Сцена / екран / ефир

„Кмет, овчар, вдовица, змей“ с премиера в България на София филм фест

Документалният филм на режисьорката Елица Петкова ще бъде показан за първи път пред българска публика на 14 март в кино Люмиер

 

Документалният филм на режисьорката Елица Петкова „Кмет, овчар, вдовица, змей“ ще бъде показан за първи път пред българска публика на 26. Международен София филм фест.

Прожекцията е на 14 март от 18:00 ч. в кино Люмиер в рамките на конкурсната програма за документално кино. Световната премиера на „Кмет, овчар, вдовица, змей“ беше през 2021 г. на фестивала в Шанхай, а в Саарбрюкен лентата беше отличена с Наградата на филмовите критици за най-добър документален филм.

Филмът ни връща в село Пирин, където Елица Петкова снима пълнометражния си дебют „Жалейка“, който през 2016 г, спечели голямата награда на СФФ. „Кмет, овчар, вдовица, змей“ се занимава с темата за „опустяването“ и отношението на местните жители към този процес. Филмът прави портрет на четирима местни жители от изолираното планинско селце, което навярно е последното място, където змейовете все още съществуват.

Георги е кмет на Пирин, борещ се срещу запустяването на селото, а мечтата му е да го превърне в туристическа атракция. Мария е вдовица, живееща с над 40-годишния си син, от когото очаква да си намери жена, която да я дари с внуци. Илия е овчар и обича да пие. Трудно му е да понесе упадъка на селото и е намерил утеха в гората, където живее в малка колиба, без електричество и течаща вода, заобиколен от добитък. Змеят Гинчо пък е местната звезда, който се радва на почитта и уважението на жителите на Пирин.

Елица Петкова ще представи филма си лично на премиерата, а компания на сцената ще ѝ правят операторката Констанце Шмит, както и Петър Петров, който е асистент-режисьор и продуцент на филма. Публиката ще се запознае и с двама от героите на документалния разказ.

Работещата в Германия авторка е една от жените режисьорки, чиито филми попадат в специалната програма на 26-ия София филм фест „Жените в киното“. С 11 селектирани филма, дело на режисьорки, навлезли в киното през последните четири десетилетия, фестивалът си поставя за цел да подчертае ролята на жените в изграждане на облика на съвременното българско кино. Прожекцията на филма „Жалейка“ в рамките на специалната програма е на 9 март от 18:00 ч. в Дом на киното.

Родената във Велико Търново Елица Петкова следва философия и японистика в Германия, след което завършва кинорежисура в Берлин. Автор е на множество късометражни и три пълнометражни филма, които попадат в селекцията на фестивалите в Кан, Берлин, София, Шанхай, Тирана, а самата режисьорката получава покани да е член на журито в редица международни фестивали.

Награди и отличия

През 2015 г. филмът на Елица Петкова ABWESEND (ЛИПСВАЩ) е номиниран в състезателната програма Cinéfondation на 68-мото издание на фестивала в Кан. През 2016 г. първият ѝ пълнометражен игрален филм ЖАЛЕЙКА (ZHALEIKA) празнува премиера на 66-то издание на Берлинале, с номинация за „кристална мечка“, номинация за най-добър дебют и специално отличие от международното жури на секцията Generation. Следват множество международни фестивални участия и награди, сред тях и наградата за най–добър филм на 20-то издание на Международния София филм фест.

През 2018 г. Елица Петкова е поканена да участва в Berlinale Talents. Членува в журито на множество международни фестивали. През 2020 г. Вторият ѝ пълнометражен филм EIN FISCH, DER AUF DEM RÜCKEN SCHWIMMT (РИБА, ПЛУВАЩА ПО ГРЪБ) е поканен на 70-то издание на Берлинале в категорията „Перспектива немско кино“. Филмът участва и в състезателната международна програма на 24-то издание на София Филм Фест и печели наградата за най-добра режисура на Международния филмов фестивал в Тирана. 2020 г. Елица е отличена със стипендията на Вим Вендерс, а 2021 г. игралният проект РАБОТНИКЪТ печели на база сценарий наградата Компаньон на 71-то Берлинале.

Третият пълнометражен и документален филм „Кмет, овчар, вдовица, змей“ е със световна премиера на фестивала в Шанхай през 2021 г., а през януари тази година печели наградата на филмовите критици за най-добър документален филм на 43-тия Филмов фестивал Макс Офюлс Прайз в Саарбрюкен.

 

 

Автор:
Мирослава Попова
Публикация:
13.03.2022 г. 15:53
Етикети:
документално киноконкурсна програма
Елица Петкова „Кмет овчар вдовица змей“
26. Международен София филм фест
Посетено:
883
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/34280-kmet-ovchar-vdovitsa-zmey-s-premiera-v-balgariya-na-sofiya-film-fest