Сцена / екран / ефир

Столичен куклен театър за пореден път е домакин на Софийски куклен театрален салон

Откриването е на 19 март от 12:00 ч. с традиционния „Парад на куклите“

◊ СОФИЙСКИ КУКЛЕН ТЕАТРАЛЕН САЛОН 2022

На 19 март (събота) от 12:00 ч., с традиционния „Парад на куклите“, организиран от Столичен куклен театър и Съюза на артистите в България, ще се състои откриването на Софийски куклен театрален салон. Събитието ще се проведе на площадката пред салон „Янко Сакъзов“ 19 на Столичен куклен театър.

В същия ден от 18:00 ч. в салон „Гурко“ 14 ще бъде представена книгата на Христина и Мирослав Стоилови - „Десет куклени пиеси“.  

Като част от програмата на Софийски куклен театрален салон, публиката ще може да се наслади на номинираното за награда „Икар“ представление на Столичен куклен театър в категория "Постижение в кукленото изкуство" – „Малката нула“, авторски спектакъл на Мила Коларова и Румен Гаванозов. Зрителите могат да го гледат в салон „Янко Сакъзов“ 19 и през двата почивни дни (19.03. и 20.03.) от 11:00 ч.

В богатата програма на Софийски куклен театрален салон ще се играят и представленията, номинирани за награда „Икар“ в категория „Куклен спектакъл“:

  • 15 март (вторник), 19:00 ч. – „Бомбето“, спектакъл на Държавен куклен театър – Пловдив;
  • 19 март (събота), 11:00 ч. и 16:30 ч. - „Малката самовила“, спектакъл на Куклен театър – Благоевград;
  • 20 март (неделя), 11:00 ч. - „Пипи дългото чорапче“, спектакъл на Държавен куклен театър – Ямбол.  

И трите представления ще се играят в салон „Гурко“ 14 на Столичен куклен театър.

Веднага след спектакъла в неделя, малки и големи ще могат да се включат в творческата работилница „Да си направим Пипи“, заедно с актьори и художници от Столичен куклен театър. Събитието е с вход свободен и е с предварително записване на касата на театъра: ул. „Генерал Гурко” №14, тел: 02 988 54 16.

На 21 март 2022 г. (понеделник) – Световният ден на кукления театър, от 19:00 ч. в Столичен куклен театър по традиция ще се състои 13-ата церемония по връчване на наградите „Сивина“, с които се отличават млади актьори, работещи в сферата на кукленото изкуство. Номинациите са за една от първите три изяви на професионална сцена. Тази година са номинирани 7 млади творци от театрите Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“, Смолян; Държавен куклен театър – Пловдив; Драматично-куклен театър „Иван Радоев“, Плевен; Драматично-куклен театър „Иван Димов“, Хасково; Държавен куклен театър – Габрово; Държавен куклен театър – Търговище.

Наградата е учредена през 2009 г. на името на Сивина Сивинова - една от най-ярките млади актриси в Столичен куклен театър, по инициатива на Кирякос Аргиропулос и проф. Петър Пашов. „Сивина” е и името на трупата на известната актьорска фамилия, играла над 20 години в страната и в чужбина. Първата церемония по награждаването се провежда през 2010 г. Организатори са Асоциацията на куклените театри и Международният съюз на куклените дейци – АКТ-Унима – България. Домакин на събитието по традиция е Столичен куклен театър. Инициативата е подкрепена от Съюз на артистите в България.  

Кукленият театрален салон е част от Софийския театрален салон, който влиза в Календара на културните събития на Столичната община за 2022 г., както и част от Националния културен календар и се провежда с подкрепата на Министерството на културата и Министерството на туризма.

* * *

Столичен куклен театър
София, ул. „Гурко“ 14
www.sofiapuppet.com
www.facebook.com/sofiapuppet

Автор:
Столичен куклен театър
Публикация:
16.03.2022 г. 13:27
Етикети:
Столичен куклен театърСветовен ден на кукления театър
Софийски куклен театрален салон
„Парад на куклите“
награди „Сивина“
Посетено:
653
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/34294-stolichen-kuklen-teatar-za-poreden-pat-e-domakin-na-sofiyski-kuklen-teatralen-salon