелка“

 

Смешното лице на Людмила Сланева

ТЪРСИ СЕ „Джими с бялата фланелка“

Но не знаем защо.

Авторският спектакъл – комедиятa „Джими с бялата фланелка“ на актрисата Людмила Сланева е за всички почитатели на живота, които вярват, че разходката по ръба на бръснача предлага най-малкото хубава гледка. А най-много – огледало с обратно виждане. Ако се сетиш да гледаш в огледалата. Има ли неопровержима  истина  живота? Една ли е? Открита и споделена ли е?  Колко често сте си говорили наум със спомените си и защо Вирджиния Улф отива на къмпинг – на всички тези въпроси ще отговори от сцената на Comedy bar Happy  (Сатиричен театър) актрисата Людмила Сланева. На 23 и 24 март от 20 ч. оживява нейният моноспектакъл „Джими с бялата фланелка“.

Миксът от класическа комедия с Луи дьо Финес и чувствителността на Били Айлиш проговаря в провокативен спектакъл, в който очертанията на реалността ще напомнят за прочутата „червена стая“ в сериала на Дейвид Линч – „Туин Пийкс“.

Разностранният талант на Люси Сланева се развива в много посоки през годините, благодарение на вродената ѝ способност да се впуска в разнообразни арт провокации. Актриса, певица и пишещ човек, в творческата си биография Людмила Сланева ще добави и сценичната комедия „Джими с бялата фланелка“.  На сцената на Сатиричния театър оживява един спектакъл, роден от провокацията да споделяш честно.  

Всичко започна от едни чути от мен истории, които разказах на  режисьора. Всъщност,  режисьорът е сценарист по професия и професионално се занимава с истории. Един ден ми звънна и ме попита дали ще пиша нещо или той да почва. От неудобство и респект към него, надрасках някаква рамка и пратих. Той се смя още повече от първия път и съвсем на игра поговорихме за разширяване на разказа. Тук някъде се заиграх като дете. Като във всяка истинска игра не мина без драма – в пиесата говоря за себе си, нямам герой, зад който да се крия. В спектакъла присъстват много от моите несъвършенства и лудости без да е нарочно. Напротив. Иска ми се да съм по-съвършена версия на себе си. Но не съм. Поне не в епизода на тази пиеса. Да напиша и да изиграя това ми дава възможност да нямам форма, тъй като трябва да забравя какво знам за себе си. Да нямаш форма, означава да споделяш съдържание.“, споделя Люси.

В сценичното приключение на Люси Сланева се включват хора, с които обича да работи – такъв е режисьорът Емил Бонев,  китаристът – Ташо Колев от Jeremy?, който прави аранжименти за две китари, които ще чуете на живо и сценографката Елица Георгиева  - „модерна и лека като графика на Пикасо“. С този артистичен, приятелски кръг, Люси Сланева се отправя на пътешествие към онова заветно място, където има шанс да се срещнем един с друг чрез споделянето.

 „Тази пиеса можеше да се казва „Животът е хубав“. Можеше да се казва и „Вирджиния Улф на къмпинг“. Името ѝ сега е „Джими с бялата фланелка“. Елате да ви разкажа защо. Мисля, че е забавно, честно и чувствително представление.  Мисля, че ще изненадам зрителя с едно лице, което не съм показвала. Моите учители – Крикор Азарян и Тодор Колев знаеха, че съм комедийна. Разсмивала съм самия Тодор Колев не веднъж. Но впоследствие ролите, в които бях разпределяна, бяха предимно драматични. Сега, когато жанровете в театъра се смесват и губят очертания, се чувствам много по-комфортно, много по-възможна“... казва Люси Сланева.

Емил Бонев, режисьор: „Този текст го изсънувах в бяло, докато го четях. Като се събудих и видях спектакъла, усетих доброта. А Людмила ? Тя е бяла и добра. Понякога…“

 

Comedy bar Happy  Сатира

„Джими с бялата фланелка“

комедия

Представления март:

23 и 24 март – премиери, 31 март

Автор: Людмила Сланева
Режисьор: Емил Бонев
Художник : Елица Георгиева
Музикална картина: Ташо Колев, Людмила Сланева
Хореография: Анна Кабакова

С участието на: Ташо Колев ( JEREMY?)

 

Билети на цени от 16 и 20 лв. могат да се купят на касата на Сатирата или онлайн: 

23.03.: https://tickets.satirata.bg/Scheme.aspx?ID=2945
24.03.: https://tickets.satirata.bg/Scheme.aspx?ID=2946
31.03.: https://tickets.satirata.bg/Scheme.aspx?ID=2947

 

Със съдействието на:  Национален фонд „Култура“,  Столична община /  Столична програма „Култура“ 2021, Сатиричен театър „Алеко Константинов“, I Am studio

 

ЕКИП:

След приемането си в НАТФИЗ ,,Кръстьо Сарафов“, Людмила Сланева се посвещава изцяло на театъра.  Първата ѝ роля в Малък градски театър „Зад канала“ е Маша, циганката от „Живият труп“ на Лев Толстой. Следват редица други роли в Театър „Българска армия“, Драматичния театър в Пазарджик, Пловдивския театър, Сатиричния театър в София и др. Заедно с 14 други популярни театрални актриси участва въвфотосесии, за да финансират гореща телефонна линия за жени, пострадали от домашно насилие. Снимките са част от календар за 2011 г. През 2009 и 2010 г. Людмила е редактор на културното предаване  „Арт трафик“ по PRO.BG. Участвала е в десетки театрални постановки, сред които „Троил и Кресида“ по Уилям Шекспир, „Самолетът беглец“ по Камен Донев, „Живот и здраве“ от К. Донев, „Виж ми окото“, „Нощта на кардинала“, „Мисия Отело“ и „Казанова“. Зрителите познават Людмила от ролите ѝ в българо-американска продукция „Деца от восък“ („Children of wax“), „Приключенията на един Арлекин“, „HDSP: Лов на дребни хищници“, „Стъклен дом“ имайката на Тино – Мария Крумова – в първия и втория сезон на българския сериал „Революция Z“.  Песента й „Под дъгата“ е в „Златните песни на БГ-радио. Популярна е с участието си в песни на рок-легендата Стенли, за когото е омъжена от 23 години, както и със самостоятелните си музикални проекти.

Режисьорът Емил Бонев е бил е директор на Драматичен театър "Н. О. Масалитинов" – гр. Пловдив. Има и над 60 роли в театъра, като още в началото на артистичната си кариера е отличен с Първа награда по актьорско майсторство на Национален преглед за драма и театър за ролята на Васил Левски в "Тайната вечеря на Дякона Левски". Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кр. Сарафов" през 1986 г. Има десетки участия в кино и телевизионни продукции, режисьор е на изключително популярни постановки и сериали. Дебютната му пиеса като автор – „Морска сол", е играна с голям успех в множество театри у нас и в чужбина и е последвана от други успешни заглавия, като: „Пакетче семки", „Покер" и „Кантон 117". Сценарист е на филма „Недадените“ и „Скъпи наследници“.          

Сценограф на представлението е Елица  Георгиева. В нейното портфолио от успешни спектакли се включват: ,,Танцът Делхи“, ,,Ничия земя“, ,,Опит за летене“, ,,Приятно ми е, Ива“, ,,Плач на ангел“ и много други. Носител е на наградата ИКАР за сценографията и костюмите на постановката „Канкун“ от Жорди Галсеран, реж. Стилиян Петров, ТМПЦ – Варна, Драматичен театър „Стоян Бъчваров“.

Ташо Колев е китарист на популярната рок-банда – JEREMY?, които бяха одобрени  за подгряваща група на неповторимите  „Queen” при гостуването им в България. Тази година са избрани да бъдат подгряваща група на Ärctic Monkeys” на предстоящия концерт в Бургас. JEREMY? имат  голяма популярност сред любителите на рок‘н‘рол музиката у нас и концертите им са претъпкани от няколко години насам.

 

 

Автор:
Елица Пенова
Публикация:
22.03.2022 г. 18:04
Етикети:
Емил БоневпремиераСатиричен театърмоноспектакълкомедия
Людмила Сланева
„Джими с бялата фланелка“
Посетено:
762
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/34353-lyusi-slaneva-s-avtorski-spektakal-komediyata-dzhimi-s-byalata-flanelka